Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 84

Wątek: Prosba o pomoc w wyborze sprzetu ...

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Do tego 50mm/f/1.8 za cenę skromnego obiadu z zona w restauracji w Paryżu.
    Sorry za off-topic, ale skromny obiad z żoną w Paryżu w restauracji kosztuje góra 20 euro. Za tyle raczej tego szkiełka nie kupisz

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    skromny obiad z żoną w Paryżu w restauracji kosztuje góra 20 euro.
    Zależy jeszcze kto i co rozumie pod słowem "skromny" a za 20 euro w Paryżu to można kupić skromne, ale śniadanie
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Zależy jeszcze kto i co rozumie pod słowem "skromny" a za 20 euro w Paryżu to można kupić skromne, ale śniadanie
    W Paryżu jest wiele restauracji ( i nie mam tu bynajmniej na myśli fastfoodów - tylko normalne knajpki), gdzie dostajesz menu obiadowe dnia (2 dania + deser + wino) w cenie 7-10 euro za osobę. Więc chyba można... I przeważnie jedzenie jest pyszne, a porcje bardzo obfite, więc nie określiłbym nawet tego mianem skromnego obiadu
    Ostatnio edytowane przez Blindseeker ; 23-09-2008 o 23:36

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Do wyciągania cieni spod oczu służy lampa blyskowa, a nie rozpietość tonalna aparatu. co do krajobrazów, to fakt, przydaje się, a jak na złość w aparatach cyfrowych zwykle jej brakuje (nie to, co w analogach), przy czym w cyfrze mamy możliwośc poratowania się dobrym HDR'em.
    Czyli dla mnie dynamic range jest srednio wazny, bo jako priorytet uwazam portrety, widoczki z rzadka typowo wakacyjnie przy okazji.

Co do puszki i Twoich pytań:
    Nie, nie ma. w obu aparatach mamy co prawda tyle samo punktow AF (9) ale 40D ma wszystkie punkty krzyzowe o lepszej precyzji pomiaru ostrości, natomiast 450D tylko jeden; centralny. to bardzo duza przewaga na korzyść 40D.
    Chodzilo mi o pomiar ostrosci i prosze sie nie smiac, w swiecie luster jestem laikiem. Konkretnie w FZ50 mam 9 kwadracikow pokrywajacych 80% kadru, ktore moge wybrac do ostrzenia. Wedle tego co widzialem lustra maja male punkciki, na ktore mozna ostrzyc.

teoretycznie tak, maja ta sama wielkość i rozdzielczość, jednak użytkownicy 40D narzekają na swój LCD, natomiast Ci z 450D nie. nie wiem skad to sie bierze.
    Skoro maja tyle samo pixeli i ta sama wielkosc (cale) to nie bardzo rozumiem gdzie jest roznica, podobnie do Ciebie.

Jaka puszkę wybirzesz to Twoja decyzja, ja (jesli mialbym warunki) celowalbym w 40D, zdecydowanie lepsza puszka, zbudowana ze stopu magnezu a nie z plastiku, wieksza wygodniejsza, lepszy AF, szybsze zdjecia seryjne, wieksze możliwości systemowe jesli chodzi o akcesoria, ktore będą potem pasować do korpusów profesjonalnych. porównywanie tych puszek jest trochę nie na miejscu, bo to dwie rózne klasy sprzętu. zasada jest prosta: jeśli Cie stać, kupuj 40D.
    No i wlasnie to mnie przekonuje zwlaszcza w swietle ostatnio topniejacej ceny spowodowanej premiera 50D. Choc co do tego co napisales o porownaniu puszek tonie do konca bym sie zgodzil, bo testy zdaja sie wykazywac, ze to co wypluwaja oby dwie puszki w wielu zakresach stoi na bardzo zblizonym jak nie tym samym poziomie. Zdaje sie tylko, ze w 40D uzyskuje sie to w mniejszych meczarniach uzytkownika.

Jesli chodzi o szkla: też nad tym się zastanawialem i myslałem, żeby zamist kita kupic Tamrona SP 28-75mm f/2.8 (tego co Ty proponowałeś) mysle, że bylaby to nieco lepsza inwestycja od kita, i nie trzeba byloby wymieniać wytrzymalbym trochę na standardowym zoomie, potem dokupilbym dłuższe tele np Sigme 70-300mm APO, jakąś stalke potretową i na koniec szerokiego zooma (w zalezności jak często jest Ci niezbedna krotka ogniskowa). no, to tyle co do moich madrości. Pzdr
    Co do szkiel to jesli wybiore 40D, a coraz bardziej wszystko na to wskazuje, to raczej bedzie 70-200 + kicik w postaci 18-55 IS.

Cena 40D moze bedzie kosztowac w granicach 2 k ok listopada/grudnia i wtedy w zasadzie na nic procz 70-200 i kita nie bedzie mnie stac. Pozniej zapewne para stalek 50 i 85 i o ile 85 na pewno 1.8 to 50 juz nie jestem taki pewien, bo jeszcze chce skompletowac pare gratow do studia.

Bo z 450D coraz bardziej zastanawialem sie nad 24-105 4.0. Tylko czy 450D dalo by mi taki sam obraz (jakosc) z ta eLka jaki jestem w stanie uzyskac przy pomocy dwoch w/w stalek i 40D? Bo zakres ogniskowych jak dla portrecisty ten zestaw z 450D i eLka ma zacny.

Jeszcze jedno co do 450D vs 40D; po raz pierwszy chyba nie dam sie nabrac marketingowi i pojde w strone faktow, a nie mitow, jednak zastanawia mnie jedno po za tym dynamic range'm nowa matryca 12 megapixelowa w 450D wedle wielu znawcow daje doskonala jakosc w polaczeniu z dobrymi szklami, z kolei zas 40D i jego 10 megapixeli to takie naciagen 8 mega ponoc. Czyz nie bedzie to owocowac faktem, iz dobre szkla w polaczeniu z 450D dadza lepsza rozdzielczosc optyczna za czym pojdzie lepsza jakosc obrazu?

Bo rozumiem ,ze szum jest na porownywalnym poziomie w obydwoch puchach dopoki nie zaczniemy korekt o wyzsze wartosci ekspozycji tj. 3-4 EV?

PS
    Wielkie dzieki za obszerna odpowiedz.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 24-09-2008 o 09:13

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    ....z kolei zas 40D i jego 10 megapixeli to takie naciagen 8 mega ponoc....
    Zachodzę w głowę w jaki sposób udało się Canonowi "naciągnąć" matrycę 8Mpix do rozmiaru 10Mpix. Ponoć... to mocny argument.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Zachodzę w głowę w jaki sposób udało się Canonowi "naciągnąć" matrycę 8Mpix do rozmiaru 10Mpix. Ponoć... to mocny argument.
    W taki jak pisza chociazby optyczne.pl gdzie mowa o tym, ze skok o 2 megapixele w stosunku do 30D daje taki, a nie inny rezultat.

Miasto
    Gliwice/Sosnowiec

Domyślnie

Witam Wszystkich bardzo gorąco,to mój pierwszy post tutaj i przepraszam, że zaczynam od pytania, ale chciałbym was prosić o podpowiedź w temacie wyboru jednego z zestawów:

1. CANON EOS 450D + Canon EF-S 18-55mm IS f/3.5-5,6 (kit) + Canon EF 70-300 f/4 - 5.6 IS USM

2. CANON EOS 450D + Canon EF-S 18-55mm IS f/3.5-5,6 (kit) + Canon EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS

3. Ponadto zastanawiałem się jeszcze nad zamianą kitowego obiektywu na 17-85 IS USM

Najtańsza jest opcja 2 (nawet już za około 3100), najdroższa opcja 3 (około 4800). Ale czy warto dopłacać. Wiem, że oba obiektywy byłyby z USM, ale czy jakość zdjęć jest aż tak dużo lepsza i zauważalna dla początkującego mnie? Różnica w mm między 1 a 2 też chyba nie jest jakaś znacząca - chyba, że przy fotografowaniu samolotów na wysokościach przelotowych ma już znaczenie?

Bardzo proszę o podpowiedzi i opinie
    Dzięki i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez kubi ; 24-09-2008 o 14:06

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubi Zobacz posta
    ... Canon EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS
    Jeżeli stabilizacja nie jest dla Ciebie jakimś szczególnym priorytetem to zamiast w/w modelu proponował bym EF 70-210 f/3.5-4.5 USM FTM. Co prawda stabilizacji nie posiada jednakże pod względem optycznym oraz pod względem jakości wykonania prezentuje poziom bez porównania wyższy.
    EOS + Speedlite

Miasto
    Gliwice/Sosnowiec

Domyślnie

No właśnie jakoś tak się nastawiłem na IS bo nie ufam swoim rękom, wiem, że to może dla niektórych "siara" sobie pomagać takimi funkcjami, ale trudno... ja wolałbym to mieć
    Cierpliwość może się opłaci...

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubi Zobacz posta
    No właśnie jakoś tak się nastawiłem na IS bo nie ufam swoim rękom ...
    Oczywiście jest to pewne udogodnienie, niemniej obiektyw ten prezentuje bardzo przeciętny poziom, zarówno budowy jak i odwzorowania obrazu.
    EOS + Speedlite

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów