Strona 61 z 312 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371111161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

No to moze i ja cos tak niesmialo wrzuce....
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.

Pozdrawiam i liczę na konstruktywna krytyke

Domyślnie

hofi66 dzięki za komentarz, dziś kolejny wypad rowerowy więc moze coś wrzuce. Temat przeczytałem od deski do deski (troche mnie przerażało 60 stron).
    Hmm pisałeś o liniach prowadzących na pierwszym zdjęciu, a jakbym postawił modelke na końcu kładki? Wtedy liny prowadziły by do niej. Będe próbował dalej.
    Aha, ta kładka jest w Budziwoju
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    oko błądzi za mocnym p-tem którego niema ... ale zauważyłem tą tendencje w twoich kadrach, więc mnie ta fota nie dziwi (nawet avatar mz za ciasny )
    To masz jakieś dziwne oko Mocny punkt jest we właściwym miejscu i oko nigdzie nigdzie nie błądzi. Nie będę ripostował Twoich argumentów, bo nie potrzeba w tym wątku osobistych rozgrywek. Przesadzasz ze swoimi "wymyślanymi" uwagami próbując wywrzeć wrażenie na początkujących. I tyle. Natomiast doszukiwanie się jakiś niuansów kadru w avatarze i pisanie o tym jest delikatnie mówiąc śmieszne.

P.S.
    Definicja mocnego punktu w kompozycji nie jest wyłącznie związana ze źrenicą, okiem, twarzą, głową.
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plyszczarz86 Zobacz posta
    Hmm pisałeś o liniach prowadzących na pierwszym zdjęciu, a jakbym postawił modelke na końcu kładki? Wtedy liny prowadziły by do niej.
    Próbować warto, bo nie zawsze pewne założenia teoretyczne do końca się sprawdzą. Zrób tak, jak piszesz a może coś interesującego z tego wyniknie.

Jak już wcześniej napisałem nie można fotografii, a w tym wątku portretu, sprowadzać do gotowego przepisu, algorytmu, obróbki. Przydaje się pewne wyczucie estetyczne, plastyczne do zatrzymania chwili, znalezienia ujęcia, o którym większość napisze - to jest ładne. I czasem trudno do końca wszystko zdefiniować. Niektórzy wolą skupiać się wyłącznie na obróbce, bo łatwiej wtedy o jednoznaczne definicje, stawianie tez i ich obronę. Wg mnie zdecydowanie więcej korzyści otrzymujemy oglądając prace mistrzów i fotografując aniżeli koncentrując się na PS-ie. Może warto przechylić proporcje dyskusji z tematu obróbki na korzyść poszukiwania wartości w odbiorze danej pracy? Powodzenia w tych poszukiwaniach.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 20-07-2008 o 17:40

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Próbować warto, bo nie zawsze pewne założenia teoretyczne do końca się sprawdzą. Zrób tak, jak piszesz a może coś interesującego z tego wyniknie.

Jak już wcześniej napisałem nie można fotografii, a w tym wątku portretu, sprowadzać do gotowego przepisu, algorytmu, obróbki. Przydaje się pewne wyczucie estetyczne, plastyczne do zatrzymania chwili, znalezienia ujęcia, o którym większość napisze - to jest ładne. I czasem trudno do końca wszystko zdefiniować. Niektórzy wolą skupiać się wyłącznie na obróbce, bo łatwiej wtedy o jednoznaczne definicje, stawianie tez i ich obronę. Wg mnie zdecydowanie więcej korzyści otrzymujemy oglądając prace mistrzów i fotografując aniżeli koncentrując się na PS-ie. Może warto przechylić proporcje dyskusji z tematu obróbki na korzyść poszukiwania wartości w odbiorze danej pracy? Powodzenia w tych poszukiwaniach.
    Ja wiem że starych drzew się nie przesadza a faceci w twoim wieku są uparci jak muły... ale gdybyś zrewolucjonizował swoje poglądy i zaczął stosować wypomniane algorytmy (zasadę złotego podziału chociażby) twoje prace bardzo by na tym zyskały ... bo oko i doświadczenie już masz, tylko braki we wiedzy na temat kompozycji ...
    pozdrawiam

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Ja wiem że starych drzew się nie przesadza a faceci w twoim wieku są uparci jak muły... ale gdybyś zrewolucjonizował swoje poglądy i zaczął stosować wypomniane algorytmy (zasadę złotego podziału chociażby) twoje prace bardzo by na tym zyskały ... bo oko i doświadczenie już masz, tylko braki we wiedzy na temat kompozycji ...
    pozdrawiam
    Tak bardzo Ci doskwiera, że potrafię znaleźć niedociągnięcia techniczne w obróbce i czasem kompozycyjne w wątku Twojej galerii, że na siłę szukasz jakby tu się odegrać. Wyhamuj nieco z tym samouwielbieniem dla własnej osoby. Trochę się zagalopowałeś ze swoimi stwierdzeniami, które są czasem absurdalne. Mam tez wrażenie, że w wielu miejscach próbujesz "rzucać rękawicę", by wszem i wobec udowadniać swoją wartość. Nie dam się sprowokować mając na uwadze szacunek dla innych w tym wątku.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    No to moze i ja cos tak niesmialo wrzuce....
    Pozdrawiam i liczę na konstruktywna krytyke
    Gdybym miał opisać swoje wrażenia, to osobiście bardziej gustuję w ujęciach 4 i 5 ze względu na pewną naturalność, której brakuje w 1-3. W 1-3 modelka uparcie patrzy w obiektyw, przez co wnosi trochę sztywności. To takie pierwsze wrażenie. Co do innych aspektów, to 1- dałbym nieco szerzej, 2 - masz prześwietlenie na policzkach a drugi plan, choć rozmyty, posiada zbyt wiele szczegółów przez co obraz górnej połowy jest zbytnio przeładowany, 3 - nie wiem co napisać, jakoś mnie nie przekonuje, 4 i 5 można by nieco poprawić kompozycję, ale zdjęcia są ciekawe (5 - fragment krzesła zbędny w tle i cięcie na zgięciu łokcia - może więcej dołu by się przydało np., fajna tonacja kolorystyczna).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez plyszczarz86 Zobacz posta
    Aha, ta kładka jest w Budziwoju
    A gdzie to magiczne miejsce się znajduje?
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 20-07-2008 o 18:58 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam po raz kolejny. W miniony weekend moja siostrzenica poprosiła mnie bym zrobił parę fotek jej i chłopakowi. Poniżej kilka strzałów, klimat zupełnie inny niż dziadkowy...

1.

2.

3.

4.

5.

Ostatnio edytowane przez tomdz ; 20-07-2008 o 23:57
    Body, stałki, zoomik

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Następny co najpierw pokazuje zdjęcia a dopiero jak ochrzan dostanie to przeczyta ten wątek .
    W skrócie zrobiłeś tak: wziąłeś przypadkowe pozy+dowolne,kiepskie kadry+plamy ze słońca i przypadkowe cienie+dziurki od nosa+byle jaką perspektywę. Wrzuciłeś to wszystko do miksera, wymieszałeś i wylałeś w tym wątku w postaci zdjęć powyżej.
    Im się pewnie podobają. Jak dla mnie jedynie 3. ujdzie.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Następny co najpierw pokazuje zdjęcia a dopiero jak ochrzan dostanie to przeczyta ten wątek .
    Pudło. Wątek ten śledzę i czytam od dawna.

W skrócie zrobiłeś tak: wziąłeś przypadkowe pozy
    Poza 1, reszta była planowana. Choć dałem młodym trochę wolności, bo w końcu to foty dla nich i mieli się przy tym bawić.

dowolne,kiepskie kadry
    Tu bym wolał usłyszeć konkrety.

plamy ze słońca i przypadkowe cienie
    Tego byłem świadomy, że tu zrypę dostanę, bo sam mam dużo zastrzeżeń. Zresztą już przed wyjęciem aparatu wiedziałem, że będzie cienko.
    Godzina 18-ta, bynamniej nie jakoś mocno słoneczny dzień, ale tu zadecydowało miejsce wybrane przez młodych (jezioro - z jednej strony bezpośrednie słońce, a w cieniu lasu cienie od liści).

dziurki od nosa
    Gdzie, w 4??? To jak, Vitez, miałem zrobić podobne ujęcie żeby ich uniknąć? Serio pytam...

byle jaką perspektywę
    A na czym polega ta byle-jakoś?

Im się pewnie podobają. Jak dla mnie jedynie 3. ujdzie.
    Dobre i to A im faktycznie się podobały, na tyle, że już planują kolejną sesję.
    Uwagi przyjmuję, choć fajnie by było, jakbyś je rozwinął trochę.
    Jedno mnie tylko zastanawia, bo często pojawia się zarzut przypadkowości. Jak pogodzić pełną kontrolę nad procesem ze spontanem i dobrą zabawą modeli, które w takiej sesji chciałem utrzymać? Przecież jakaś stonowana i ułożona konwencja by się w ich przypadku nie sprawdziła...
    Body, stałki, zoomik

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

TOMDZ na zdjeciu nr 4 widać kogoś ręke trzeba było wyprosić pania z kadru, jesli to nie ręka to coś i tak nie powinno wchodzić w zielen jako tło
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Strona 61 z 312 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371111161 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów