jeśli nie można zmieniać ekspozycji w trakcie kręcenia to tych żółtych ludzi z canona chyba zupełnie porąbało.
jak bym miał teraz te 8-10 tysięcy to na pewno bym już nie kupił tej piątki tylko jedynkę.
ps. jeszcze mam głupią nadzieję że jednak będzie możliwość zmiany ekspozycji
:-)
a ja mam głupią nadzieje na pólprofesjonalny, a nie totalnie amatorski af ! i co z tego?!
canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?
Ale jest sposób! Musisz zakupić komplet filtrów szarych i podmieniać je w trakcie kręcenia. Niektórzy ślubni 'filmowcy' taki efekt stosują żeby nałożyć jakiś filtr, robią w następujący sposób: płynnie zmieniają ostrość na nieskończoność tak żeby wszystko rozmazać i wtedy szybko zdejmują jeden filtr i nakładają drugi. Jak się to sprawnie zrobi to na filmie w ogóle podmianki nie widać
P.S
wydaje mi się że najlepszy do tego byłby cokin. Jednym szybkim ruchem ręki wysuwamy filtr i tak samo szybko wciskamy drugi hehe.
GDYBY jeszcze tak to ograniczyli, że można ustawić ekspozycję ale tylko przed nagrywaniem - a w trakcie nie, to jeszcze bym się zastanawiał, bo można by było coś z tego jeszcze wycisnąć. ale jak w ogóle nie można to jest lipa totalna.
brak ustawienia ekspozycji dyskwalifikuje to jako sprzęt do robienia filmów w ogóle.
Panowie, chyba wszyscy wiemy gdzie takie możliwości filmowe (ciemno....) się wykorzystuje. Internet jest zawalony przykładami domowych produkcji. Tam się nikt nie przejmuje jakimiś ekspozycjami. Najważniejsze, że teraz to będzie HD
Jeszcze pilot IR do tego![]()
a ja jestem staroswiecki i uwazam ze do filmow sa kamery a do zdjec sa aparaty. ludziom juz sie w glowach poprzewracalo i laduja jak najwiecej gadzetow do rzeczy ktore z zasady maja sluzyc do czegos innego. totalna masowa i propaganda marketingowa - idealne oddanie ducha naszych "nowoczesnych" czasow.....
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
No to się jakoś przecież da. Jak chcesz korekcję na minus to najpierw blokujesz ekspozycję na czymś bardzo jasnym i zaczynasz nagrywanie, analogicznie jak na plus to na ciemnym. Może nawet wystarczą podręczne dwie kartki, biała i czarna, którymi sobie przed kręceniem dokładnie ustawisz korekcję zasłaniając odpowiednio dużą część kadru. Zawsze z filmu można pierwszych kilka klatek usunąć. :-)
KMV10! Dzięki! Rozumiem teraz, dlaczego dla niektórych limit 12 min. jest tak istotny!
EOS - conditio sine Kwanon...