Strona 144 z 312 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146154194244 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 431 do 1 440 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Odchodząc trochę od omawiania konkretnych prac, mam pytanie natury ogólnej.
    Większość tu poleca pochmurny dzień jako sprzyjający robieniu portretów. Tymczasem, mimo iż może i faktycznie nie ma cieni czy kontrastów, taka aura sprawia mi kilka innych problemów:
    1) foty są strasznie płaskie, w ogólne nie plastyczne.
    2) kolor skóry!!! makabra, twarze wychodzą prawie białe!!! Próba ratowania sytuacji balansem bieli kończy się albo żółtaczką, albo prosiaczkiem, albo totalny utrupieniem modelki
    O ile 1. było w sumie do przewidzenia, to skala 2. totalnie mnie zszokowała. Ostatnio próbowałem obrobić fotkę pewnej wdzięcznej dziewczyny i kicha totalna - ani LR, ani Capture One ani DPP nie dały już nawet nie fajnych, ale akceptowalnych kolorów skóry. Może i można by coś wyciągać w PSie, ale odpuściłem, bo uznałem, że to już by zahaczało o proces rzeźbienia w g...
    Jak więc to jest z tymi chmurami? Szukać czy unikać? A może są lepsze i gorsze rodzaje zachmurzenia?
    Body, stałki, zoomik

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

a filtra skylight probowales? podobno sprawdza sie w portretach w ostrym sloncu to moze i poprawi w zachmurzony dzien bo filtr ten ma lekko różowy kolor.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale czy takiego skylight nie dałoby się łatwo zasymulować dodając trochę magenty? Bo jeśli tak, to nic z tego...
    Nie wiem, może to był faktycznie fatalny dzień na foto (żadna sesja planowana, fotki z wycieczki, akurat się tak trafiło). Zauważyłem, że chmury "są hot" jeśli nad nimi mamy wyraźne słońce (taka dość cienka równomierna warstwa chmur). W rasowego pochmurniaka już nie jest dobrze.
    No chyba, że tu jeszcze dziewcze przemarzło do tego i stąd ta bledzizna...
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Większość tu poleca pochmurny dzień jako sprzyjający robieniu portretów. Tymczasem, mimo iż może i faktycznie nie ma cieni czy kontrastów, taka aura sprawia mi kilka innych problemów:
    2) kolor skóry!!! makabra, twarze wychodzą prawie białe!!! Próba ratowania sytuacji balansem bieli kończy się albo żółtaczką, albo prosiaczkiem, albo totalny utrupieniem modelki
    O ile 1. było w sumie do przewidzenia, to skala 2. totalnie mnie zszokowała. Ostatnio próbowałem obrobić fotkę pewnej wdzięcznej dziewczyny i kicha totalna - ani LR, ani Capture One ani DPP nie dały już nawet nie fajnych, ale akceptowalnych kolorów skóry. Może i można by coś wyciągać w PSie, ale odpuściłem, bo uznałem, że to już by zahaczało o proces rzeźbienia w g...
    Jak więc to jest z tymi chmurami? Szukać czy unikać? A może są lepsze i gorsze rodzaje zachmurzenia?
    Jedynym słusznym zachmurzeniem przy robieniu portretów jest jego brak.:-D

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Też zaświadczyłem tego samego. Foto w cieniu jest jakieś takie jałowe. Dlatego też staram się znaleźć półcień / półchmur

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Najlepiej to pod słońce a tak naprawdę najlepiej to w studio ani słońca ani chmur.

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Panowie i Panie a cos takiego ? Czy nie zabardzo sciolem gore po zegarku ?

http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kadr na nie, zegarek i dłoń fatalnie ucięte, brak równowagi (wszystko dzieje się z lewej)... Dopalałeś flashem, bo jakoś strasznie płasko? (może pochmurnie było )
    Body, stałki, zoomik

Domyślnie

Kadr niebardzo - jak wspomniał Tomdz. Próbowałem przekadrować - nici z tego. Szkoda ręki po prostu.
    Nie sądzę, by to było dopalane - byłoby wówczas widać blik w okularach.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Za mało kontrastu, reszta w miarę, zegarek -fakt. Fajnie cię widać w okularach

Strona 144 z 312 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146154194244 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów