Strona 147 z 1000 PierwszyPierwszy ... 4797137145146147148149157197247647 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 461 do 1 470 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Właśnie wróciłem ze ślubu.
    Ludzie, róbta śluby czym chceta - chce się powiedzieć. Pani (leniwa) fotograf D80 kit, SB-800, rozpraszacz, pan później w lokalu na popijawie 20D ef-s 17-55 is (uuuf, jest lżej nie trzeba zakładać 580exII).
    W kościele pan filmował (też leniwie) tą starą Sonówką 2000 czy 2100, nie pamiętam dokładnej nazwy.
    Skasują za zdjęcia (kilka zabraknie po podczas przyjmowania komunii pani patrzyła na histogram) i za wideo (nie będzie młodych wychodzących z kościoła bo było coś ważniejszego w kościele) jedyne 1900 zł.
    (....)
    No ale to jest dzień powszedni. Widać że mało po weselach chodzisz . Ja widuję czasem Panów z amatorską kamerą i kompaktem. Zresztą odłożywszy sprzętowy aspekt na bok to przecież nie oznacza, że ci ludzie robią kiepskie zdjęcia/filmy.
    Ostatnio miałem do czynienia z filmowcem "filozofem". I tu jest argument, że nie sprzęt jest ważny tylko profesjonalne podejście do sprawy. Gość miał profi kamerę HD Sony, tyle że w kluczowych momentach (na weselu) zamiast robić co do niego należy to gadał. I kilka ważnych momentów mu uciekło.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Gietrzy, moze ja rozumiem inaczej, w koncu czuje sie 100% amatorem:-)
    Ale w mojej ocenie focenie slubu, badz co badz uroczystosci (w zalozeniu) jedynej w zyciu wymaga odpowiedzialnosci oraz odpowiedniego warsztatu i wiedzy. Nie wybralbym sie na slub np. tylko z 1 body i kitem i bez doswiadczenia - chyba ze jako ten drugi za free.
    Sadze ze wielu na CB mialoby takie wewnetrzne "ograniczenia" i nie chcialo by robic kiczu lub ryzykowac ze nie wykonaja zlecenia.
    Moze w swiecie "realnym" tym "wiekszosciowym" panuja inne zasady, inna jakosc i inne podejscie
    Z pewnoscia mozna zrobic dobrze taka uroczystosc prawie kazdym body, podpinajac odpowiednie szklo i majac wiedze jak wykorzystac posiadany sprzet.
    Moze masz racje ze nalezy wiecej odwagi i do przodu, lecz osobiscie czulbym sie dobrze tylko wowczas gdy wg wlasnej oceny bede gotow z umiejetnosciami oraz ze sprzetem a takze nabytym wczesniej doswiadczeniem.
    Panie i Panowie, Paweł gietrzy ma 100% racji.. można latać z czymkolwiek..
    Przykład mam z własnego podwórka (potwierdzić to może kol. paweł-foto bo jego syn chodzi z moją córką do tej samej klasy i ta sama sytuacja)..
    w tym roku moja córka miała I Komunię.. oczywiście zaraz były wśród rodziców dyskusje o fotografie i filmie itp. ja oczywiście siedziałem cicho bo to też w końcu swięto rodzinne i nie ma sensu pchać się do tego(a nuż ktoś źle wyjdzie ).. wybrano polecanego fotografa.
    Ale do rzeczy.. o filmie nie piszę bo nie ta działka ale ogólnie nie było najgorzej (z 3 nienajgorszych kamer coś się wybrało zawsze)..
    Na komunię przyszło 2 fotografów (D300 i D80) do tego szkła typu kit albo sigma (jakiegoś jasnego nikkora nie zauważono..) czy coś w ten deseń - i zaczęło się,- lampa sb800 na wprost i ognia - na zasadzie "ładuj, cel, pal !!".. dobrze że coś mnie tknęło i wziąłem aparat bo bym zdjęć nie miał.. kościół niezbyt jasny ale dało się robić bez lampy (mój przykład i drugi ) mając małoszumny sprzęt i jasne szkło, ewentualnie lekko dopalać lampą.. ale po co, jak można walić lampą na wprost..
    to jeszcze nic.. po 2ch niach ksiądz ogłasza że środa w Białym tygodniu będzie dniem "robienia zdjęć" - ki diabeł.. myślę ale co mi tam, biorę aparat do kościoła bo może coś się jeszcze "cyknie".. no i w kościele znowu pojawiają się "fotografowie".. ale akcja była niezła - ksiądz się starał "dokładnie" dawać komunię, oni cykają itp. (potem okazało się że wszystko w jpgach robili) tylko jednej rzeczy nie zauważyli/zapomnieli.. akurat w tym dniu nie było najcieplej i ksiądz włączył ogrzewania w kościele - dookoła nawy głównej (kościół na planie okręgu) na wysokości 3-3,5m są porozwieszane takie elektryczne "słoneczka"- reflektory) które dają pomarańczowy/brzoskwiniowy kolor.. też robiłem sporo zdjęć (w rawach) i mimo sfotografowania w kościele wzorca bieli/szarości nie udało mi się ustawić w postprocesie takich kolorów żeby było chociaż przyzwoicie - bo do tego dochodziło oczywiście oświetlenie w kościele (energoosczędne i jakieś żarowe reflektory) - oni walili jeszcze fleszem..koniec końców nie "wypuściłem w świat" żadnego ze zdjęć z tamtego dnia.. oni owszem..
    efekty przeszły moje oczekiwania.. generalnie z kościoła nie ma jednego przyzwoitego zdjęcia mojej córki gdzie nie byłoby czarnego tła i nie byłby widoczny ********y szum (i to nie na 100% oglądania), o zafarbie z "powtórki" nie wspomnę, inni też raczej nie są zachwyceni.. w ogóle akcja była taka że jak komunia była w połowie maja to zdjęcia i film do ręki dostaliśmy w dzień zakończenia roku szkolnego (ponad miesiąc) - efekt był taki że żona dzwoni do mnie z jakiejś kawiarni gdzie poszło sporo matek z dziećmi na lody po zakończeniu roku i mówi że trzeba jechać gościowi chyba wp... lić za to co zrobił.. inne matki które akurat parę zdjęc od nas miały (bo dzieci się "załapały" z moją córką itp. stwierdziły dokładnie mówią to samo.. i żeby na jakiejś następnej uroczystości robić zdjęcia.. a po co mi to ? inni rodzice jakoś bardzo nie pyskowali - w zasadzie ci którzy widzieli różnicę i kilku też się nie bardzo podobało a reszta nic nie gadała..
    Gość się nie przejmował, zrobić zrobił.. skasował kasę (łacznie od wszystkich wyszło około 5000 za film i zdjęcia) i zadowolony.. więc generalnie jak nie trafi się na takich jak my "specyficznych" to można wcisnąć i sprzedać wszystko i klient będzie się cieszył..

Na ślubach dwóch niedawno też byłem (jako gość) i to co "napstrykałem" (jest na mojej www -dla rodziny do oglądania ale co tam..) a się na ślubach nie znam i nie robię "ślubów" (w ogóle nie zarabiam na zdjęciach..) - chyba że jako gość - pstrykacz.. to nawet na moje oko w porównaniu z tym co widziałem od "profesjonalistów" (z narzutem na własne ego) różni się tak znacznie "in plus", że chyba muszę zacząć sluby robić bo na pewno odstawał nie będę od tych co tam robili..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 15-08-2008 o 22:14
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ....
    więc generalnie jak nie trafi się na takich jak my "specyficznych" to można wcisnąć i sprzedać wszystko i klient będzie się cieszył..
    Arturs, identyczna sytuacje opisana przez Ciebie mialem rowniez na komunii - nie bede jej opisywal w szczegolach bo w sumie to malo sie rozni od Twojej - glowna roznica to tam tylko byl jeden "snajper/profesjonalista".

Lecz to nie dowody/powody aby takim "profesjonalistom" chciec dorównac lub ich nasladowac.

No coz chyba w "narodzie" jakas taka niezbyt wysoka swiadomosc "fotograficzna", podobnie jak np. z medycyna gdzie wielu wie najlepiej :-) - "jak sasiadce dany medykament pomogl to czemu mi ma nie pomoc"

Dla mnie fotografia to hobby ktore lubie, jestem 100% amatorem i nie zamierzam na tym zarabiac - wiec moge sobie pozwolic na nauke, poprawianie mojej wiedzy/warsztatu - sprawia mi to frajde.
    I nie chce byc takim z przykladu "profesjonalista".

PS
    Ciekaw jestem co sadza o nas "specyficznych" Ci "profesjonalisci".
    Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 15-08-2008 o 23:13
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    co było widać? wypalenie?
    Po zaangażowaniu podczas uroczystości - pisałem, że zdjęć z eucharystii nie będzie, innych nawet nie chcę oglądać bo o ile panu łapy się mogły trząść (17-55 IS) o tyle pani z 18-70 kit bez IS wyglądała trochę śmiesznie kiedy aparat nią rzucał a to do przodu a to do tyłu... może gdyby kupiła grip byłoby jej wygodniej...
    Poza tym ci, co wiedzą co mam w torbie byli lekko zażenowani kiedy pani robiła 3 razy jedno ujęcie gości (nie młodych) bo albo wujek albo ciotka nie wytrzymali pojedynku z Sabiną na wprost.

może zanim o kimś takie bzdury napiszesz, to popatrz wcześniej na jego zdjęcia?
    Ostatnio bardzo mi się podobają krótkie aczkolwiek konkretne riposty Rootbeer'a na dpreview, w wątkach plotkarskich (taki hint), polecam ich lekturę i melissę...

z góry oceniasz efekt pracy kogoś wyłącznie po jego wyglądzie i sprzęcie jakim fotografuje?
    Oczywiście, że nie. Już w czasach kiedy miałem G3 ktoś zapodał na pl.r.f.c. link do galerii kolegi używającego A60... czułem się jakbym się zderzył z ciężarówką.
    Nie zamierzam oglądać zdjęć kogoś dla kogo aparat jest za ciężki i próbuje zrobić portretowe zdjęcie bez gripa z przerośnięta lampą (rozpraszacz na sb-800)

mam wrażenie, że piszesz te posty tylko po to żeby nabić licznik
    Napisz do Przyjaciółki

Ale w mojej ocenie focenie slubu, badz co badz uroczystosci (w zalozeniu) jedynej w zyciu wymaga odpowiedzialnosci oraz odpowiedniego warsztatu i wiedzy. Nie wybralbym sie na slub np. tylko z 1 body i kitem i bez doswiadczenia
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No ale to jest dzień powszedni.
    No coz chyba w "narodzie" jakas taka niezbyt wysoka swiadomosc "fotograficzna"
    Panie, panowie spadam z tego wątku. Moje przesłanie, które chciałem tu zostawić to: ludzie, cały świat jest uzależniony od czajneksu - tu synanimu wątpliwej jakości towaru. Rynek usług foto nie jest wyjątkiem dlatego bierzcie co macie i do przodu - sprzeda się.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 15-08-2008 o 23:02

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na komunii mojej córy też było dwóch. Jeden miał Canona 1D (ale nie wiem, który MK ), a drugi miał... Sony F828. Lampy na wprost. Zdjęcia tragedia. Szkoda gadać. Goście robili już niepierwszą komunię. Rodzice... zadowoleni. Szkoda gadać - jeszcze raz powiem.

Domyślnie

Cholera ja się tak zastanawiam, zawsze ilekroć jest poruszany wątek ślubów czy komunii św. to zdjęcia robione przez wynajętych fotografów to kicz i nic więcej. Czy naprawdę nikt nie potrafi zrobić zdjęć w kościele tylko "my" forumowicze, przecież wiele osób potrafi takie zdjęcia zrobić. Następnym razem proponowałbym poprzeć swoje argumenty zdjęciem z w/w imprez będzie prościej o tym dyskutować czy oceniać. I nie bronie tu nikogo, chciałbym być w miarę obiektywny.
    pozdro
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszczepnik Zobacz posta
    Cholera ja się tak zastanawiam, zawsze ilekroć jest poruszany wątek ślubów czy komunii św. to zdjęcia robione przez wynajętych fotografów to kicz i nic więcej. Czy naprawdę nikt nie potrafi zrobić zdjęć w kościele tylko "my" forumowicze, przecież wiele osób potrafi takie zdjęcia zrobić. Następnym razem proponowałbym poprzeć swoje argumenty zdjęciem z w/w imprez będzie prościej o tym dyskutować czy oceniać. I nie bronie tu nikogo, chciałbym być w miarę obiektywny.
    pozdro
    Moje przykładowe pokazałem.. reszta na moim www (jak pisałem nie jestem fotografem tego typu uroczystości, tak sobie pstrykam bez specjalnego starania się) - zdjęć wynajetego fotografa nie mogę pokazać publicznie bo nie mam zgody na publikację.. i jak mam je pokazać..??
    Co do ślubów to nie masz racji.. zobacz ile pochwał zbiera Adam Trzcionka, Jarek Grabek, Kalina, Cichy i sporo innych.. ale to niestety wyjątki bo taka jest "świadomość fotograficzna"/"poczucie estetyki" naszego społeczeństwa
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS
    Ciekaw jestem co sadza o nas "specyficznych" Ci "profesjonalisci".
    A co mają sądzić.. jak nie przeszkadzasz na imprezie i nie gadasz z nimi namolnie to cię ignorują.. chyba że masz lepszy sprzęt to cie obserwują kątem oka i co mi się raz zdarzyło - naśladują - ja lampa w górę - on też, ja karteczka - on zaraz też, ja stofena - on też ma, a co .. i potem jak pierwszy pokażesz zdjęcia i para młoda kręci nosem to oni cię w myślach "błogosławią" a jak nie to mają to głęboko gdzieś.. klient zapłacił to wszystko OK..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 16-08-2008 o 00:18 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Zobaczyłem sprzęt na ślubie i chciałem przekazać ludziom, żeby nie modlili się do tapety z czerwonym paskiem na pulpicie tylko nabrali odwagi i poszli za ciosem.
    Pisałem jak najbardziej poważnie, nie ironizowałem, nie żartowałem, żaden emot nie jest potrzebny - jako młoda para wolałbym zdjęcia z 450D i 18-55-250 IS niż d80 z rozpraszaczem wielkości mojego kubka na mleko
    ...
    Nie zrozumiałeś mnie. Ja właśnie chciałbym takiego nowicjusza pod warunkiem, że odrobi lekcje i przeczyta chociaż instrukcję i fotosite. Będzie się starał... po prostu.
    D80 kit zawodowcy, co było widać, to takie wypalone artystycznie automaty.
    Rzeczywiście nie zrozumiałem Cię tak do końca no i oczywiście że szkło jest najważniejsze.

No tak to już bywa z tymi niektórymi "profesjonalistami" co nie wiedzą jak się trzyma aparat nie mówiąc już o robieniu zdjęć.

A swoją drogą mam takie pytanie do tych co nie robią ślubów i nie zarabiają na zdjęciach. Jak Wy to robicie że stać Was na 5D + szkiełka z literką L ?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    A swoją drogą mam takie pytanie do tych co nie robią ślubów i nie zarabiają na zdjęciach. Jak Wy to robicie że stać Was na 5D + szkiełka z literką L ?
    Bo my to amatorzy i hobbysci :-)
    Pytanie nie uwazasz ze tak powiem delikatnie - za troche dziwne.
    Pracuje, zarabiam na czyms innym i "inwestuje" w swoje hobby - czy to takie dziwne?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Ja na przykład pracuję gdzie indziej i w innej branży zarabiam pieniądze..poza tym :
    nie piję, nie palę, nie rozbijam samochodow ani quadów w lesie, nie jeżdże rowerem ani motocyklem, nie hoduję rybek w akwarium, nie zbieram drogich znaczków, dzieci niedużo jedzą i nie karmię ich czpisami.. więc na coś musze wydawać ciężko zarobione pieniądze.. a że lubimy z żoną robić zdjęcia to i z domową władzą nie ma problemów żeby kasę wydawać na fotografię zamiast np. na nowe meble co roku (wystarczy co pięć lat )..

Strona 147 z 1000 PierwszyPierwszy ... 4797137145146147148149157197247647 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów