Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Boks - jak fotografować

Bywalec Awatar decha
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

jeśli chodzi o boks to są dwa główne sposoby preferowane przez pstryków sportowych. Pierwszy i chyba najczęściej stosowany to przyklejenie pod ringiem, drugi to dobre tele i focenie z wysokości trybun. Co kto lubi. Jeśli chodzi o sprzęt to myślę, że warto byłoby zabrać dwie puszki, na jednej 70-200 na drugiej coś szerszego. Zmiana obiektywu kiedy znokautowany klient leży na deskach a drugi np. staje na linach z rękami w górze może trwać zbyt długo. Na ogół światło na walkach jest bardzo dobre więc jasność obiektywu (70-200 4) nie powinna stanowić problemu. No i dobrze mieć szybkostrzelną puszkę więc myślę, że zestaw 40D + 70-200 i 5D + 24-105 będzie bardzo odpowiedni. Jeśli chodzi rady to pamiętaj żeby się zbytnio nie wychylać nad poziom ringu bo w pierwszych rzędach zawsze siedzą szychy z biletami za te większe pieniądze lub zaproszeni goście i się często denerwują jak choćby włos im zasłania widok.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Pięć czy czterdzieści?
    Jak pięc to bym brał 70-200/4 IS, M, 1/500+, iso i f/ według wskazań drabinki.
    body i to i to.. wezmę sobie 70-200 i 3 stałki - zobaczymy co wyjdzie..
    dzięki za informacje.. cos mam nadzieję wyjdzie..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

o, Vitez brawo.
    Dokładnie te foty miałem na myśli.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

z racji, ze mialem okazje tez pare razy fotografowac boks, to pozowole sobie zabrac glos.
    Zgadzam sie z kolegami, co do umiejscowienia sie. Jesli masz mozliwosc podejscia pod ring, to tylko pod ktorys z naroznikow (biale - neutralne, nikomu nie bedziesz przeszkadzal), ja, czesto stoje w narozniku zaprzyjaznionego teamu - daje to np. mozliwosc uchwycenia uwag trenera, plukania szczeki, polewania woda, czy szycia ran.
    Co do kwestji technicznych - jesli jest to gala boksu zawodowego, ze swiatlem nie bedziesz mial problemu czasy 1/200-1/300 przy iso 800-1000 na F4, bez powinienes wyciagnac bez problemu. Ja boks foce 40D i w zaleznosci albo stalka 35mm albo 50 (zoomow w tym zakresie nie posiadam) - jesli spod ringu. Z odleglosci to 70-200/4L, spokojnie sobie radzi (tutaj troche przykladow z tego szkla). Jesli chodzi o body, to 5D wg. mnie jest troszke za wolne. Lampa blyskowa na takiej imprezie, to zbedny balast i spokojnie moze zostac w torbie, albo samochodzie , zwlaszcza jesli bedziesz focil pod ringiem. Przylacze sie do tego co powiedzieli koledzy. Piesciarze sa "zajeb.....cie" szybcy, wiec trzeba pstrykac, pstrykac i jeszcze raz pstrykac, zeby z kilku akcji wybrac 1-2 zdjecia. Mi na turnieju gdzie np. koncentruje sie na 4-5 walkach wieczoru, nieraz 8GB nie starcza - efekt finalny to np. 20 ciekawych kadrow . Najbardziej efekowne, to wagi ciezsze, tam leca naprawde potezne ciosy i latwo uchwycic kadry, jak w linku zapdanym przez Viteza.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Z tego co pamiętam Van Murder pstrykał boks z dość ciekawym efektem, ale wiadomo jak sprawa z Van'em wyglada... ewentualnie arturs zawsze możesz do niego zagadać na maila po kilka cennych wskazówek (pewnie takich ma sporo) - zawsze Ci się to przyda na przyszłość
    Aha i daj znać jak Ci wyszły pierwsze boksowe fotki, Pozdro
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

no Van miał kilka fajnych i ciekawych ujęć z tele

a wie ktos moze dlaczego już tu nie zagląda??

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

teraz to już nie zdążę Adam zapytać bo dzisiaj o 18 ta gala boksu.. dzięki za rady.. coś mam nadzieję się uda sfocić.. wezmę 35,50,85 i 70-200 - i zobaczymy co wyjdzie.. wezmę 40d i 5d - czymś się zawsze pofoci.. jak będzie czym to pochwalę się efektami
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

No to czekamy

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Nawet jak nie będzie czym - w twoim subiektywnym przeswiadczeniu - to tez się pochwal, zawsze warto omówić co i jak, a co nie tak i dlaczego oraz przy okazji się czegoś nauczyć. 3maj się i powodzenia
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    o, Vitez brawo.
    Dokładnie te foty miałem na myśli.
    Podforum 'Galerie użytkowników' + 'Przeszukaj to forum' + 'boks' .
    Bardzo trudne .

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów