Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Orwo Color sprzed 20 lat

Freddie
    Guest

Domyślnie

Ok, poczytam i bede focic strona techniczna nie jest moja ulubiona w fotografii
    a praca byla z Orwella, a Wells byl jednym z pierwszych piszacych utopie, Huxley zrobil z "Ludzie jak bogowie" antyutopie, a Orwell byl uczniem Huxley'a... no i tak

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Widzę że wszystko jest ze sobą powiązane, jaki światowe finanse (jako ciekawski socjolog, oprócz artykułu o Wellsie poproszę też o licencjat do wglądu )

A jeśli chodzi o "stronę techniczną fotografii" - to czasem wbrew pozorom lepiej nie wiedzieć o niej nic Ja uczyłem się focić znając jedynie podstawowe zależności miedzy przesłoną i czasem, a wrękach mając 15 letniego Zenita. Tako i tobie radzę startować od czegoś łatwiejszego niż zabytkowe filmy do forsowania. Jeśli zależy ci na oszczędnościach, poszukaj na allegro (albo eBayu) przeteminowanych filmów kodaka, albo fuji (ale przeterminowanych powiedzmy o rok). Ja znalazłem w ten sposób źródełko, w którym kupuję 10# za 35 PLN.
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Zobacz posta
    Przepraszam, ale ja nic z tego nie rozumiem, moze poza... nie w zasadzie to nic nie rozumiem. Tak troszke bardziej lopatologicznie, co mam konkretnie przycisnac na moim Canonie eos 500 n, zeby mi zdjecie wyszlo? Zmniejszylam ISO ze 100 na 80 a nawet 64, i cykam normalnie, jak slonko swieci.
    W tym wypadku określenie "forsowanie" oznaczałoby naświetlenie wg nominalnej światłoczułości, bowiem ona na pewno spadła wskutek upływu czasu. Termin "forsowanie" oznacza naświetlenie przy założeniu czułości wyższej od nominalnej, czyli celowe niedoświetlenie calego filmu o stałą wartość.
    Można naswietlić to NC21 jako 21 DIN/100 ISO i wtedy będzie ono "sforsowane", więc lab bedzie musiał przedłużyć wywołanie lub podwyższyć temp. wywoływacza, albo ustawić na aparacie ISO 50 lub jeszcze lepiej ISO 25 i o niczym labu nie informować, niech wołają film nominalnie.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów