A co myślicie o takich potworach mam na myśli tylko i wyłącznie obróbkę foto.
1.Notebook HP Pavilion DV9890EW - Core 2 Duo T9300 2.5GHz, 4GB/500, 17", BR, BT, VP, (FF778EA)
2. Dell XPS M1730 T9500 2x 8800GTX SLI
A co myślicie o takich potworach mam na myśli tylko i wyłącznie obróbkę foto.
1.Notebook HP Pavilion DV9890EW - Core 2 Duo T9300 2.5GHz, 4GB/500, 17", BR, BT, VP, (FF778EA)
2. Dell XPS M1730 T9500 2x 8800GTX SLI
Ostatnio edytowane przez manfred1 ; 19-08-2008 o 10:14
Skoro "tylko i wyłącznie" do obróbki foto to zdecydowanie lepszym wyborem będzie zewnętrzny, dobry lcd. Zaoszczędzisz kupując mniejszego, aczkolwiek równie wydajnego laptopa , bez wymyślnych kart graficznych, 17" matryc i bzdurnych dodatków, kupisz przyzwoity, zewnętrzny lcd i obróbka foto będzie zdecydowanie przyjemniejsza.
Chyba, że chcesz tylko i wyłącznie laptopa do foto to już nie pomogę gdyż w tym przedziale cenowym nie widziałem nic ciekawego.
Do obróbki foto potrzebujesz tylko trzech rzeczy... wyśmienitej matrycy, porządnego procka i szybkiego dysku, no i jeszcze trochę RAMu ale bez przesady i tak najważniejsza jest matryca więc karta grafiki nie istotna, procek może być np. T7200 albo T2600 też by już wystarczył ale niestety producenci laptopów nie chcą się chwalić za bardzo parametrami matryc, kątami kontrastem itd. a nawet takie potwory jak wymieniłeś wychodzą z naprawdę badziewnymi matrycami.
Wiadomo że można podpiąć do niego zew. dobry LCD ale nie o tym jest ten wątek, zresztą jak mam podpinać zew. LCD to kupowanie laptopa mija się z celem.
Proszę wpisujcie sprawdzone modele lapków z dobrymi matrycami na których można już coś obejrzeć. Nie ma ich za wiele, w marketach nie znalazłem żadnego ;-)