Dlatego warto robić tam gdzie profil jest dostępny bez problemu.
Dlatego warto robić tam gdzie profil jest dostępny bez problemu.
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Zarówno sRGB jak i AdobeRGB są syntetycznymi przestrzeniami edycyjnymi, które praktycznie rzecz biorąc nie odpowiadają żadnemu urządzeniu wyjściowemu. Ich zadaniem jest jedynie przechowywanie informacji kolorymetrycznej zrejestrowanej przez urządzenie wejściowe.
Każde urządzenie wyjściowe - czy to monitor, czy lab, czy drukarka, czy inna cholera - ma swoją indywidualną przestrzeń barwną. Aby zatem przewidzieć efekt należy posiadać profil danego urządzenia wyjściowego i albo skonwertować zdjęcie do owej przestrzeni, albo włączyć softproofing.
Czyli w obydwu przypadkach należy posiadać profil urządzenia wyjściowego.
Zdjęcia chcę zanieść do Foto-Relax Rapid w Warszawie, robili świetne odbitki z błon, nie wiem jak teraz cyfrowe, może ma ktoś jakieś doświadczenia jak sobie radzą i jak nagrane fotki najlepiej do nich zanieść?
Swoją drogą, przekonwertowane zdjęcia z przestrzeni Adobe RGB do sRGB w PS (Konwersja do profilu) różnią się, gdy te drugie otwiera się w przeglądarce (mniejsze nascenie i rozjaśnienie-tak przynajmniej wychodzi u mnie) a takie przecież zwykle posiadają w swoich komputerach Młode Pary, które otrzymują zdjęcia na płycie. Zdjęcia trzeba poprawić, ale i tak niewiadomo co pokaże im ich koputer.
Należy. Zrobiłem małą symulację (błyszczący Kodak z Frontiera).
W LD znajduje się orginał w RGB.
W LG efekt wykonania odbitki z orginału wysłanego do minilabu w przestrzeni Adobe RGB - jak widać jest to zdecydowanie najgorszy pomysł.
W PG mamy efekt wykonania odbitki z orginału wysłanego do minilabu w sRGB. Jest o wiele lepiej, ponieważ sRGB jest przestrzenią bardziej zbliżoną do profilu minilabu, ale i tak widać wyraźne błędy kolorymetryczne i tonalne (np. zaczerwienienie żółcienia, źle oddana gradacja szczególnie w zieleniach itd.)
W PD mamy efekt wysłania orginału skonwertowanego z odwzorowaniem relatywnie kolorymetrycznym.