Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 72

Wątek: Fotografia żywności.

Dopiero zaczyna Awatar Gotch
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Moje pierwsze próby w fotografii potraw.

Do dyspozycji miałem światło stałe (temp. 5600K).

Założenie było takie, aby na zdjęciu były także jakieś inne elementy oprócz potrawy z stąd takie dosyć szerokie kadrowanie.

Wszelkie uwagi krytyczne mile widziane

Bywalec

Domyślnie

Wszelkie uwagi krytyczne mile widziane
    a proszę Cię bardzo ;-)
    światło i jeszcze raz światło - kiepskie we wszystkich zdjęciach a w szczególności fatalne w zdjęciu nr. 3
    moim zdaniem ta stara (lub po prostu zniszczona) książka w tle zdjęcia nr.1 zupełnie nie pasuje - trochę to nieapetyczne, niestaranny kadr w zdjęciu nr.3 obcinając talerz zostawiłbym cały kwiat (lub odwrotnie) albo ogólnie ciaśniej i wtedy można ciąć i jedno i drugie, najlepsze dla mnie jest zdjęcie nr.2, brakuje tam głównie intensywności koloru sałaty i sosu - to wszystko powinno być żywsze w zdjęciach żywności przecież o to chodzi, przekaz musi być pozytywny a u Ciebie jest odwrotnie
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie Jaki obiektyw do fotografii kulinarnej

Witam,

Na wstępie fakty: jestem amatorką której ofiarowano naprawdę świetny sprzęt. Próbuje zagłębić się od kilku dni w jego instrukcje i "zakamarki". Dla kompletnego laika to jest nie lada wyzwanie, nie chce naciskać bezmyślnie spustu na AUTO a mieć wpływ na to co będzie przedstawiała fotografia.

Zdjęcia które sa moim celem to szeroko pojętą fotografia kulinarna. Fotografie znajda się w książce i innych publikacjach tak ze chciałabym moc się pod nimi podpisać z satysfakcją.

Sprzęt:
    Canon 7D
    Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM
    Canon EF 50 f1,4 USM
    Canon Speedlite 430EX II
    YN-565EX

Zastanawiałam sie nad zakupem obiektywów a dokładniej czegoś stałego w zakresie poniżej oraz powyżej mojej 50, poradźcie?
    Dodatkowo proszę o rade być może i najważniejszą, jakie publikacje związane ze światłem polecacie?, chodzi mi zarówno o światło amatorsko studyjne jak i o flasha samego w sobie.

Dziękuje i Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 23-05-2012 o 14:06
    5DmkIII|C16-35f2.8L|C28f1.8L|C50f1.4|C24-70f2.8L|C100f2,8LMacro|C85f1.8|C70-200f4L|430EXII|600EX-RT|YN-565EX|

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

te obiektywy sa poki co aż nadto glownie 24-70, z czasem jak sie wciagniesz mozesz wydac kase na jakis obiektyw macro. ale wtedy to juz bedizesz wiedziala jaka ogniskowa, czy czegos CI brakuje itd.
    poki co lepiej - jesli potrzebujesz - zainwestuj w blende, statywy, softboxy/parasolki, akcesoria kulinarne

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

obiektyw nie jest taki ważny, ale idealny byłby 100 makro
    ważniejsze są np. źródła światła
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał
    Miasto
    Lodzkie

Domyślnie

Jeżeli chcesz robić zdjęcia kulinarne, to co masz w tej chwili wystarczy. Pomyśl o jakimś lepszym statywie do tego blend i/lub softbox i można naprawdę fajne zdjęcia zrobić.
    Do robienia zdjęć używam komórek...
    ... szarych.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

a jaką minimalną odległość ostrzenia ma 24-70?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    a jaką minimalną odległość ostrzenia ma 24-70?
    Spokojnie, wystarczy - 0,38 m.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

wystarczy... .ale zależy do czego i jaki efekt chce się uzyskać
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Efekt zależy od znajomości oświetlenia i samego produktu oraz oczekiwań powiedzmy restauratora. Jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach i te niestety trzeba znać. Popatrzcie na pierwsze zdjęcie z ostatniego seta. Wyobraźmy sobie, że zdjęcie jest genialnie oświetlone a kadr jest staranny. Restaurator tego zdjęcia nie kupi z powodu nierozprasowanego obrusa. Taki drobny szczegół a jest ich sporo więcej.

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów