Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 147

Wątek: Kalibracja monitora - początkujący

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To kiedy się tego używa?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Do kalibracji LAB'u, drukarki. Ale na pewno nie tym kalibratorem i nie tym softem

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Ciekawostką jest, że w CRT nie ma takiej przypadłości... Pewnie z racji tego, że do CRT nie stosuje się tego super_hiper_maxi filtra
    Tak się jeszcze trochę popastwię, bo właśnie na to wpadłem - oto wynik działania nowego, siedmiosensorowego kolorymetru, ponoć doskonale nadającego się do kalibracji monitorów szerokogamutowych:

A tak świetnie linearyzuje:

Koleś który to cudo kupił doszedł do wniosku, że pewnie trafił mu się walnięty egzemplarz, więc go wymienił. Niestety - drugi również był "popsuty", co ciekawe - dokładnie w ten sam sposób.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ja jeszcze dopowiem, że firma System Perfect która zajmuje się sprzedarzą i kalibracją (przez niektórych uważana za bardzo dobrą firmę) na moje argumenty odnośnie wadliwej kalibracji LCD kalibratorami Spyder stwierdziła, że po prostu się nie znam i że wszystko jest OK Być może się nie znam, ale z Lafotem, EyeOne D2, EyeOnePro, Monaco jest OK, ze Spyder padaczka^padaczka. Panowie z System Perfect chyba nawet nie pokusili się o sprawdzenie kalibracji Spyderem, twierdząć, że oni robią to innym kalibratorem (innym niż Spyder). A że swego czasu zakupiłem u nich Spydera, miałem prawo domagać się wyjaśnień...

Spyderem można zastosować pewną protezę Kalibrując na gamme 1.8 wynikowa krzywa będzie coś w okolicach gammy 2.2. Jednak w TAG'u będzie info o gammie 1.8 i np. PS będzie jakoś dziwnie zachowywał się przy próbie zapisu np. dla WEB.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 05-08-2008 o 09:16

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Spyderem można zastosować pewną protezę Kalibrując na gamme 1.8 wynikowa krzywa będzie coś w okolicach gammy 2.2. Jednak w TAG'u będzie info o gammie 1.8 i np. PS będzie jakoś dziwnie zachowywał się przy próbie zapisu np. dla WEB.
    Photoshop będzie się cały czas dziwnie zachowywał, bo CM będzie starał się skompensować różnicę w gradacji zdjęcia z gammy 2,2 do 1,8. Choć na szczęście zmienić w profilu info o gammie nie jest jakimś wielkim koderstwem. Jakieś rozwiązanie dla Spydermanów to to jest, choć przyznam, że dość rozpaczliwe...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 05-08-2008 o 09:28

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Photoshop będzie się cały czas dziwnie zachowywał. Choć zmienić w profilu info o gammie nie jest jakimś wielkim koderstwem. Jakieś rozwiązanie dla Spydermanów to to jest, choć przyznam, że dość rozpaczliwe...
    Niby jest, ale nie zmieni to fioletowawej szarości przy zadanej wartości temp np 6500K. Do tego protezy nie udało mi się odnaleźć...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Niby jest, ale nie zmieni to fioletowawej szarości przy zadanej wartości temp np 6500K. Do tego protezy nie udało mi się odnaleźć...
    Dokładnie to sobie pomyślałem, patrząc na to, jaką Spyder3 ma opinię nt. gamutu 2690WUXi - że gamut-gamutem, gradacja-gradacją, ale z temperaturą barwową bieli to on dopiero musi być w głębokiej d...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Panowie - a tak w miarę prosto to w jakis sposób stwierdzacie jakość profilu stworzonego przez kalibrator ? Rozmiar gamutu (który znacie wcześniej) ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Choć na szczęście zmienić w profilu info o gammie nie jest jakimś wielkim koderstwem.
    Mógłbyś podpowiedzieć darmowy program do tego celu? Przyznam, że swego czasu szukałem czegoś takie, ale nie znalazłem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Panowie - a tak w miarę prosto to w jakis sposób stwierdzacie jakość profilu stworzonego przez kalibrator ? Rozmiar gamutu (który znacie wcześniej) ?
    Jeśli chodzi o gamme, to sprawa jest prosta - rozwiązanie już padło w tym wątku.
    A jeśli chodzi o resztę, to: na podstawie jakości gradientu szarości, na podstawie porównań z innych kalibratorów i weryfikacja do profilu zamieszczonego na stronie producenta itp.
    Do tego dochodzi doświadczenie
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 05-08-2008 o 09:56 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Ok to podsumujmy. Jaki sensowny (cenowo również) kalibrator polecacie dla początkującego w tym temacie? One eye display2?

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów