Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: Stary pecet nowe możliwości

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amholen Zobacz posta
    ja mam pytanko związane z tematem,
    czy warto i jak bardzo zapodać procesorek typu Quad niż Core Duo
    target: przede wszystkim PS
    Krótko: Warto. PS wspiera wielordzeniowe procesory. A o wydajności napisałem kilka postów wyżej.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Ps wspiera wielordzeniowki ale nie zapominajmy o tym że te procesory są wolniejsze niż jednordzeniowe. Przełączanie zadań między rdzeniami swoje trwa. Zauważcie że testy są robione tylko na wybranych aplikacjach na których to sie sprawdza o innych sie nie mówi bo po co. Technologia wielowątkowosci jeszcze mocno raczkuje ale to przyszłość. Kupowanie teraz 4 rdzeniowych to niepotrzebny wydatek. Co bedzie dalej... Mam nadzieje że nauka oswoii technologie kwantowa i to bedzie przełom...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Tomek, spodziewałem się, że jako fundamentalista linuksowy nie pozostawisz takiego stwierdzenia bez echa. Nie chcę się wdawać w bezcelową dyskusję o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia, ale fakty są takie, że PS jest natywnie pod Windows i Maca. Próbowanie uruchamiania go na innych systemach to jak łapanie lewą ręką za prawe ucho. Tak, wiem, jest jeszcze Gimp, który niestety nie obsługuje póki co 16-bitowych obrazków.
    Nie wiem, co ma gimp i photoshop do ilości pamięci obsługiwanej przez system operacyjny. Zawsze warto zwracać uwagę na fałszywe twierdzenia. Z trzech wymienionych w Twoim poście rodzin systemów operacyjnych tylko jeden miał takie opóźnienia konstrukcyjne.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Mam nadzieje że nauka oswoii technologie kwantowa i to bedzie przełom...
    Wszystkie procesory bazują na technologiach kwantowych.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ps wspiera wielordzeniowki ale nie zapominajmy o tym że te procesory są wolniejsze niż jednordzeniowe. Przełączanie zadań między rdzeniami swoje trwa. Zauważcie że testy są robione tylko na wybranych aplikacjach na których to sie sprawdza o innych sie nie mówi bo po co. Technologia wielowątkowosci jeszcze mocno raczkuje ale to przyszłość. Kupowanie teraz 4 rdzeniowych to niepotrzebny wydatek. Co bedzie dalej... Mam nadzieje że nauka oswoii technologie kwantowa i to bedzie przełom...
    Nie zgadzam się!

Wszystko zależy do czego.

W zwykłych aplikacjach takich jak Word, Excel, inne podobne programy rzeczywiście procesory 2 rdzeniowe są szybsze od 4 rdzeniowych przede wszystkie ze względu na wyższe taktowanie, ale są też szybsze niż stare jedno rdzeniowe, gdyż są lepiej zaprojektowane, nawet jeżeli program nie korzysta z wielowątkowości to działa szybciej na niższych częstotliwościach nowych procesorów. Podobnie jak miało to kiedyś miejsce z prockami AMD, które choć niżej taktowane dorównywały wydajnością wyżej taktowanym Intelom.

Natomiast wzrost wydajności w aplikacjach w pełni korzystających z 4 rdzeni jest o nawet 90% względem procesora 2 rdzeniowego o tym samym zegarze. W programach do renderowania grafiki 3d czy w PS wszystko dzieje się 2x szybciej i czeka się 2x krócej.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Wszystkie procesory bazują na technologiach kwantowych.
    tylko że sposób rozwiązywania problemów jest liniowy i im więcej zmiennych tym czas coraz szybciej zmierza do nieskończoności. A gdyby procesory mogły działać w sposób nieliniowy ... Czas obliczeń mógłby sie zmniejszyć i to bardzo bardzo znacząco.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

tylko że sposób rozwiązywania problemów jest liniowy i im więcej zmiennych tym czas coraz szybciej zmierza do nieskończoności. A gdyby procesory mogły działać w sposób nieliniowy ... Czas obliczeń mógłby sie zmniejszyć i to bardzo bardzo znacząco.
    Zajmujesz się pisaniem broszur marketingowych? Przecież to, co napisałeś nie ma najmniejszego sensu. Choćby dlatego, że mechanika kwantowa też jest liniowa... A ponadto - procesory działają nieliniowo.

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Nie wiem, co ma gimp i photoshop do ilości pamięci obsługiwanej przez system operacyjny.
    Niewiele. Tyle tylko, że w tym wątku rozmawiamy o PRAKTYCZNYM a nie filozoficznym wyborze komputera wraz z OS-em. Pod konkretne zastosowanie. Pod obróbkę fotografii. Na dzień dzisiejszy realnie mamy do wyboru dwa dobre rozwiązania. Kosztowny Mac z OSX oraz tańszy PC z Vista 64-bit. Pozostałe OS-y, choćby miały najlepsze na świecie zarządzanie pamięcią, są w kontekście obróbki fotograficznej mniej elastyczne. Bo nie dają możliwości uruchomienia PS-a. Oczywiście, nie wymieniłem XP oraz Visty 32-bit, ale one są "obsolete".

Reszta dywagacji to już filozofia, a dla niektórych chyba nawet religia
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 31-08-2008 o 08:09
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Reszta dywagacji to już filozofia, a dla niektórych chyba nawet religia
    Rzeczywiście Sugerowanie, że trzeba kupować 16-bitowy program do amatorskiej obróbki zdjęć na pewno niewiele ma wspólnego z logiką.

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów