Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Odbitki - znaczenie profilu?

Uzależniony

Domyślnie Odbitki - znaczenie profilu?

Witam,

Pytanie może banalne, ale nurtuje mnie ono od jakiegoś czasu: czy w labach dostarczone na płycie zdjęcia jpg zapisane w przestrzeni Adobe RGB przed zrobieniem odbitek konwertują do sRGB? Jesli tak, to nie lepiej jednak zrobić to na swoim komputerze mając jakąś większa kontrolę nad wyglądem, czy nie ma to większego znaczenia?

Jestem własnie przed decyzją oddania ok. 2 tys. zdjęć, robione w RAW, zapisane do jpg Adobe RGB i zastanawiam się, czy zanieść je takie czy zrobić jednak konwersję do sRGB...?

Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ja bym na wszelki wypadek zrobił jakby się okazało że do sRGB nieskonwertują tylko polecą jak leci... Będziesz miał 2 tys. zdjęć do kosza...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Witam,

Pytanie może banalne, ale nurtuje mnie ono od jakiegoś czasu: czy w labach dostarczone na płycie zdjęcia jpg zapisane w przestrzeni Adobe RGB przed zrobieniem odbitek konwertują do sRGB? Jesli tak, to nie lepiej jednak zrobić to na swoim komputerze mając jakąś większa kontrolę nad wyglądem, czy nie ma to większego znaczenia?

Jestem własnie przed decyzją oddania ok. 2 tys. zdjęć, robione w RAW, zapisane do jpg Adobe RGB i zastanawiam się, czy zanieść je takie czy zrobić jednak konwersję do sRGB...?

Pozdr.
    LAB niczego sam z siebie nie bedzie konwertowal Zapisz zdecydowanie sRGB. Wtedy masz pewnosc, ze niczego nie popsuja. Jesli jestes pewien tego, ze masz dobrze skalibrowany monitor - zaznacz tez, zeby laboludek nie robil Ci zadnych poprawek kolorystycznych.
    Unikniesz takiej sytuacji jak moja. oddajac fotki slubne do labu nie zaznaczylem, ze nie maja mi robic zadnych poprawek. Kiedy je odebralem zobaczylem, ze suknia slubnej pani mlodej jest biala... i niby ok, prawda? Z tym, ze naprawde byla brzoskwiniowa.... nie musze mowic co stalo sie z reszta kolorow na odbitkach, przy takiej ingerencji
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Oj nie jest tak jak myślicie.
    Profil ma znaczenie zasadnicze wg mnie. Adobe lub sRGB ma znacznie szerszą gamę od możliowści labu i papieru foto.
    Mam profil pewnego labu a dokładnie konkretnej maszyny i narzucając go w PS widzę jak pewne kolory (w szczególności nasycone) gasną po sprofilowaniu pod lab.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    Profil ma znaczenie zasadnicze wg mnie. Adobe lub sRGB ma znacznie szerszą gamę od możliowści labu i papieru foto.
    Mam profil pewnego labu a dokładnie konkretnej maszyny i narzucając go w PS widzę jak pewne kolory (w szczególności nasycone) gasną po sprofilowaniu pod lab.
    Dokladnie tak jak piszesz A sRGB jest wezsze niz Adobe Rgb, dlatego przy sRGB szansa na to,ze kolory beda z innej bajki sa duzo nizsze
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

To jest oczywiste, ale jak lab potraktuje plik tak jakby nie miał profilu a będzie miał Adobe RGB to efekt będzie taki jakby te jpg obejrzeć pod przeglądarką bez obsługi profili...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Dlatego warto robić tam gdzie profil jest dostępny bez problemu.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Dlatego warto robić tam gdzie profil jest dostępny bez problemu.
    Jak najbardziej się zgadzam - dlatego robię w Profilabie - drogo ale przynajmniej regularnie publikują profile dla Frontiera i Lambdy...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Robię w fotonet w Tychach i nie narzekam

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zarówno sRGB jak i AdobeRGB są syntetycznymi przestrzeniami edycyjnymi, które praktycznie rzecz biorąc nie odpowiadają żadnemu urządzeniu wyjściowemu. Ich zadaniem jest jedynie przechowywanie informacji kolorymetrycznej zrejestrowanej przez urządzenie wejściowe.

Każde urządzenie wyjściowe - czy to monitor, czy lab, czy drukarka, czy inna cholera - ma swoją indywidualną przestrzeń barwną. Aby zatem przewidzieć efekt należy posiadać profil danego urządzenia wyjściowego i albo skonwertować zdjęcie do owej przestrzeni, albo włączyć softproofing.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów