No to mnie się najbardziej podoba 8. Ogólnie chyba pozbycie się kolorów nie zrobiło tym zdjęciom za dobrze - w połączeniu z jasnym tłem i fatalnym bokehem (nie wiem jakie to szkło, tamron?) tło bardziej przykuwa uwagę niż pierwszy plan - robi się straszna "papka". Widać to nie była "ta" chwila i "to" światło.
zdjęcia 8 i 3 maja coś w sobie szczególnie zdjęcie 8 ten krzyż taki opuszczony zarośnięty zatrzymuje swój wzrok na nim a to mi się bardzo podoba). Jakiego sposobu użyłeś do osiągnięcia BW??
CANON Laik
Dzięki za opinię
@ Sober: Bez pozbycia się kolorów te zdjęcia wyglądały fatalnie - brzydka zamoknięta zieleń + białe chmury nieba nie tworzące nic ciekawego w tle. A szkło w większości tamron 28-75 ale jest tam chyba też coś z 70-200L.
@Gregolius: BW robione w PS, najpierw ściągnięty zbyt duży zafarb z kolorowego zdjęcia a potem "na oko" mieszanie suwakami przy użyciu Black & White.
No cóż - czasem są takie warunki że ciężko cokolwiek ładnego zrobić...
może jakby próbować kadrować bez nieba i jakąś stałką z mniejszą GO i ładniejszym bokeh, to coś by się więcej wycisnęło.
Jeszcze może zdjęcia powinny być trochę ciemniejsze skoro tam było ciemno i mroczno - bo teraz są na granicy przepalenia
Zawsze można sie też trochę poratować winietą ;-)
Ostatnio edytowane przez Sober ; 03-10-2008 o 11:02
Stałek z małą GO u mnie brak, więc robię tym co mam![]()
A co do ciemniejszych zdjęć.. Może masz rację, ja tak to widziałemBlisko przepalania piszesz.. Cześć zdjęć wg histogramu jest niedoświetlona o jakieś 0,5 EV...
A o winiecie nie pomyślałem nawet, bo nie używam i jakoś mnie ostatnio odrzuca jak widzę ciemne boki na co drugim zdjęciu![]()
przyłączam się do zwolenników zdjęcia numer 8, kadr świetny, może tylko takie zbyt szare![]()