Pokaż wyniki od 1 do 10 z 124

Wątek: kupno nowego 350D w tej chwili

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dam opis sytuacji :

mamy szkło, które posiada rozdzielczość:
    2n na otwartej przesłonie
    4n na przesłonie optymalnej
    1n na przesłonie domkniętej (czyli to nasze <11-13)

Podpinamy to do 5d, które ma rozdzielczość 2n, nie widzimy żadnych różnic od przesłony otwartej do przesłony optymalnej, a z przechodzeniem z optymalnej do domkniętej tracimy rozdzielczość

Podpinamy to do 350d, które ma rozdzielczość 1n, nie widzimy żadnych różnic aż do >11-13.

[wcale nie piszę że 350d to słaby aparat, w końcu mam go już rok i się z niego cieszę :P]

Coś już napisał

Domyślnie

ad. micles:

Piszesz:

"mamy szkło, które posiada rozdzielczość:
    1n na przesłonie domkniętej (czyli to nasze <11-13)"

a zaraz potem:
    "Podpinamy to do 5d, które ma rozdzielczość 2n, nie widzimy żadnych różnic od przesłony otwartej do przesłony optymalnej"

nie widzimy żadnych różnic w czym? W rozdzielczości? przecież napisałeś wyżej, że szkło X posiada rozdzielczość 2 razy większą na przesłonie optymalnej niż na otwartej. Więc jak, matryca 5D podnosi rozdzielczość obiektywu?
    Jakoś nie rozumiem Mówimy o zdolności rozdzielczej obiektywu, gwoli ścisłości:

link: http://www.optyczne.pl/89-s%C5%82own...ZDZIELCZA.html

Rozumiem, że 5D ma większą matrycę (fizycznie), jak i większe pojedyncze fotokomórki. Czyli mówisz, że to wpływa na rozdzielczość układu, o której mówisz?

Trochę się zagmatwałem

Czekaj, liczymy:
    Canon 5D:
    gęstość: 1,5mpx/cm^2 = 1 500 000 pikseli
    gęstość przeliczona na milimetry: 15 000 pikseli/mm^2
    czyli na jeden milimetr przypada ok. 122,5 pikseli (bo dajemy 15 000 pod pierwiastek)

Canon 350D:
    gęstość: 2 400 000 pikseli/cm^2 = 24 000p/mm^2
    czyli na jeden milimetr przypada ok. 156 pikseli.

Jeśli mamy obiektyw o rozdzielczości np. 50 linii/milimetr to... właśnie? Co nam to daje?
    Jeśli obiektyw daje 50 linii to i na 350d i na 5d każda linia będzie miała ileś pikseli (wiadomo, lepiej, jeśli mniej bo większy rozmiar pojedynczej fotokomórki to lepszy obraz, etc. ale nie o jakości tutaj mowa). Więc jak wyliczyłeś, że w 5d od przesłony otwartej do optymalnej nie zauważymy różnicy?

Wybaczcie, jeśli bredzę
    Ostatnio edytowane przez Gotman ; 25-07-2008 o 19:29
    "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
    Mikołaj Kopernik

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gotman Zobacz posta
    Wybaczcie, jeśli bredzę
    1)Nie podeszłem do tego naukowo, tylko na chłopski rozum.
    2)5d był niejako wymiernikiem większej jakości, nie chodziło mi tu o użycie jakiegoś zestawienia ff kontra crop
    3)Ogólny wywód był na temat tego, że "w du**ie mieć spadek rozdzielczości obrazu produkowanego przez znacznie przymykany obiektyw, jak i tak "wąskim gardłem" będzie 350 która nie jest w stanie zarejestrować tyle lpm"

Coś już napisał

Domyślnie

ad. micles:

"jak i tak "wąskim gardłem" będzie 350 która nie jest w stanie zarejestrować tyle lpm""

ale wytłumacz to. Piszesz że będzie spadek rozdzielczości i że 350d nie będzie w stanie zarejestrować. Skoro na pełnej rozdzielczości jest w stanie, to dlaczego nie miałby być w stanie zarejestrować na mniejszej rozdzielczości?

Ja śmiem twierdzić, że CMOS zastosowany w 350d [i w ogóle, w EOS'ach] to jedne z najlepszych konstrukcji na rynku i co do jakości samej matrycy, mało kto powinien mieć powody do narzekań owszem, body ma pewne wady, ale matryca? No i piszesz o szumach... dobrze naświetlony RAW na iso 1600 szumi stosunkowo mało, poza tym jest to szum podobny do analogowego, czyli, powiedzmy "przyjemny w odbiorze" (o ile szum może być przyjemny ).

Ja zainwestuję jeszcze w szkła, mam w planach 70-200 L, ale matryca trzystapięćdziesiatki jeszcze przez długi czas będzie mi wystarczać
    Mikołaj Kopernik

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gotman Zobacz posta
    ale wytłumacz to.
    Już nie będę brnąć, bo mój pierwszy post pod postem :
    Cytat Zamieszczone przez HuleLam
    + po sporum domknięciu spada efektywna rozdzielczość obiektywu, ze względu na limity dyfrakcyjne. Dla 350D chyba domykanie bardziej niż f/11.0-f/13.0 może mieć wpływ na rozdzielczość...
    Był w połowie ironiczny i próbowałem wyjaśnić sobie [i innym] tok rozumowania kolegi. Czyniąc to starałem się rozwinąć jego myśl w jakiś rozsądny sposób.

Coś już napisał

Domyślnie

Koledze chyba chodziło o rozdzielczość kita, który faktycznie, poniżej tych wartości przesłon zaczyna szaleć
    Mikołaj Kopernik

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Dam opis sytuacji :

mamy szkło, które posiada rozdzielczość:
    1n na przesłonie domkniętej (czyli to nasze <11-13)

Podpinamy to do 5d, które ma rozdzielczość 2n, nie widzimy żadnych różnic od przesłony otwartej do przesłony optymalnej, a z przechodzeniem z optymalnej do domkniętej tracimy rozdzielczość

Podpinamy to do 350d, które ma rozdzielczość 1n, nie widzimy żadnych różnic aż do >11-13.

[wcale nie piszę że 350d to słaby aparat, w końcu mam go już rok i się z niego cieszę :P]
    Paradoksalnie 350D ma większe wymagania co do rozdzielczości obiektywu niż 5D (2,56 razy większa powierzchnia a tylko 1,5 raza więcej pikseli). A ja pisałem o limicie dyfrakcyjnym rozdzielczości, który nie zależy od rodzaju obiektywu. Polecam lekturę Artykułu z Luminous Landscape o limitach rozdzielczości.

Już nie będę brnąć, bo mój pierwszy post pod postem :
    Był w połowie ironiczny i próbowałem wyjaśnić sobie [i innym] tok rozumowania kolegi. Czyniąc to starałem się rozwinąć jego myśl w jakiś rozsądny sposób.
    A wystarczyłoby przeczytać ze zrozumieniem i zwróceniem uwagi na słowa kluczowe
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 26-07-2008 o 09:36 Powód: Automerged Doublepost
    Fotograf platoniczny

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oddaję hołd po przebrnięciu przez artykuł

Proponuję EOT

Podsumowanie Topica : 350d warto, dozbierasz fajnych szkieł i wtedy wymienisz na "świeżą" puchę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Oddaję hołd po przebrnięciu przez artykuł

Proponuję EOT

Podsumowanie Topica : 350d warto, dozbierasz fajnych szkieł i wtedy wymienisz na "świeżą" puchę.
    Amen
    Fotograf platoniczny

Uprawnienia umieszczania postów