Ja tam nie widzę różnicy w prędkości 1.4 i 2.0, niemniej jeszcze trochę stabilność nawala - parę razy mi się zupełnie zwiesił a kilka razy miał dziwne przestoje. Całe szczęście że wszelkie zmiany są zapisywane na bieżąco![]()
Ja tam nie widzę różnicy w prędkości 1.4 i 2.0, niemniej jeszcze trochę stabilność nawala - parę razy mi się zupełnie zwiesił a kilka razy miał dziwne przestoje. Całe szczęście że wszelkie zmiany są zapisywane na bieżąco![]()
Witam od pewnego czasu śledzę to forum i muszę powiedzieć, że jest bardzo pomocne w rozwijaniu pasji fotografii. ale do rzeczy: posiadam loghtrooma wersja 2.0 i mam problem z importem fotek obrobionych CS3. w poprzedniej wersji (1.4.1) nie było z tym problemu.Po próbie powrotu do LR wychodzi komunikat:"This photo could not be imported because it could not be read." a pod spodem: " it may be in an incompatible format." jeśli by ktoś wiedział jak rozwiązać ten problem to byłbym wdzięczny ogromnie.
Całkiem fajna ta nowa wersja. Podoba mi się output sharpening ( przy eksporcie do jpg). Ma co prawda tylko trzy stopnie, ale dzięki tej funkcji nie trzeba podostrzać dotatkowo fotek przy resaizingu.
Pędzel z automaskami i gradueted filtr też przydatne. Teraz przy obróbce wiekszości zdjęć wogóle PSa nie trzeba odpalać.
Przydało by sie by w nastepnej wersji zaimplementowali jakieś narzędzie do korekcji dystorsji i geometri zdjęcia ( np takie jak w PS)
wyszła wersja RC Lightrooma 2.1
podobno szybsza
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/Lightroom_2.1
Wydaje się że jednak jest szybsza, chociaż "pędzle" działają dalej tak że pozostawia to wiele do życzenia. Sprawdzę jeszcze na blaszaku, przed instalacją jak było i jak jest. Cudów jednak się nie spodziewam, po tej bardziej kosmetyce i usunięciu uciążliwych błędów (u mnie np. ver2.0 miała problem z otwieraniem plików bezpośrednio w PS, lub nie dało się utworzyć "wirtualnej kopi").
a ja mam pytanko z innej beczki ale dotyczace LR2, mianowicie czy LR2 pozwala na zmiane rozdzielczosci do druku fotek ? powiedzmy ze mam RAW z 40D i chce go ustawic na 2700x1800 w 300dpi do druku w formacie 6x9 cali, czy jest to mozliwe czy musze te fotki jeszcze raz przemielic w ktoryms PS'ie ? Bawie sie dopiero LR2 od kilku godzin stad takie pytanko
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
Jest to możliwe przy exporcie fotek, podczas dobierania ustawień. Zakładka "Image Sizing".