Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: ex580 ze stopki z fotocelą

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Jak Ci już tak zależy na tej fotoceli to kup MIF i podlącz kabelkiem synchro do lampy, wtedy nie bedzie problemów. Masz mozliwosc przetestowac to fotocele z inna lampa, ewentualnie lampe z inna fotocela? Skad jestes?
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

sebulba
    Guest

Domyślnie

spróbuję potestować z inną lampą... z inną*fotocelą nie mam jak :-( ... a jestem z Boat City

Zablokowany

Domyślnie

W próbowałeś wyzwalać błysk nie na pełnej mocy w trybie manualanym? Ustaw lampę na M i siłę błysku np. na 1/32 i sprawdź czy działa.

sebulba
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    W próbowałeś wyzwalać błysk nie na pełnej mocy w trybie manualanym? Ustaw lampę na M i siłę błysku np. na 1/32 i sprawdź czy działa.
    próbowałem ... nic z tego

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Wykopałem wątek ponieważ mam fotocelę z sankami i ten sam problem. Tj. jeden błysk i lampa jakby zawiesza się trzeba ja wyłaczyć i włączyć i znowu jeden błysk OK a dalej zawieszenia. Czy może od kwietnia coś ktoś zdołał się dowiedzieć w temacie. Jeśli tak to prosiłbym o info what's going on
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Rozumiem, że styki już masz ładnie zaklejone, ale problem mimo tego występuje?
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Rozumiem, że styki już masz ładnie zaklejone, ale problem mimo tego występuje?
    Dokładnie wszystkie piny poza jednym zaklejone i raz błyska i zwis

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
    Dokładnie wszystkie piny poza jednym zaklejone i raz błyska i zwis
    Spróbuj bez niczego jakims drucikiem zewrzec piny na lampie i zobacz czy będzie działało. Jesli nadal to samo to znaczy ze to lampa nie chce tak współpracować (dziwne, ale wtedy pozostaje Ci wyzwalania przewodowe czy bez- ale przez gniazdo PC). Jak bedzie błyskała na sucho tzn ze to coś z fotocelą nie bangla, bo ona ma robić dokładnie to samo-zwierać te piny...

Moja 580ex błyska za kazdym razem jak zwieram srodkowy ze stopką, przy kazdym ustawieniu...

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Właśnie dziwna sprawa bo z chińskim wyzwalaczem radiowym moje 430stka śmiga jak złoto a z fotocela sie zawiesza. Dziwy Panie dziwy

mailme
    Guest

Domyślnie

Odkopuje watek... ehh no i znow to samo..

Mam lampe 430ex II i po zwarciu stykow dziala w kazdej konfiguracji, tj. blyska, jednak po podlaczeniu fotoceli - tak jak u kolegow wyzwala raz i lampe trzeba wylaczac i wlaczyc aby blysnela znow raz. widac to wina fotoceli, bo lampa po zwieraniu stykow to i co sekunde blyskac potrafi

Dodam tylko ze zakrywanie pozostalych stykow nic nie daje, wiec to nie jakies zwarcia. Pozatym moja lampa po jakims czasie zaczela reagowac na jakiekolwiek przelaczane przyciski na niej i zamiast lampe wlaczac i wylaczac wystarczy cos nacisnac i blysk po flashu wyzwoli sie znowu - czy to nie glupie?

Jednak teraz pytanie mam nastepujace - co z ta fotocela? Skoro nie dziala - czy jest mi potrzebna? Czy mozna ja jakos naprawic, czy jest do wyrzucenia? Jesli nic sie nie da z nia juz zrobic bo "ona tak ma" czy istnieja fotocele ktore bez zadnych kabelkow najprosciej w swiecie wspolpracuja ze speedlightami ?

Dziekuje uprzejmie
    i pozdrawiam wszystkich (moj 1 post tutaj )
    Ostatnio edytowane przez mailme ; 28-05-2009 o 23:51

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów