Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 72

Wątek: Fotografia żywności.

Coś już napisał Awatar lemina
    Miasto
    Nie z Polski

Domyślnie

Duty: Dodam jeszcze, że ozdoby na talerzu powinne być jadalne i być składową potrawy. Prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie zjedzenia takiej różyczki, którap oniekąd jest kwiatkiem sympatycznym, ale nie na talerzu z jedzeniem
    Jaki jest problem okrasić jakoś ładnie sosem dookoła, aby to ładnie wyglądało? Trzeba te trawki i kwiatki (alem się przyczepiła)

No dobra... Poszukałam sobie troszku i znalazłam taką m.in. stronę:
    http://www.photostogo.com/content/to...met_photos.asp
    http://www.food-image.com/ (wybrać sobie "Main meals")
    Pewnie znajdzie się jeszcze trochę innych zdjęć. Jednakże ja tam kwiatków nie widzę

PS. Nawet moja mama stwierdziła, że te kwiatki są nie teges (specjalnie pokazałam jej te zdjęcia).
    Ostatnio edytowane przez lemina ; 29-10-2006 o 11:41

Coś już napisał Awatar kodar

Domyślnie

hehe, no te kwiatki to rzeczywiście nie wina fotografa...
    Duty: serwetki są beznadziejne, ale jak napisałem przy zdjęciach - foty techniczne... A talerze i tak były wyszparowane, natomiast serwetki, te kolorowe, były "na wszelki wypadek", jakby się komuś wycinać nie chciało Ale burza przy kilku fotkach, no, no...
    kilka puszek, kilka szkieł z Literką i bez, hassel i mamiya

Domyślnie

Duty: tak w ogóle to fajne fotki w Twoim portfolio. Natomiast te żywnościowe dwie stronki wcześniej, to mnie się niekoniecznie - te przepalenia, szczególnie w cyfrze, niespecjalne. No chyba, że jako poddruk do czegoś, teczka firmowa, czy coś takiego. Ale na stronce fajne foty restauracji
    Pozdrawiam.

Coś już napisał Awatar lemina
    Miasto
    Nie z Polski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kodar Zobacz posta
    Może i nie wina fotografa, ale fotograf powinien mieć pojęcie o tym, czego zdjęcie robi. Powinien podpowiedzieć, że te kwiatki są nie teges. Nie jestem fotografem, ale bym odmówiła zrobienia zdjęć jedzenia z kwiatkami, bo bym chyba (przepraszam za wyrażenienie) zwymiotowała jakbym miała takie zdjęcie zrobić. Chyba, że chcą jeszcze jedzenie fraktalami na bieżąco generowanymi upiększać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lemina Zobacz posta
    Może i nie wina fotografa, ale fotograf powinien mieć pojęcie o tym, czego zdjęcie robi. Powinien podpowiedzieć, że te kwiatki są nie teges. Nie jestem fotografem, ale bym odmówiła zrobienia zdjęć jedzenia z kwiatkami, bo bym chyba (przepraszam za wyrażenienie) zwymiotowała jakbym miała takie zdjęcie zrobić. Chyba, że chcą jeszcze jedzenie fraktalami na bieżąco generowanymi upiększać
    Chyba przesadzasz. Często to jednak tylko praca, a nie misja... Podpowiedzieć można, ale nie odmówić. "Nasz klient nasz pan". Polecam popracować z różnymi ludźmi to zmienisz zdanie. Często budżet jest zbyt niski, aby się denerwować. U mnie jednak róże nie powodują odruchów wymiotnych, nawet na talerzu...

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Duty: serwetki są beznadziejne, ale jak napisałem przy zdjęciach - foty techniczne... A talerze i tak były wyszparowane, natomiast serwetki, te kolorowe, były "na wszelki wypadek", jakby się komuś wycinać nie chciało Ale burza przy kilku fotkach, no, no...
    Jak wyszparowane, to OK. Jeśli kwiatki serwują - to już taki urok tej restauracji - klient rzeczywiście widzi, co dostanie... i sam podejmuje decyzję, czy zamawiać...
    A jak jest tak mało spostrzegawczy, jak ja za pierwszym razem - to będzie kwiatki wsuwał bez mrugnięcia okiem

(...) żywnościowe dwie stronki wcześniej, to mnie się niekoniecznie - te przepalenia, szczególnie w cyfrze, niespecjalne.
    Te przepalenia to "efekt specjalny" w photoshopie. Chyba nie przypuszczasz, że to brak kontroli przy naświetlaniu w aparacie?
    Jedzenie bez blików jest niestety jałowe i nieapetyczne. Nie masz za wiele środków wyrazu, żeby je ożywić. Podbijanie nasycenia odpada, zabawy kontrastem tylko w określonym zakresie. Pozostaje zabawa światłem, głębią ostrości i właśnie "świetlistością" - głównie w kontrze.

Poprzednie, jak i poniższe zdjęcia robiłem aparatem na statywie, wyzwalanym wężykiem. Obiektywy to głównie 135 i 85 mm, czasem dodatkowo z pierścieniami pośrednimi.
    Za oświetlenie służyły 3 lampy 580 EX z ustawieniem mocy w manualu - 2 na statywach z parasolkami, jedna w ręku asystenta - właśnie do generowanie "świetlistości". Całość wyzwalana przez ST-E2.
    Podczas 11-o godzinnej sesji powstało 37 akceptowalnych zdjęć. Dań było mniej niż tych zdjęć, ale i tak ledwo się wyrobiliśmy. Pracowało przy tym 6 osób.

Wg mnie te zdjęcia byłyby nudne jak flaki z olejem bez dodatkowych, przepalonych świateł. Nie wnikam, czy się komuś podobają, czy nie - zostały zaakceptowane przez zleceniodawcę
    Teraz inny restaurator rozważa na ich podstawie możliwość przeprowadzenia sesji lodów w jego firmie - jak coś będę miał, to też potem wrzucę.

1.

2.

3.
    Ostatnio edytowane przez Duty ; 30-10-2006 o 02:00
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Domyślnie

Po prostu do różnych zastosowań robiliśmy foty. Teraz czekam na zdjęcia lodów
    PS: A ten grzybek to mrożony był, czy tłuszcz się ściął?

Domyślnie

powodzenia z lodami :P topia sie szybko skubane...
    matka
    ((((()))))

Domyślnie

ale tłuczone ziemniaki wyglądają idealnie

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

wracając do techniki fotografowania jedzonka... od tamtego czasu minęło sporo czasu i sporo się też wydarzyło.. oto moje nowsze i bardziej udane zdjęcia jedzenia wykonane na zlecenie pewnego wydawnictwa....

http://www.graphia.pl/43,,galeria.html

trza kliknąć na podstrony z potrawami z różnych stron świata
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów