Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 147

Wątek: Kalibracja monitora - początkujący

Coś już napisał Awatar Jacek Kidoń
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wcześniej zdarzyło mi się omyłkowo ustawić w aparacie adobe, monitor i PS miał sRGB. PS po załadowaniu zdjęcia od razu pytał co ma robić. Teraz w display properties mam profil fabryczny dedykowany eizo ce240w, w aparacie sRGB i nic się nie dzieje po załadowaniu do PS. Powinno się kłócić? Czy mam rozumieć, że przestrzen CE240 jest na tyle pojemna, że mieści w sobie sRGB aparatu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek Kidoń ; 28-07-2008 o 00:07
    5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Kidoń Zobacz posta
    Wcześniej zdarzyło mi się omyłkowo ustawić w aparacie adobe, monitor i PS miał sRGB. PS po załadowaniu zdjęcia od razu pytał co ma robić. Teraz w display properties mam profil fabryczny dedykowany eizo ce240w, w aparacie sRGB i nic się nie dzieje po załadowaniu do PS. Powinno się kłócić? Czy mam rozumieć, że przestrzen CE240 jest na tyle pojemna, że mieści w sobie sRGB aparatu.
    Ustawienie profilu monitora skutkuje wyłączeniem zarządzania barwą dla RGB. Na wszelki wypadek PS wyświetla jeszcze ostrzeżenie ostatniej szansy (musiałeś je przegapić), ale jeśli się je zignoruje, to potem przestaje interweniować.
    W przypadku zdjęć w sRGB od bidy można tak pracować bo akurat CE240 ma przestrzeń niebywale zbliżoną do sRGB, ale w przypadku innych przestrzeni będzie problem i generalnie tego typu ustawienie jest b. ryzykowne.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Kidoń Zobacz posta
    Powinno się kłócić?
    Czy się będzie "kłócić" ustawia się tu (PS CS3 PL):

A co do profilu monitora, jeśli jest prawidłowo umiejscowiony w systemie, ma się pokazać w następujący sposób:

Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Czy się będzie "kłócić" ustawia się tu (PS CS3 PL):

Dodam, że nawet jak się to wyłączy, to PS i tak sieje komunikatami ostrzegającymi nas o zbrodniczym charakterze naszych działań, dopiero jak po odczytaniu jednego z takich komunikatów zaznaczymy, by się od nas mimo wszystko odp... - daje za wygraną i pozwala nam robić sobie krzywdę

Pokażę jeszcze krańcowy przykład tego, jak możemy sobie nagrabić przełączając PS-a w tryb "bez trzymanki".

Zdjęcie wyrenderowane do przestrzeni ProPhoto:

...otwarte w przestrzeni monitora Nec 2190UXi, skalibrowanego do gamma 2,2, D55:

Coś już napisał Awatar Jacek Kidoń
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tom01 i Czornyj, bardzo dziękuję za poglądowy wykład. Najtrudniej wytłumaczyć coś w prosty sposób, macie ten talent. Zgodnie z tym co mówicie, najwygodniej jest zostawić w PS3 w working spaces RGB:sRGB IEC.... , bo jest to przestrzeń zgodna z profilem aparatu, a PS i tak zobaczy profil monitora (widać go po rozwinięciu pola wyboru przestrzeni roboczej RGB jako monitor RGB CE 240WD6). W przeciwnym razie po każdym otworzeniu pliku jpg do obróbki otwierać się będzie komunikat o niezgodności profili. Dobrze rozumiem? A komunikat nie wyświetlał się, bo jak Tom01 zauważył, nie miałem zaznaczonych tych ptaszków.
    5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

potrzebuje pomocy z kalibracja mojego laptopa.

mam sony vaio fe21m z matyca x-brite glossy - takiego jak tutaj:
    http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...1M.1355.0.html

ponizszy efekt calibracji rowniez pochodzi z tej strony:

u mnie kalibracja i1 display2 wyglada tak:

1. kalibracja na 'laptop, easy' a w nvidia control panel brightnes zmniejszona o 2% (48%) w porownaniu do wartosci defaultowej (50%). zrobione to po to by temperatura wyszla 5000 st. K zamiast 4900 K.

tak wyglada nviadia CP:

a tak efekt kalibracji:

kolory odrobine cieplejsze niz bez profilu.

2. 'laptop advanced, temp barwowa ustawiona na 6500, luminancja natywna'

kolory chlodniejsze, bardziej niebieskawe niz zolte jak poprzednio.

3. kalibracja na 'laptop adv., 6500wt, w panelu nvidii obnizylem jasnosc na 30% bright - i zrobilo sie ciemnawo jak na moje oczy, wiec zwiekszylem gamme z 9% do 29%'. wyszlo cos takiego:

4. ostatnia kalibracja: "recznie ustawilem <jasnosc> kazdej skladowej w panelu nvidii tak by pry mierzeniu i1 temperatura wyszla 6500 a indykatory r,g i b zbajdowaly sie w optymalnym przedziale. obnizylo to ogolna jasnosc (zbiorcza) do 37% (z 48%) w tym panelu. game pozostawilem na ustawieniu defaultowym 9%. pod koniec profilowania i1 wspomnial o tym, ze profil posiada dewiacje i czy chce kontynuowac mimo to. obraz wyszed z tego bardzo zielony.

przepuscilem ten profil jeszcze raz przez profilowanie na advanced laptop (metoda laptopa) ale generalnie szystko pozostalo bez zmian - czyli straszna kupa. w dodadku zielona ; )

ostatecznie wrocilem do profilu generowanego na 'laptop easy' (oczywiscie po uprzednim, ponownym profilowaniu).

pytanie: Jak ja mam to zrobic zeby bylo dobrze? Zeby nie bylo za zoltych kolorow ani za niebieskich a tym bardziej za rozowych?
    Ostatnio edytowane przez spoon ; 31-07-2008 o 18:51
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spoon Zobacz posta
    pytanie: Jak ja mam to zrobic zeby bylo dobrze?
    Trza podłączyć do tego laptoka normalny monitor i ten dopiero wyregulować i oprofilować.

PS. W laptopie trzeba wszystko na karcie graficznej ustawić na wartości fabryczne, temperaturę na 6500K lub natywną wyświetlacza i oprofilować. To co wyjdzie to będzie najlepsze co się da.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-07-2008 o 18:42

Domyślnie

Witam... Próbuję skalibrować monitor wg. tego poradnika http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=90 żeby rzeźnik był szary No i wychodzi mi góra ładna, te paski po prawej od kontrastu ok ale dół rzeźnika jest na przemian r,g,b tak mniej więcej od połowy... nie ma zafarbów c,m,y... Teraz powinienem rozpocząć regulację poszczególnych kanałów jednak nie mam pojęcia jak się za to zabrać... Od którego kanału zacząć i do jakiego efektu dążyć żeby przy kręceniu następnym kanałem coś wyszło i tym 3cim już to zrobić tak jak powinno być ew. potem się wrócić i lekko skorygować... Próbuję już z pół godziny i nic mi nie wychodzi...
    Ostatnio edytowane przez Bystry ; 31-07-2008 o 22:49

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bystry Zobacz posta
    Witam... Próbuję skalibrować monitor wg. tego poradnika http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=90 żeby rzeźnik był szary
    Bez szans. Nawet jeśli monitor jest wysokiej klasy to na oko się nie da. Jeśli monitor jest bardziej popularny, to w ogóle nie wykonalne, bo sprawę weźmie w swoje ręce charakterystyka kątowa ekranu w pionie, a z nią Pan nie wygra. To jest zresztą słaby punkt rzeźnika. Nadmiernie eksponuje defekty, z którymi można żyć.

Kalibracja wizualna, to materiał na długie zimowe wieczory. Zamiast pasjansa.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-07-2008 o 22:56

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Bez szans. Nawet jeśli monitor jest wysokiej klasy to na oko się nie da. Jeśli monitor jest bardziej popularny, to w ogóle nie wykonalne, bo sprawę weźmie w swoje ręce charakterystyka kątowa ekranu w pionie, a z nią Pan nie wygra. To jest zresztą słaby punkt rzeźnika. Nadmiernie eksponuje defekty, z którymi można żyć.

Kalibracja wizualna, to materiał na długie zimowe wieczory. Zamiast pasjansa.
    Bez przesady... Lepsza jakaś kalibracja niż żadna... Nie jest niemożliwym choć odrobinę zbliżyć się do tej szarości...

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów