Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
W Paryżu jest wiele restauracji ( i nie mam tu bynajmniej na myśli fastfoodów - tylko normalne knajpki), gdzie dostajesz menu obiadowe dnia (2 dania + deser + wino) w cenie 7-10 euro za osobę. Więc chyba można... I przeważnie jedzenie jest pyszne, a porcje bardzo obfite, więc nie określiłbym nawet tego mianem skromnego obiadu![]()
Ostatnio edytowane przez Blindseeker ; 23-09-2008 o 23:36
Czyli dla mnie dynamic range jest srednio wazny, bo jako priorytet uwazam portrety, widoczki z rzadka typowo wakacyjnie przy okazji.
Chodzilo mi o pomiar ostrosci i prosze sie nie smiac, w swiecie luster jestem laikiem. Konkretnie w FZ50 mam 9 kwadracikow pokrywajacych 80% kadru, ktore moge wybrac do ostrzenia. Wedle tego co widzialem lustra maja male punkciki, na ktore mozna ostrzyc.
Skoro maja tyle samo pixeli i ta sama wielkosc (cale) to nie bardzo rozumiem gdzie jest roznica, podobnie do Ciebie.
No i wlasnie to mnie przekonuje zwlaszcza w swietle ostatnio topniejacej ceny spowodowanej premiera 50D. Choc co do tego co napisales o porownaniu puszek tonie do konca bym sie zgodzil, bo testy zdaja sie wykazywac, ze to co wypluwaja oby dwie puszki w wielu zakresach stoi na bardzo zblizonym jak nie tym samym poziomie. Zdaje sie tylko, ze w 40D uzyskuje sie to w mniejszych meczarniach uzytkownika.
Co do szkiel to jesli wybiore 40D, a coraz bardziej wszystko na to wskazuje, to raczej bedzie 70-200 + kicik w postaci 18-55 IS.
Cena 40D moze bedzie kosztowac w granicach 2 k ok listopada/grudnia i wtedy w zasadzie na nic procz 70-200 i kita nie bedzie mnie stac. Pozniej zapewne para stalek 50 i 85 i o ile 85 na pewno 1.8 to 50 juz nie jestem taki pewien, bo jeszcze chce skompletowac pare gratow do studia.
Bo z 450D coraz bardziej zastanawialem sie nad 24-105 4.0. Tylko czy 450D dalo by mi taki sam obraz (jakosc) z ta eLka jaki jestem w stanie uzyskac przy pomocy dwoch w/w stalek i 40D? Bo zakres ogniskowych jak dla portrecisty ten zestaw z 450D i eLka ma zacny.
Jeszcze jedno co do 450D vs 40D; po raz pierwszy chyba nie dam sie nabrac marketingowi i pojde w strone faktow, a nie mitow, jednak zastanawia mnie jedno po za tym dynamic range'm nowa matryca 12 megapixelowa w 450D wedle wielu znawcow daje doskonala jakosc w polaczeniu z dobrymi szklami, z kolei zas 40D i jego 10 megapixeli to takie naciagen 8 mega ponoc. Czyz nie bedzie to owocowac faktem, iz dobre szkla w polaczeniu z 450D dadza lepsza rozdzielczosc optyczna za czym pojdzie lepsza jakosc obrazu?
Bo rozumiem ,ze szum jest na porownywalnym poziomie w obydwoch puchach dopoki nie zaczniemy korekt o wyzsze wartosci ekspozycji tj. 3-4 EV?
PS
Wielkie dzieki za obszerna odpowiedz.
Ostatnio edytowane przez Merauder ; 24-09-2008 o 09:13
Witam Wszystkich bardzo gorąco,to mój pierwszy post tutaj i przepraszam, że zaczynam od pytania, ale chciałbym was prosić o podpowiedź w temacie wyboru jednego z zestawów:
1. CANON EOS 450D + Canon EF-S 18-55mm IS f/3.5-5,6 (kit) + Canon EF 70-300 f/4 - 5.6 IS USM
2. CANON EOS 450D + Canon EF-S 18-55mm IS f/3.5-5,6 (kit) + Canon EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS
3. Ponadto zastanawiałem się jeszcze nad zamianą kitowego obiektywu na 17-85 IS USM
Najtańsza jest opcja 2 (nawet już za około 3100), najdroższa opcja 3 (około 4800). Ale czy warto dopłacać. Wiem, że oba obiektywy byłyby z USM, ale czy jakość zdjęć jest aż tak dużo lepsza i zauważalna dla początkującego mnie? Różnica w mm między 1 a 2 też chyba nie jest jakaś znacząca - chyba, że przy fotografowaniu samolotów na wysokościach przelotowych ma już znaczenie?
Bardzo proszę o podpowiedzi i opinie
Dzięki i pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez kubi ; 24-09-2008 o 14:06
Jeżeli stabilizacja nie jest dla Ciebie jakimś szczególnym priorytetem to zamiast w/w modelu proponował bym EF 70-210 f/3.5-4.5 USM FTM. Co prawda stabilizacji nie posiada jednakże pod względem optycznym oraz pod względem jakości wykonania prezentuje poziom bez porównania wyższy.
EOS + Speedlite
No właśnie jakoś tak się nastawiłem na IS bo nie ufam swoim rękom, wiem, że to może dla niektórych "siara"sobie pomagać takimi funkcjami, ale trudno... ja wolałbym to mieć
![]()
Cierpliwość może się opłaci...