Oj podniecacie się nie zdrowo! A ilu z was wyciągnęło z 400D wszystko co drzemie w tej puszce? Kto z Was używał custom balance? oraz innych wielu opcji jakie są zaszyte w tej niepozornej puszce? Jedyna rzecz która przemawia za zmianą 400D na 40D dla mnie to jaśniejszy wizjer i lepszy AF, górny wyświetlacz trwalsza bateria, a co nie przemawia za nim to: wyświetlacz do bani, każdy kto ma 40D wie o czym mówię, klawisze pod wyświetlaczem są bardzo nie praktycznie umieszczone cieżko się je obsługuje sprawdzałem osobicie acz kolwiek do wszystkiego można się przyzwyczić.

Jeszcze dochodzi jeden cznnik, czy my czasem już nie wstydzimy się naszymch 350D lub 400D, bo koledzy sie z nas śmieją. Ostanio widziałem u znajomego aparat Nikona D2X i dobre obiektywy + lampa 800SB czli całkiem wypaśny sprzęt, jak mi pokazał przykladowe fotki to muszę Wam powiedzieć, że ręce mi opadły bo to były tzw. kotlety a nie fotki. Należy się dużo uczyć uczyć i raz jeszcze uczyć bo innaczej sprzęt nie pomoże.
Nie ważne czym fotografujesz ale ważne byś umiał korzystać z aparatu i miał porządne szkła a nie np. do 40D kupisz obiektyw 50mm f1,8 za 300zł i co dalej?

Ja dwa miesiące temu także się zastanawiałem nad 40D czy lepiej kupić 85mm 1,8 oraz gripa do mojej 400D i wiecie co wszyscy mi odradzali a ja poszedłem na przekór wszystkim i zakupiłem te dwie rzeczy. Dziś nie żałuje bo robie fotki, które moim zdaniem są coraz lepszę dzięki nowej szklarni, oczywiście marze o 40D 50D i 5D markII ale chyba jeszcze wcześniej kupię lampę Speedlite 580 II pouczę się jej używać i dopiero wtedy przeje na Full frame.

Większość z nas lubi nowości i zawsze będzie miać ochotę wymienić sprzęt to normalna sprawa,

Jeśli Cie stać i masz potencjał do robienia zdjęć a aparat czesto używasz a nie raz w miesiącu to bierz tego 40D i rób zdjęcia.

Ja mam 400D i nie zamierzam go trzymać na strychu także bedę robił fotki.

Pozdrawiam

Sylwek