Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 103

Wątek: Fotografia Samolotów na 10km wysokości

KF-ExtremeSpotting
    Guest

Domyślnie

Ja was pogodzę!

Krzychu – jeśli szef ma trochę oleju w głowie i ciut wyobraźni – to wie, jaka złota rączka się mu trafiła. Od wjazdu dostanie podwyżkę żeby nie polazł do konkurencji .

Bo tu jest raczej problem w tym,żebyś kiedyś sam spróbował zrobić takie zdjęcie i mógł powiedzieć nam – dało się baranki ... dało tylko wy nie umiecie.

Skoro nie ma znaczenia, kto czym i jaki efekt osiąga – to, po co te wasze opisy, czym wykonujecie zdjęcia.
    Dla mnie to podstawowa informacja, z kim mam przyjemność. Czyli pokaż mi swoje zdjęcia i sprzęt – a powiem Ci, co naprawdę znaczysz w świecie fotografii.

Chodzi o poznanie sprzętu i wyciskanie z niego MAXA. A nie ślepe rozglądanie się tylko za ładnymi fotkami – to przecież forum dal profesjonalistów, którzy powinni brać wszystkie aspekty sprawy pod uwagę, – na które „zwykli” śmiertelnicy nie zwracają uwagi.
    To nie dla turystów na Krupówkach, którzy lecą z drugiej strony ulicy krzycząc, – o jaki śliczny jeleń na rykowisku.

Do czasu, kiedy nie zobaczymy, co Ty potrafisz – nie możemy ocenić twojej wiarygodności i sądów wypowiadanych w tej konkretnej sprawie (tej dziedzinie fotografii) jako expreta.

Bardzo chętnie posłucham konkretnych rad, które pomogą nam robić jeszcze lepsze zdjęcia.
    Ale jeśli ktoś zaczyna wypowiedz na samym początku z grubej rury :
    „Zdjęcia są jakościowo tragiczne i niewiele dla nich widać. Rozumiem (wydaje mi się) ideę łapania samolotów na, przelotówkach, ale od strony fotograficznej to jest generalnie beznadzieja w większości przypadków.”

Sorry.. ale prawdziwy Expert mówi, co poprawić i jak to zrobić, a nie odstawia sceny pierwszych krytyków z filmu „Historia Świata” osiując malunek ścienny pierwszych ludzi i ich przy okazji.
    Mija 7 strona postów i żadnej rady ! Żadnych konkretów ! To o co chodzi?
    Tylko o głupią krytykę?

Niemilec- dla mnie jesteś mistrzem świata w lidze LUMIXA, ale, jako że zdradziłeś tą markę na rzecz Canona to już daj spokój . THE END .

Prosimy o rady – jak robić te zdjęcia lepiej !
    Ostatnio edytowane przez KF-ExtremeSpotting ; 18-07-2008 o 17:11

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niemilce Zobacz posta
    Moze i zdjecia sa gorsze, ale pytanie czy mozesz nagrywać filmy swoim i to przy takim powiekszeniu...
    Ekhm bardzo przepraszam, ale takie pytania to zadają użytkownicy kompaktów, którzy nie mają zielonego pojęcia o fotografii. Tak wiem to było pytanie retoryczne..., jeśli byś kręcił filmy tym aparatem to ok, ale tutaj są zamieszczone zdjęcia.

Aha no i tego już w ogóle nie rozumiem, piszesz że masz 5D, to dlaczego nim nie robisz zdjęć? Byłyby 100 razy lepsze jakościowo.
    350D

KF-ExtremeSpotting
    Guest

Domyślnie

Aizail – ty dalej chcesz ciągnąć ten wątek ? Niech każdy robi, czym chce !
    Zakończcie już te sprzeczki !

Jeszcze raz proszę – lepiej pogadajmy jak jeszcze poprawić jakość tych zdjęć.
    Dla jasności kilak pytań – na część wydaje mi się, że znam odpowiedz, – ale chętnie posłucham, co o tym myślicie.

1. Jak wykorzystywać parametry zmieniane w ustawieniach aparatu – wyostrzanie, kontrast, itd.
    2. Jaką rolę waszym zdaniem odgrywa zmana temperatury zewnętrznej – na przyrost zaszumienia matrycy.
    3. Czy stosowanie filtrów (UV lub innych ) wpływa na pogorszenie jakość obrazu?
    Tu jest problem z tym,że w momencie otwarcia migawki (jeśli nie korzystamy z Barlowa) – mamy całkowicie otwarty otwór – jesteśmy pozbawieni ochrony matrycy przed dostaniem się zanieczyszczeń.

Myślę,że to bardziej interesuje wszystkich obecnych – niż puste gadanie o tym, czym robimy zdjęcia.

Pozdrawiam

KF

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancus Zobacz posta
    to sa jakies stateczniki na skrzydlach ;] nigdy nie latales easyjetem czy czyms takim... duzo samolotow ma takie cos ;]
    Post nr 38 - tam wyjasnilem swoje niezrozumienie (złało mi sie to z kolorem nieba i nie widac bylo statecznikow):-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KF-ExtremeSpotting Zobacz posta
    2. Jaką rolę waszym zdaniem odgrywa zmana temperatury zewnętrznej – na przyrost zaszumienia matrycy.
    Pomijalną - zwróć uwagę, że matryca bardziej grzeje się "sama z siebie", od elektroniki aparatu, no i od wystawienia go na słońce.
    Miewałem matrycę włączoną 24h i więcej i nie widać było wzrostu zaszumienia przed i po (a aparat był wówczas wyraźnie ciepły).
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

3. Czy stosowanie filtrów (UV lub innych ) wpływa na pogorszenie jakość obrazu?
    Każdy dodatkowy element w gotowym, zaprojektowanym torze optycznym powoduje zmniejszenie jakości obrazu wynikowego. Pytanie powinno być nie czy a o ile. W przypadku, gdy mamy układ optyczny wyżyłowany do granic możliwości rozdzielczej (np wstawiony Barlow), dodanie filtru może dać zauważalny spadek jakości obrazu. Jednak często jest tak, że to inne elementy będą wprowadzać pogorszenie jakości w stopniu bardziej zauważalnym niż np filtr (znowu np Barlow, gorszej jakości). Należy mieć na uwadze, że wypadkowa jakość układu optycznego jest zdeterminowana w głównej mierze od jakości najsłabszego jego elementu. Zniekształcenia obrazu nierzadko nie tylko się sumują, ale mogą się zwielokrotniać w miarę zwiększania liczby elementów optycznych w torze. Pozostają dwie opcje: albo dokładnie wszystko zaplanować, zaprojektować, policzyć lub zasymulować, albo sprawdzać metodą prób i błędów
    Bardziej obawiałbym się wpływu temperatury na pracę lustra reflektora niż na zaszumienie matrycy.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 18-07-2008 o 20:53
    .

KF-ExtremeSpotting
    Guest

Domyślnie

OOOO i takiej właśnie dyskusji mi brakowało !!!!

To powiem wam jeszcze ,że faktycznie, pomimo że stosuję filtry przeznaczone go astronomii – w domyśle bardziej wymagające - to jednak wolę zdjęcia bez szkiełka.
    Dlatego musiałem się zaprzyjaźnić z metodami czyszczenia matrycy bo inaczej miał bym chyba jakąś złotą kartę w serwisie hehehe.

Kłopot z filtrami jest jeszcze jeden – to rozmiar M48. Bardzo ciężko dostępny w normalnych cenach. Taki gwint wymusza średnica wyciągów 2” – gdzie tuleje maja właśnie tak upierdliwe mocowanie. Jednym ze sposobów radzenia sobie z tym problemem jest kupienie kolorowych filtrów i przeróbka, ale to już na inne opowiadanie.

Co do zaszumienia i temperatury to oczywiście wszystko zależy od ISO. Ale polecam sprawdzić, co dzieje się przy osłoniętym od słońca sprzęcie – a co jak się zapomni i zostawi na słoneczku hehe.

Zniekształcenia spowodowane naprężeniami lustra według mnie są ciut przesadzone.
    Problem występuje najczęściej jak się sprzęt trzyma w warunkach mieszkalnych.
    Moje sprzęty mają obszerny garaż, więc nie ma problemu ze zmianami temperatury.

Pozdrawiam

KF
    Ostatnio edytowane przez KF-ExtremeSpotting ; 18-07-2008 o 21:29

KF-ExtremeSpotting
    Guest

Domyślnie

Witam .

Mam jeszcze jedno pytanie.
    Czy matryca w 400d jest zasilana przez cały czas pracy aparatu w trybie gotowości ?
    To ma związek z wcześniejszymi rozważaniami na temat szumów.
    W sumie cała procedura przygotowania parametrów w lustrzance – teoretycznie – odbywa się bez udziału matrycy. Oczywiście tych bez podglądu „LIVE”

Widziałem takie różne wynalazki do celów astronomii (350D i 400D) – obniżające szumy .
    Ale to raczej jest skuteczne przy baaaaardzo długich czasach naświetlania .

Jeśli ktoś miał by ciekawe pomysły na obniżanie szumów, (ale nie typu NETimage to bardzo nas interesuje w tym wątku.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Witam .

Mam jeszcze jedno pytanie.
    Czy matryca w 400d jest zasilana przez cały czas pracy aparatu w trybie gotowości ?
    To ma związek z wcześniejszymi rozważaniami na temat szumów.
    W sumie cała procedura przygotowania parametrów w lustrzance – teoretycznie – odbywa się bez udziału matrycy. Oczywiście tych bez podglądu „LIVE”

Widziałem takie różne wynalazki do celów astronomii (350D i 400D) – obniżające szumy .
    Ale to raczej jest skuteczne przy baaaaardzo długich czasach naświetlania .

Jeśli ktoś miał by ciekawe pomysły na obniżanie szumów, (ale nie typu NETimage to bardzo nas interesuje w tym wątku.
    Ogólnie - http://en.wikipedia.org/wiki/Active_pixel_sensor. Widać, że matryca jest cały czas pod napięciem, ale nic nie robi, a to w CMOS-ach oznacza (a przynajmniej oznaczało, jak mnie tego uczyli), że prawie nie płynie prąd, no i się nie grzeje. Chwilę przed zrobieniem zdjęcia resetuje się wszystkie fotodiody, a chwilę po czyta zebrane fotony.
    Generalnie więc matryca niespecjalnie zdąży się podgrzać, żeby zaszumieć (przy krótkich czasach).

A co do usuwania zakłóceń - no powiedzmy, że trwają intensywne prace tu i ówdzie. Temat jest mocno wałkowany i teoretycznie, i praktycznie. Zależy więc, co i w jakim zakresie (i w jakiej perspektywie czasowej) Was interesuje.

PS
    Od "NeatImagów" i innych "Ninjanoisów" nie da się zbyt daleko uciec - szum jednak rządzi
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KILLER Zobacz posta
    Muflon, o jakim świetle mówisz...?? Przy świetle f9.4 to nie ma zbyt dużego manewru jeśli chodzi o światło. Uważam że to są super fotki!
    I pomyśleć, że to o CB mówią, że to forum onanistów sprzętowych ;-) Jeśli już mają być numerki, to przyjmijmy, że chodziło mi o "światło 5400K"... Które to 5400K oświetla 9V-SKD z właściwej strony i dlatego jest to dobre zdjęcie.
    Ostatnio edytowane przez muflon ; 19-07-2008 o 22:16

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów