Strona 5 z 44 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 439

Wątek: Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Dopiero zaczyna Awatar drg
    Miasto
    wrocław

Domyślnie

Czyli w miejscach ogólnodostępnych jak sklep czy CH można robić zdjęcia również w środku w przypadku zakazu fotografowania w postaci tabliczki, chcąc np. zrobić sobie zdjęcie pośród bananów na samie? Czy to, że miejsce jest dostępne zezwala tylko na dowolne robienie zdjęć obiektu z zewnątrz?

I pytanie niepasujące do wątku, ale była poruszona tematyka, więc przy okazji - robiąc zdjęcie grupie, np. szkolnej grupie dzieci lub młodzieży (sztuk 20), publikując zdjęcie nie jest wymagana ich zgoda? Nawet w celach zarobkowych?

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

W Tunezji potrafią występować spore kłopoty z robieniem zdjęć.W maju usiłowałem pstryknąć zdjęcia w nocy w miejscowości Sidi Bou Said w pobliżu Tunisu, w porcie jachtowym. Zanim rozstawiłem statyw pojawiło się 2 tajniaków i niezbyt grzecznie poinformowało mnie, że nie można robić zdjęć. Przy okazji zerknęli na aparat 400d+grip z sigmą 17-70 i zadali pytanie, czy jestem dziennikarzem , bo jeśli tak żeby cokolwiek fotografować w całej Tunezji muszę mieć specjalne pozwolenie. Nie potrafię stwierdzić, czy w całej Tunezji są tak wyczuleni, czy wpływ na to miał fakt, że około 5 km od portu jest pałac prezydenta. Tajniacy wyglądali ja z filmów o Iraku Husajna, więc grzecznie wróciłem ja jacht :smile:.
    7D mark II; C17-55 f/2,8; C 70-200 f/2,8 IS II; C 85 f/1,8; C 10-22, 430EX II
    Moje fotki www.gasin.pl

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Pracuję dla gazety branżowej (budownictwo) jako fotograf, mam legitymację prasową znam obowiązujące przepisy a i tak przynajmniej raz w tygodniu mam do czynienia z policją ! którą to najczęściej ja wzywam dlatego że jestem bezprawnie zatrzymywany przez ochronę. W ochronie obiektów najczęściej pracują ludzie prości a nawet prymitywni, którzy wiedzą tylko tyle że mają pilnować obiektu.

Początki nałogu

Domyślnie

[QUOTE=Olszewski;387920]Witam,

Interesuje mnie pewna kwestia po przeczytaniu kiedyś i kilku wątków na forum Canon-Board. Chodzi o zakaz fotografowania i konsekwencje wynikające z jego złamania

Do Łodzi kilka lat temu przyjechała z USA studentka architektury. Chodziła po mieście fotografowała to co ją interesowało - czyli architekture. Dobrze jej szło dopóki nie dotarła do biurowca firmy Gillete (tej od maszynek do golenia). Stanęła sobie bidulka na chodniku i pstrykała, aż tu nagle pojawił się ochroniarz z zakazem fotografowania. Może mieli jakieś kłopot w skomunikowaniu się, może studentka z dalekiej Ameryki nie rozumiała dlaczego nie może fotografować budynku z ulicy, trudno powiedzieć. Sytuacja zaczęła się rozwijać czyli p. studentkę zabrano z ulicy (ochrona) do budynku firmy i tam pewnie próbowano wytłumaczyć słownie, że to Polska właśnie. W budynku spędziła jakiś dość długi czas, zamknięta w sumie wbrew swej woli, nie pamiętam ale chyba w końcu ktoś powiadomił Policję. Może to była nawet sama zatrzymana. W ten sposób odzyskała wolność. To nie koniec historii, ponieważ Gillete to firma amerykańska, a studentka również z USA, to poskarżyła się w centrali. No i chyba tym momencie w polskiej filii zaczęło się robić gorąco. Studentkę przepraszali, proponowali powtórzenie sesji zdjęciowej i w ogóle pewnie by w tyłek jej weszli.
    To nie koniec tej historii. Sprawa obiła się sporym echem wśród fotografującej łódzkiej gawiedzi i urządzono pokazówkę. O wcześniej uzgodnionej godzinie w konkretnym dniu chodnik przed nieszczęsnym budynkiem zaroił się od osób fotografujących czym kto miał. Fotografowanie budynku trwało kilka chwil od tamtej pory sądzę że nikt z ochrony tego budynku nie będzie zakazywał jego fotografowania z ulicy.
    I patrząc z drugiej strony tzn. ochroniarza, często są to ludzie bez żadnej wiedzy teoretycznej do wykonywania tego fachu. Zostali zatrudnieni, ubrani w mundurek i już. Dla nich w pracy najważniejszym prawem jest polecenie ich pracodawcy. A że pracodawca jak ma ładny/ciekawy budynek to się tego boi/wstydzi/ma coś do ukrycia to pierwszą myślą jest że nikt nie może sfotografować najlepiej nawet żeby nie patrzył.

cwanakubwa
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JerzyC Zobacz posta
    W ochronie obiektów najczęściej pracują ludzie prości a nawet prymitywni, którzy wiedzą tylko tyle że mają pilnować obiektu.
    Heh Bracie - gdyby było inaczej, to znaczy NIE byli by prości i prymitywni.... to by tam nie pracowali. Oczywiście nie uogólniam, bo znam kilku ochroniarzy o wielkiej klasie i inteligencji. Ba jednego nawet o gigantycznej wiedzy historycznej.
    Co do zachowań - mam z ochroną (która mnie zna jak zły szeląg ) do czynienia na codzień na obiekcie znanym w Krakowie (ba i w Polsce) którego to nazwę przemilczę. Otóż mamy obowiązek nosić identyfikatory na szyi na tzw. smyczy. OK - jasne proste i oczywiste. Trudno sie temu nie podporządkować. Ale niedaj Bóg jak się smycz przekręci i identyfikator pokaże awers. Kiedyś o mało nie wyleciałem za bramę mimo że tam pracuję. I nie jest to wymysł właściciela firmy - bo w sumie ma to w d... - tylko tzw. "dowódcy" ochrony.
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gokyu Zobacz posta
    no i z calym szacunkiem drogi kolego ale miales sporo szczescia - mogl ci po prostu turas pierdyknac w sprzet i tyle byloby twojego...
    Gokyu? On jeden przeciw trzem chłopakom i to ze statywami? Nie żartuj!

Bywalec Awatar Pietro
    Miasto
    Tarnow/Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    To moze i ja podziele sie wrazeniami:
    Na dziedzincu Muzeum Watykanskiego wyjalem statyw i chcialem zrobic fotke wspolnie z zona. Sekunda po rozstawieniu ochroniaz zaczal machac zeby schowac bo nie mozna. To ja zmienilem duzy statyw na stolowy, ochroniarz popatrzyl i juz nic nie mowil. Zastanawia mnie do jakiej wielkosci akceptuja i ewentualnie co by powiedzieli na monopod .
    To i ja doloze swoje trzy grosze:
    moj kolega mial w Londynie podobny przypadek, gdy fotografowal ze statywu podeszli do niego ludzie z ochrony i powiedzieli, ze nie moze robic zdjec bo jak ma statyw to juz jest "PROFESSIONAL PHOTOGRAPHER"
    Idzie Panie nowe....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Otóż mamy obowiązek nosić identyfikatory na szyi na tzw. smyczy
    sorki za oftop, ale co za idiota coś takiego zarządził? Przecież w czasie jakiejś bójki przeciwnik może z łatwością wykorzystać ją do duszenia...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    sorki za oftop, ale co za idiota coś takiego zarządził? Przecież w czasie jakiejś bójki przeciwnik może z łatwością wykorzystać ją do duszenia...
    Ale kolega nie pisze że jest ochroniarzem tylko że pracuje w budynku biurowym a ochrona ma takie pomysły.. nie sądzisz chyba że w biurze pracownicy się codziennie naparzają?
    Akurat pracuję w tej branży i powim wam że to co czasem klienci sobie wymyślają to przechodzi ludzkie pojęcie.. co do odwracania identyfikatorów to nie podejrzewam żeby ochrona sama z siebie na to wpadła.. typowy ochroniarz "obiektowy" to taki typ człowieka który najchętniej nie robiłby nic a do wszelkiej aktywności trzeba go zmuszać więc wszelkie nakazy czy zakazy nałożone na innych traktuje z dużą dozą niechęci bo to zmusza go do "czegośrobienia".. oczywiście zdarzają się nadgorliwcy ale to raczej jak wszędzie..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Question

Cytat Zamieszczone przez drg Zobacz posta
    Czyli w miejscach ogólnodostępnych jak sklep czy CH można robić zdjęcia również w środku w przypadku zakazu fotografowania w postaci tabliczki, chcąc np. zrobić sobie zdjęcie pośród bananów na samie? Czy to, że miejsce jest dostępne zezwala tylko na dowolne robienie zdjęć obiektu z zewnątrz?
    Po przeczytaniu iluś tam wątków w temacie, wygląda na to, że zdjęcia można robić w centrach handlowych, ale ochrona ma prawo fotografującego wyprosić z budynku.

Dobrze dedukuję ?

Strona 5 z 44 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów