Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: ex580 ze stopki z fotocelą

Mieszany widok

sebulba
    Guest

Domyślnie

nijak się nie wyzwala - dlaczego?

nie wyzwalała się, bo fotocela popsiuta była. Po wymianie natomiast jest taki objaw o którym gdzieś czytałem, ale nie mogę teraz odnaleźć, a mianowicie: po jednym błysku, trzeba wł/wył lampę żeby znowu wyzwolić. W czym problem i czy jest do obejścia, czy po prostu z 580EX już tak będzie :-/
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 14-04-2008 o 13:19 Powód: łączenie podwójnego wpisu

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebulba Zobacz posta
    po jednym błysku, trzeba wł/wył lampę żeby znowu wyzwolić. W czym problem
    czy włączyłeś tryb (M)anualny w lampie?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

sebulba
    Guest

Domyślnie

tak włączyłem..

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

jeśli stopka jest metalowa, to najprawdopodobniej zwiera któreś styki dedykacyjne.
    spróbuj je odizolować, zostawiając połączenie tylko na głównym styku środkowym i sankach bocznych.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

sebulba
    Guest

Domyślnie

zadałem sobie trud izolacji :-) ale to nie to... gdzieś czytałem o przypadłości jednokrotnego błysku :-/ no i teraz nie mogę znaleźć :-(

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Moja 580ex z kostki synchro (podejrzewam że podobna budowa do kostki z fotocelą) PO DOKŁADNYM ODIZOLOWANIU STYKÓW błyska bez problemów, bez znaczenia w jakim trybie jest lampa, wiec upewnij sie czy oby te styki napewno dobrze zakleiłeś...
    Czy lampa ładuje Ci sie na nowo po zrobieniu tego jednego błysku?
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

sebulba
    Guest

Domyślnie

hmmm a możesz zaprezentować jak okleiłeś - może robię coś źle. Lampa się ładuje, ale nie można jej nawet wyzwolić ponownie z przycisku PILOT. Oklejałem już 3 razy , ale albo robię to za dokładnie - lampa wyzwala się wielokrotnie z PILOTa, ale nie z fotoceli, albo za słabo - efekt raz z fotoceli, bądź raz z PILOTa. Przy oklejaniu staram się*zostawić sanki i środkowy nit (na fotoceli).

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Nie mam teraz tego przy sobie, ale moge Cie wytłumaczyć. Otóż mianowicie, wyciąłem taki prostokącik ze starej (giętkiej) karty telefonicznej z małą dziurką na środkowy pin. Ma takie wymiary ze lekkim oporem wchodzi w sanki, wiec nie wypada i sie nie gubi jak sie lampe wyjmuje
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

sebulba
    Guest

Domyślnie

spróbuję jutro powalczyć :/ ja użyłem grubej taśmy montażowej i zrobiłem dziurkę na pin... bez sukcesu - ale nie poddaję się...

sebulba
    Guest

Domyślnie

cóż - to jednak nie problem izolacji. Przyłożyłem się dzisiaj do tego bardzo skrupulatnie (cienki przezroczysty plastik, idealna dziurka) i niestety nadal jeden błysk :-(

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów