Myślę że obawy nt. Tamrona są dość przesadzone, kwestia sprawdzenia obiektywu przed kupnem. Jeżeli jest ostry, AF działa sprawnie i nie ma BF/FF nie ma co się obawiać. Swoją drogą to bardzo dobry obiektyw.
Pozdrawiam
Myślę że obawy nt. Tamrona są dość przesadzone, kwestia sprawdzenia obiektywu przed kupnem. Jeżeli jest ostry, AF działa sprawnie i nie ma BF/FF nie ma co się obawiać. Swoją drogą to bardzo dobry obiektyw.
Pozdrawiam
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
no wlasnie, ale ponoc czesto zdarza sie ff/bf i to mnie martwi, niewiele sklepow postawi przede mna 20 modeli zebym sobie sprawdzal do woli ;/
Obiektyw jest dobry w tej cenie z pewnoscia - mozna trafic/wybrac ostry, bez przypadlosci BF/FF - lecz AF w nim niestety nie jest najlepszy. Mialem to szkielko (wybierane z kilku) - gdyby jego niepewny AF to bym je mial nadal - niestety dla mnie - jego bledy nie byly do zaakceptowania.
Producenci niezalezni maja ciagle problem z AF - ktory niestety nie jest taki sprawny jak w Canonie. Szkoda bo moglibysmy kupowac pewne szkielka troche taniej.
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
obiektywu nie ma co się obawaiac w dobrym oswietleniu, ale gdy jest ciemniej (a będzie z pewnoscią, śluby - kościół), AF tamrona gubi się. Był to powód dla którego pozbyłem się swojego po miesiącu użytkowania (też wybrany z kilku dostępnych).
W tej kwocie osobiscie polowałbym na 4xxd plus canon 17-55 2.8 is usm(można zauważyc tendencję spadkową ceny tego obiektywu, może koło października zmieścisz się w budżecie).
teraz użytkuję 400d + canon 17-85 f4-5.6 is usm, ale dla ciebie może byc za ciemny.
pozdrawiam