Jeśli to się potwierdzi, a AF osiągnie poziom zbliżony choćby do budżetowych lustrzanek, to dokupię taki lekki zestawik do mojego 5D. 5D z dwoma L-kami i lampą prawie nie mieści mi się do plecaka (Lowepro Slingshot 200). Podobny zestaw (może bez zewnętrznej lampy) G1 z obiektywami o podobnym kącie widzenia zmieści się w małej torbie. Może przy kiepskim oświetleniu da gorsze efekty, ale zawsze to spora matryca w porównaniu do tych w kompaktach i na wszelkie wycieczki byłby idealny zestaw.
Już się zastanawiałem nad jakimś kompaktem (LX3, Ricoh, G9 lub coś w tym rodzaju) jako uzupełnienie 5D, ale poczekam na testy tego micro4/3 (i ceny, Panasonic nigdy tani nie był, może Olympus wypuści coś tańszego?). Dla mnie to bardziej emocjonujące niż premiera 5DmkII (którego ze względu na niedawno zakupionego 5D i początkową cenę, i tak przez co najmiej kilka lat nie kupię), a zakup takiego małego kompaktu/lustrzanki znacznie bardziej prawdopodony w najbliższym czasie. 5DmkII to będzie kolejna klasyczna lustrzanka z ulepszoną matrycą i paroma dodatkami, a te micro4/3 to naprawdę coś nowego.
Ale co do wizjera i AF - uwierzę gdy się potwierdzi w testach i organoleptycznie w sklepie. Na razie to słychać głównie marketingowe hymny a nie rzeczywiste oceny.