Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 68

Wątek: Lightroom 2.0

albedo
    Guest

Domyślnie

No właśnie o to chodzi, że po imporcie nie mam podwójnych plików w LR - w Library mam tylko RAWy opisane po najechaniu myszką jako "RAW+JPG", a do katalogu docelowego są importowane oba formaty plików (RAW i JPG).

Zresztą to nie takie ważne przecież Po prostu będę wywalać JPGi, jak już nie będą potrzebne Dziękuję za informację!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

W preferencjach importu powinna być opcja do rozłącznego traktowania plików RAW i JPG, jeśli o to Ci chodzi. Po imporcie można po prostu zaznaczyć JPGi i je wywalić. Wywalenie JPGów z folderu, gdzie są zaimportowane RAWy - gdy opisana opcja jest wyłączona - skutkować może informacją o zgubionym pliku.
    .

Domyślnie

Nie wiem czy zauważyliście, ale:
    Ze strony Adobe Labs można ściągnąć nowe profile różnych aparatów - działają na LightRoomie 2 oraz na Adobe Camera Raw 4.5 (tzn. Photoshop CS3)

W praktyce oznacza to, że w Lightroomie lub ACR można już korzystać z Canonowskich Picture Styles - Faithful, Neutral, Standard, itd. itp. - tyle że w takiej trochę przybliżonej wersji zrobionej przez Adobe. Dodatkowo jest jeszcze jeden profil - Adobe Standard - według mnie dużo lepszy od wcześniejszego ACR 3.3 lub ACR 4.4, a do niektórych zastosowań lepszy też od wszystkich profili Canona.

Słowem: wreszcie w Lightroomie i ACR będzie można uzyskać prawdziwy kolor czerwony!

Naprawdę warto sprawdzić.

Na dzień 11.8.2008,
    profile (na razie wersja beta) są tu: http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
    a ACR 4.5 jest tu: http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html

Pozdrawiam

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wjaz Zobacz posta
    Nie wiem czy zauważyliście, ale:
    (...)
    Słowem: wreszcie w Lightroomie i ACR będzie można uzyskać prawdziwy kolor czerwony!
    praktycznie od momentu wyjscia LR testuje to, w polaczeniu z profilami. ogolnie, nie da sie ukryc, jest niezle. jednak kiepskie przetwarzanie przez Adobe tonalnosci w poblizu przepalen czerwonego kanalu nie zostalo do konca zlikwidowane. bo o ile dobrze naswietlone niebo o wschodzie lub zachodzie slonca ma w profilu Standard fajna tonalnosc, o tyle wlaczenie Landscape produkuje obrzydliwy zolto-pomaranczowy plastik, ktorego np. DPP juz nie robi, C1 laskawie dla Adobe pomine milczeniem. tak ze profile jak profile, bo pomagaja zblizyc barwy do wzorca producenta, ale silnik w ACR/LR ma nadal sp... temat nasycania kolorow (i nadal wyglada to na proste liczbowe algorytmy zamiast przetwarzania "percepcyjnego").
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a na LR 1.4 nie będa działac? ;/

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Niestety, tylko ACR 4.5 lub LR 2. Btw, z tych nowych profili to najprzyjemniejszy chyba Adobe Standard. Nie miesza za bardzo z kontrastem i nasyceniem, a czerwienie ma poprawione.
    Body, stałki, zoomik

Bywalec

Domyślnie

LR 2.0 jest strasznie wolny. Dużo wolniejszy niż wersja 1.4.1. Szczególnie jak używa się masek. Poczekam na kolejną podwersję (2.X) bo z LR 1 na początku też chodził wolniej, niż teraz.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

u mnie zero zastrzezen do predkosc LR 2.0, nawet chyba lekko zwawiej niz LR 1.4
    z tym ze mam osobna patrycje na RAW-y a na osobnym dysku cache lightrooma. i 4GB RAM pod XP (de facto to mniej, ale...). i naprawde chodzi fajnie
    www albo tez flickr

Bywalec

Domyślnie

dwójka jest wolniejsza. Da się pracować, ale czasem mam wrażenie że zżera bez sensu RAM. Mam 8GB wersję 64 bit (VISTA i LR) Kolory są do przeżycia. Mnie wkurza brak możliwości wyłączenia wyostrzania. Poziom zero, to nie jest zero.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David Zobacz posta
    LR 2.0 jest strasznie wolny. Dużo wolniejszy niż wersja 1.4.1. Szczególnie jak używa się masek. Poczekam na kolejną podwersję (2.X) bo z LR 1 na początku też chodził wolniej, niż teraz.
    Odwołuję, że jest aż tak wolny. Był wolny, bo otworzyłem katalog z poprzedniej wersji i w tle konwertował miniaturki. Teraz jak już wszystko przemielił prędkość jest podobna do wersji 1.4.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów