Ja myślę że Canon wypuścił 1000D żeby mieć w ofercie jeszcze tańszą puszkę. Nie wysilali się specjalnie ani nad specyfikacją ani nad reklamą. Ta seria w analogu wyglądała podobnie - bardziej wycięte modele xxx. Podstawa dla nich to jednak 450D.
Ja myślę że Canon wypuścił 1000D żeby mieć w ofercie jeszcze tańszą puszkę. Nie wysilali się specjalnie ani nad specyfikacją ani nad reklamą. Ta seria w analogu wyglądała podobnie - bardziej wycięte modele xxx. Podstawa dla nich to jednak 450D.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
nawet nie muszisz mysleć, bo już to ustaliliśmy:-) Jednak pomimo ograniczeń i cięcia kosztów brakuje mu jeszcze cenowo do najtanszych luster na rynku, choć to tylko kwestia czasu aż Canon pokroju 1000D będzie osiągał ceny jak jego liczba w nazwie modelu. Niestety z modelami 40D, 5D itd sie tak nie da, a szkoda:-D
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Podejrzewam że następca już pewnie zjedzie z ceną do tego 1000 albo niżej. Ciekawym co jeszcze da się wyciąć 8)?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
dobrze by było, ale bez przesadyNikona D40 można kupić z kitem za 1200zł, ale zaawansowanie tego aparatu nie sięga szczytów fotografii, a premierę miał 16 listopada 2006 roku, jest więc.. "wiekowy"8) i własnie czas ma tutaj główny wpływ na spadek ceny. dla przykladu: obecnie Canona 300D można kupic za ok 1000 zł, a pamiętasz ile kosztował, gdy wchodził na rynek? przypomne Ci: Czytamy z artykułu w Fotopolisie http://www.fotopolis.pl/index.php?n=1389 "Oficjalna cena detaliczna ma wynieść "mniej niż 6000 PLN" czyli (zapewne) 5999 PLN. Mimo dokuczliwych obłożeń podatkowych na sprzęt elektroniczny jest to ciągle cena bardzo atrakcyjna." Gdy to zobaczyłem nie wiedziałem czy smiać się czy płakać, ale to dobrze obrazuje obecną sytuację razem ze zmianą cen;-)
wyciąc się jeszcze trochę da. poczynając od LV i czyszczenia matrycy, przez setki programow tematycznych, wbudowanej lampy błyskowej i na elektronicznym autofocusie skonczywszy. pamietaj, że najtanszy aparat fotograficzny możesz kupić w najbliższym kiosku za 25 groszy, którym mozna robic świetne zdjęcia, po uprzednim wyjeciu z niego zapałek i zrobienia na jednej ze ścianek otworku;-)
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
To nie jest takie proste wbrew pozorom. Czyba wszystko co napisałeś w pierwszym zdaniu w tym segmencie jest obowiązkowe. Pewnie niedługo dojdą jeszcze filmiki. Także tu wiele wyciąć się nie da. D40 i D60 dlatego wypadają obecnie kiepsko, bo niektórych tych bajerów nie posiadają. Jestem zresztą pewien, że lada moment zobaczymy nową odsłonę tych luster od Nikona.
Kapitan Wagner
Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, bo mowimy o segmencie amatorskim. Jednak wolałem wyciąć programy tematyczne, niz np kilka pomiarów światła. zbyt duża ilość punktów pomiaru ostrości (moim zdaniem) też jest zbędna, bo ustawiając aparat na "dynamiczny AF" czasem szlag mnie trafiał, gdy widziałem co on wyprawia. zdecydowanie wolalem wybrać jeden punkt (np centralny) i po ustawieniu ostrości po prostu przekadrować.
A to Ty nadal czekasz? nie widzialeś jak Nikon pokazał Ci następcę o oznaczeniu "D40x"? Oto następca:wink: jesli chodzi Ci o nastepce z niższej półki to już totalnie nie wiem z czego mogłby zrezygnować? z 6mln pix? z 3 punktów AF? z funkcji retuszu (o tak, to faktycznie). pamietam jak bawilem się Nikonem D40 znajomego, wchodze do menu retuszu i widzę zakladkę "redukcja szumów" na pozycji "off" pytam więc: czemu z tego nie korzysta, skoro używa wysokich ISO? A on na to: myslałem, że tu chodzi o szumy w dźwiękuszkoda kasy, bo potencjał aparatu z najnizszej półki sie marnuje.
Kapitan Wagner
To bardzo bardzo proste. Gdy mowiłeś o następcy D40 dałem Ci przyklad D40x, który nie różnil sie niczym od poprzednika, prócz wiekszej rozdzielczości i oznaczeniem na obudowie. Zgodze się, że jest to coś pomiędzu D40 i D60, jednak nadal bliżej mu do tego pierwszego. Z kolei z drugiej strony poruszalismy kwestie spadku cen i granicę nowych modeli, które miałyby nie przekraczać 1000zł. Dla przykładu (tak się złozyło) że znowu pod mur poszedł Nikon D40. Odjęcie mu paru funkcji byłoby naturalnym czynnikiem obniżajacym jego cenę, stąd propozycja jeszcze wiekszego "uszczuplenia". Pzdr:wink:
PS: A założę się, że (jak wszyscy) czekasz na nastepcę Canona 5D, żeby FF był wreszcie w zasiegu ręki:smile: Czy nie mam racji?![]()
Ostatnio edytowane przez Slider ; 12-09-2008 o 14:50
Nie no jasne. Pewnie że czekam jak zapewne wiele osób tutaj. Natomiast napisałeś o tym czekaniu w takim kontekście jakbym czekał na następcę nikona D40. Dlatego zapytałem.
Co do tych tanich nikonów to ja sądzę, że one są już wystarczająco wycięte (D60 aż za bardzo) i myślę, że w następnych jednak będzie się to zmieniało na plus. Szczególnie że nowy D90 zostawia sporo miejsca dla potencjalnego D60s czy jak mu tam będzie.
Kapitan Wagner