Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 181 z 393 PierwszyPierwszy ... 81131171179180181182183191231281 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 801 do 1 810 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    E-10 miał super szkło. Na prawdę udany kompakt. Tak OT.
    Chyba lustro?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    Kubaman .... . no własnie już czarno na białym napisałem tam ...że "żarcik taki" żebyś nie musiał marudzić. .... eh. Ja rozumiem że Canon znalazł sie w ciezkiej sytuacji ale żeby aż tak poczucie humoru w narodzie zginęło.
    (....)
    Oj tak w bardzo ciężkiej, od wielu miesięcy nie mogą się wyrobić z produkcją .

Co do tych "rumors'ów". Ile razy czytam o tym jak to nowy Canon upodobni się do Nikonów to zawsze mi się włącza ostrzegawcze światełko, że jest to myślenie życzeniowe. Sądzę że autor tego typu wymysłów nawet nie zdaje sobie sprawy jak dalece sięga inwencja inżynierów Canona.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Odnośnie rumoru o znacznie poprawionym dynamic range. Czy skoro matryca jest analogowa, to nie można jej czytać kilkukrotnie w czasie przesuwu migawki, ew zmierzyć tempo narastania sygnału z piksela? Poprawcie mnie proszę panowie inżynierowie jeśli bzdury piszę

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

można czytać i sto razy. Tylko sygnał będzie osłabiony sto razy również. Zdaje się, ze lepiej jest jednak naświetlać 1/100 sek niż 10x1/1000 sek - oczywiście gdy mamy bardzo mało światła i szumy mają znaczenie. To by było coś a la podwójna migawka ale imho to nie ma sensu.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Odnośnie rumoru o znacznie poprawionym dynamic range. Czy skoro matryca jest analogowa, to nie można jej czytać kilkukrotnie w czasie przesuwu migawki, ew zmierzyć tempo narastania sygnału z piksela? Poprawcie mnie proszę panowie inżynierowie jeśli bzdury piszę
    D300 i D700 robią podobny trik, żeby wycisnąć 14 bitów z 12 - i okupują to bodajże spadkiem liczby kl/s w serii do 2.5 (a to jak się ostatnio dowiedziałem - uniemożliwia np. robienie ślubów)...

PS
    Gdzieś, kiedyś już wałkowaliśmy dosyć zawzięcie zależności pomiędzy zakresem dynamicznym mierzonym w EV, rozdzielczością (mierzoną w bitach) i poziomem sygnału do szumu (znów mierzonym w EV) - i-co-z-tego-wynika-dla-użytkownika.
    Generalnie konkluzja jest oczywista: im więcej każdego z tych trzech czynników, tym lepiej dla obrazka.
    Jest też wątek Janusza Bodego o liniowości matrycy...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    ...
    Jest też wątek Janusza Bodego o liniowości matrycy...
    Trzeba napisac do Janusza Bodego zeby przerobil ja na nieliniowa i po klopocie

Uzależniony

Domyślnie

Ok, a nie można czytać drugi raz tylko tych pikseli, które wyszły poza zakres?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Czy skoro matryca jest analogowa, to nie można jej czytać kilkukrotnie w czasie przesuwu migawki, ew zmierzyć tempo narastania sygnału z piksela?
    Niedługo, na sąsiednim forum
    a i opatentowane więc u nas **** blada :sad:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ok, a nie można czytać drugi raz tylko tych pikseli, które wyszły poza zakres?
    Czyli taki HDR? Myślę, że można, ale głównie w kategorii - jak to mówią u Akustyka - stil-leven - a tu bracketing można zaprząc już teraz.

Nie znam szczegółów sposobu odczytywania matryc CMOS - jeśli jest to tak jak w przypadku pamięci RAM, bit po bicie, to jest trochę roboty i przy zwykłym czytaniu.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    E-10 miał super szkło. Na prawdę udany kompakt. Tak OT.
    A nawet lustrzanka kompaktowa
    Fotograf platoniczny

Strona 181 z 393 PierwszyPierwszy ... 81131171179180181182183191231281 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów