a proszę Cię bardzo ;-)Wszelkie uwagi krytyczne mile widziane
światło i jeszcze raz światło - kiepskie we wszystkich zdjęciach a w szczególności fatalne w zdjęciu nr. 3
moim zdaniem ta stara (lub po prostu zniszczona) książka w tle zdjęcia nr.1 zupełnie nie pasuje - trochę to nieapetyczne, niestaranny kadr w zdjęciu nr.3 obcinając talerz zostawiłbym cały kwiat (lub odwrotnie) albo ogólnie ciaśniej i wtedy można ciąć i jedno i drugie, najlepsze dla mnie jest zdjęcie nr.2, brakuje tam głównie intensywności koloru sałaty i sosu - to wszystko powinno być żywsze w zdjęciach żywności przecież o to chodzi, przekaz musi być pozytywny a u Ciebie jest odwrotnie
pozdrawiam
Tomek
Witam,
Na wstępie fakty: jestem amatorką której ofiarowano naprawdę świetny sprzęt. Próbuje zagłębić się od kilku dni w jego instrukcje i "zakamarki". Dla kompletnego laika to jest nie lada wyzwanie, nie chce naciskać bezmyślnie spustu na AUTO a mieć wpływ na to co będzie przedstawiała fotografia.
Zdjęcia które sa moim celem to szeroko pojętą fotografia kulinarna. Fotografie znajda się w książce i innych publikacjach tak ze chciałabym moc się pod nimi podpisać z satysfakcją.
Sprzęt:
Canon 7D
Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM
Canon EF 50 f1,4 USM
Canon Speedlite 430EX II
YN-565EX
Zastanawiałam sie nad zakupem obiektywów a dokładniej czegoś stałego w zakresie poniżej oraz powyżej mojej 50, poradźcie?
Dodatkowo proszę o rade być może i najważniejszą, jakie publikacje związane ze światłem polecacie?, chodzi mi zarówno o światło amatorsko studyjne jak i o flasha samego w sobie.
Dziękuje i Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Merde ; 23-05-2012 o 14:06
5DmkIII|C16-35f2.8L|C28f1.8L|C50f1.4|C24-70f2.8L|C100f2,8LMacro|C85f1.8|C70-200f4L|430EXII|600EX-RT|YN-565EX|
te obiektywy sa poki co aż nadtoglownie 24-70, z czasem jak sie wciagniesz mozesz wydac kase na jakis obiektyw macro. ale wtedy to juz bedizesz wiedziala jaka ogniskowa, czy czegos CI brakuje itd.
poki co lepiej - jesli potrzebujesz - zainwestuj w blende, statywy, softboxy/parasolki, akcesoria kulinarne![]()
obiektyw nie jest taki ważny, ale idealny byłby 100 makro
ważniejsze są np. źródła światła
Jeżeli chcesz robić zdjęcia kulinarne, to co masz w tej chwili wystarczy. Pomyśl o jakimś lepszym statywie do tego blend i/lub softbox i można naprawdę fajne zdjęcia zrobić.
Do robienia zdjęć używam komórek...
... szarych.
a jaką minimalną odległość ostrzenia ma 24-70?
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
wystarczy... .ale zależy do czego i jaki efekt chce się uzyskać![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Efekt zależy od znajomości oświetlenia i samego produktu oraz oczekiwań powiedzmy restauratora. Jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach i te niestety trzeba znać. Popatrzcie na pierwsze zdjęcie z ostatniego seta. Wyobraźmy sobie, że zdjęcie jest genialnie oświetlone a kadr jest staranny. Restaurator tego zdjęcia nie kupi z powodu nierozprasowanego obrusa. Taki drobny szczegół a jest ich sporo więcej.