Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsaw Zobacz posta
    Argumenty Juzy powtarzałem niedawno w prywatnych dyskusjach zupełnie niezależnie, i mam nadzieję móc za lat kilka robić zdjęcia takimi aparatami.
    Z tego wynika że zdjęć to już się będzie robić, tylko kręcić filmy i z nich "wyjmować" pojedyńcze klatki...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał

Domyślnie Prognozy...

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Z tego wynika że zdjęć to już się będzie robić, tylko kręcić filmy i z nich "wyjmować" pojedyńcze klatki...
    I tak, i nie. Jak się zastanowić, co mógłby powiedzieć fotograf z połowy XIX wieku o aparatach robiących 5 ujęć na sekundę "do zapełnienia karty", to mógłby powiedzieć coś dokładnie w tym duchu co Ty. A jednak wiele osób nie korzysta z tego dobrodziejstwa nagminnie, szczególnie ci, którzy coś potrafią. Z drugiej strony dla fotografa ślubnego czy sportowego zapewne to będzie tak wyglądało i żaden nie będzie narzekał, że najlepsze ujęcie miałby to "z pomiędzy".

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    ... Nie wydaje mi się, żeby zniknął z rynku podział na aparaty foto i kamery. Niezależnie od postępu technologicznego, od urządzenia służącego głównie do kręcenia filmów wymaga się zupełnie innej ergonomii niż ta, która jest pożądana przy robieniu zdjęć.

Typowy kształt kamery oraz typowy kształt aparatu są wynikiem doświadczenia związanego z ergonomią przy posługiwaniu się tymi urządzeniami. I nie ma póki co żadnych przesłanek, żeby mogło to ulec jakiejś zasadniczej zmianie.
    Polemizowałbym, spróbuj wskazać "typowy" kształt kamery czy "typowy" kształt aparatu. Przykładowo kształt lustrzanki wymuszony jest w znacznej części przez jej konstrukcję.
    Ale na pewno będą różne kształty i na pewno będą dyskusje o wyższości jednych nad drugimi...

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Jeśli to się potwierdzi, a AF osiągnie poziom zbliżony choćby do budżetowych lustrzanek, to dokupię taki lekki zestawik do mojego 5D. ...
    Jeśli to sie potwierdzi, to pewnie Canon wyda "5Dbezlustra" i zapakujesz go zamiast 5D...

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Podgląd na żywo symulacji ekspozycji i krzywej kontrastu już w wizjerze na LCD wysokiej rozdzielczości to IMO fajna rzecz Pod warunkiem że klasyczne lustro też będzie. Jednym przyciskiem będzie można przełączyć między zwykłym widokiem a LCD. Będzie łatwiej znaleźć dobre światło oraz kontrasty a następnie przełączy się na lustro już do normalnego robienia zdjęć.
    Chyba kiedyś czytałem już wypowiedzi w tym duchu: "Matryca elektroniczna to fajna rzecz. Pod warunkiem że klasyczny film też będzie. Jednym przyciskiem będzie można przełączyć między zwykłym filmem i matrycą"

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów