Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Ilford XP2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może jeszcze nie dorosłem do niego Pierwszy b&w jaki ostatnio robiłem to ProFoto i rzeczywiście jest dość "gładki".

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oxeno Zobacz posta
    Ok, a jak działa maszyna, gdy film jest forsowany? Poprostu można ręcznie ustawic ISO? Bo rozumiem, że większośc jest wyposażona w DX...
    Pozdrawiam
    Nie, nie ma czegoś takiego jak ISO i DX przy wołaniu.
    Mogą iść jednocześnie filmy iso100 i iso800.
    Różnica jest w filmach i od filmu wymaga się, aby przy wołaniu wstandardowym procesie dał taką a nie inną czułość.

W tych maszynach, gdzie nie da się zmienić czasu procesu (film jest przeciągany) można podgrzac chemię.
    Niektórzy laboranci nauczyli się pdobno zatrzymywać proces poprzez wyłączenie proądu - w ten sposób wydłużyć wołanie.

noe
    Guest

Domyślnie

swietne ziarno. dopoki bedziesz wolal w labie zawsze bedziesz mial taki dylematy i nigdy nie bedziesz pewien powtarzalnosci procesu, no i ile tracisz rezygnujac z samodzielnej pracy nad negatywem!! za dwa kola postawisz sobie sensowna komisowa ciemnie, a do wolania negatywu wystarczy ci koreks, chemia i koldra.

ilford to dobry material i tani! mozesz poprobowac hp5, delte - to sa wysmienite materialy!!

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noe Zobacz posta
    swietne ziarno. dopoki bedziesz wolal w labie zawsze bedziesz mial taki dylematy i nigdy nie bedziesz pewien powtarzalnosci procesu, no i ile tracisz rezygnujac z samodzielnej pracy nad negatywem!! za dwa kola postawisz sobie sensowna komisowa ciemnie, a do wolania negatywu wystarczy ci koreks, chemia i koldra.
    W wątku jest mowa o XP2. Wiesz co to XP2? Nie? To przeczytaj wątek.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie Ilford xp2 do c-41

Czy ktoś z uzytkowników CB uzywał kiedykolwiek tego filmu? Jeśli tak to jakie efekty? Zadowolenie na jakim poziomie?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Baaardzo miłe daje efekty Ale ponieważ jest też baaardzo drogi, a przynajmniej znacznie droższy od przeterminowanych Fuji ACROS na C41, których używam do B&W - do tej pory zrobiłem tylko 2-3 rolki.
    Gdybym miał oba filmy w zbliżonej cenie, wybierałbym Ilforda
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Uzywalem. Dobra ostrosc, odbitki ktore zrobilem w labie wpadaly nieco w kolor sliwkowy.

Domyślnie

Kolor odbitek to już wina labu. Generalnie pod C41 nie ma chyba lepszego filmu c-b niż XP2.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Nie można forsować filmów w maszynach przeciągowych .
    To mnie zaskoczyłeś bo ostatnio forsowałam Kodaka 400UC na 800 i pan z salonu forsowal go w maszynie przeciagowaj..podnoszac temperaturę..czy jakoś tak i powiem, że jestem bardzo zadowolona z efektów. Zdjęcie robione w dosyć ciemnym pomieszczeniu - piwnicy, oświetlenie to jak widać lampka i 2 małe okienka piwniczne.

przepraszam za mały offtop
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 06-09-2008 o 20:14
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Kolor odbitek to już wina labu. Generalnie pod C41 nie ma chyba lepszego filmu c-b niż XP2.
    Ja zdecydowanie bardziej wolałem Portrę BW a XP2 jakoś wyjątkowo marnie mi wychodził...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów