Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Orwo Color sprzed 20 lat

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Musisz założyć spadek światłoczułości o co najmniej 1 EV i zadymienie kliszy. Trzeba poinformować lab o parametrach naświetlania, tzn czy negatyw był forsowany, czy nie, aby nie dublować forsowania przy wywoływaniu, bo to wzmoże zadymienie. Klisza jest kolorowa i "oddymiaczy" do ORWO NC21 raczej się nie znajdzie. Lab może w zasadzie wywoływać go przy wyższej temperaturze, niż nominalne 20°C, aby wyciągnąć światłoczułość, ale jeżeli wprowadzisz korektę np na +1,5EV, to wywołanie prawdopodobnie zrobią w nominalnej chemii. NC21 miało tendencję właśnie do niedoświetleń w okolicach 0,5EV

Freddie
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Musisz założyć spadek światłoczułości o co najmniej 1 EV i zadymienie kliszy. Trzeba poinformować lab o parametrach naświetlania, tzn czy negatyw był forsowany, czy nie, aby nie dublować forsowania przy wywoływaniu, bo to wzmoże zadymienie. Klisza jest kolorowa i "oddymiaczy" do ORWO NC21 raczej się nie znajdzie. Lab może w zasadzie wywoływać go przy wyższej temperaturze, niż nominalne 20°C, aby wyciągnąć światłoczułość, ale jeżeli wprowadzisz korektę np na +1,5EV, to wywołanie prawdopodobnie zrobią w nominalnej chemii. NC21 miało tendencję właśnie do niedoświetleń w okolicach 0,5EV
    Przepraszam, ale ja nic z tego nie rozumiem, moze poza... nie w zasadzie to nic nie rozumiem. Tak troszke bardziej lopatologicznie, co mam konkretnie przycisnac na moim Canonie eos 500 n, zeby mi zdjecie wyszlo? Zmniejszylam ISO ze 100 na 80 a nawet 64, i cykam normalnie, jak slonko swieci.

Lesiu, Wellsa zawsze lubilam, szczegolnie Opowiesci Fantasztyczne, a Kraine Slepcow wzielam sobie nawet jako material dodatkowy do pracy licencjackiej z lit angielskiej. Jesli chcesz, moge Ci podeslac artykul o troche odmiennej interpretacji. Jest po angielsku.

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Zobacz posta
    w zasadzie to nic nie rozumiem ... zmniejszyłam ISO ze 100 na 80 a nawet 64, i cykam normalnie, jak slonko swieci
    ojojoj..
    No to trochę roboty cię czeka. Jeśli masz nieco wolnego czasu, zacznij czytać Szkołę Fotografii CB. Mądre głowy rzeczą tam bartdzo dużo fajnych rzeczy

A jeśli chodzi o Twoje 500n i forsowanie.. Proponuję ten wątek: http://canon-board.info/showthread.p...rsowanie+filmu

OT - Do licha, z czego pisałaś ten licencjat przy takich "materiałach dodatkowych"? Jestem pod wrażeniem
    I z wielką chęcią poproszę o artykuł Mój adres mailowy jest w moim profilu (kliknij na mój nick/publiczny profil/kontakt)
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Zobacz posta
    Przepraszam, ale ja nic z tego nie rozumiem, moze poza... nie w zasadzie to nic nie rozumiem. Tak troszke bardziej lopatologicznie, co mam konkretnie przycisnac na moim Canonie eos 500 n, zeby mi zdjecie wyszlo? Zmniejszylam ISO ze 100 na 80 a nawet 64, i cykam normalnie, jak slonko swieci.
    W tym wypadku określenie "forsowanie" oznaczałoby naświetlenie wg nominalnej światłoczułości, bowiem ona na pewno spadła wskutek upływu czasu. Termin "forsowanie" oznacza naświetlenie przy założeniu czułości wyższej od nominalnej, czyli celowe niedoświetlenie calego filmu o stałą wartość.
    Można naswietlić to NC21 jako 21 DIN/100 ISO i wtedy będzie ono "sforsowane", więc lab bedzie musiał przedłużyć wywołanie lub podwyższyć temp. wywoływacza, albo ustawić na aparacie ISO 50 lub jeszcze lepiej ISO 25 i o niczym labu nie informować, niech wołają film nominalnie.

Uprawnienia umieszczania postów