Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 103

Wątek: Fotografia Samolotów na 10km wysokości

niemilce
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail Zobacz posta
    Nie są według mnie dobre, ponieważ mają kiepskie kolory, spory szum i ogólnie kiepską jakość, ale... każde zdjęcie można obrobić, np. jak to zrobił ewg i te same zdjęcia już wyglądają dużo lepiej.
    Zdjęcia np. Killera, szczególnie pierwsze i ostatnie są dla mnie super (aa bo one są droższym aparatem zrobione ). Ja chce portret z 5km ! ;]
    Moze i zdjecia sa gorsze, ale pytanie czy mozesz nagrywać filmy swoim i to przy takim powiekszeniu...
    A co do aparatu to ma duze znaczenie czym jest zrobione. W takiej fotografi to ten airbus to szczyt mozliwosci LUMIXA i moge sie zalozyc ze wiecej juz sie z niego nie wyciagnie... Pytanie czy kasa nie ma roznicy... Odpowiedz sobie sam... To tak jakbys chcial jechac do Hiszpani kupil malucha i jechal, a kupil nowe auto z salonu... I to auto i to auto... nie ma roznicy A jednak roznica jest bardzo wielka...
    Ostatnio edytowane przez niemilce ; 18-07-2008 o 14:23

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Do Ewy: myślę, że tutaj fotografia jest środkiem bardziej niż celem
    Ja kurczę blade przeczytałam całość i poprzysięgłam sobie, że już nigdy więcej się nie wyrwę jak filip z konopi, dopóki nie zadam sobie trudu zorientowania w czym rzecz. A swój wtręt napisałam po obejrzeniu pierwszych zdjęć. Lumix cholera! Specjalistka!
    Za karę przysiądę do swoich rawów po weekendzie i obiecuję dać okazję do rewanżu. Słówka nie pisnę na swoją obronę i nawet ciężkie martensy zamienię na ten czas na mięciutkie trampeczki!

A autotom fotografii obiektów w zawrotnym ruchu, z 10 i więcej kilometrów - wielkie uznanie!

Pomyśl - mogą obserwować "naprawdę na żywo" cumowanie promu do stacji kosmicznej - a nam zostaje oglądanie fotek. Po.
    To specjalna kasta!
    I wielka frajda, że do nas zawitali na CB. Trzeba ich obłaskawić, żeby sobie nie poszli i pokazywali nadal te cuda!

Cytat Zamieszczone przez KF-ExtremeSpotting Zobacz posta
    Ewo - czuje się w obowiązku wyjaśnić Ci subtelną różnice pomiędzy zdjęciami Krzycha które nam tu zapodałaś (są super – ale w swojej lidze) a tym co robimy.
    Pewnego razu (...) szefie, ale on to wszystko zrobił przez rurę wydechową.
    Dotarło!

Jednak zajmując się tylko takim zdjęciami już kilka lat - prawdziwą krytykę – z dużą pokora i wdzięcznością przyjmuję tylko od tych „którzy robią to przez rurę wydechową” i wiedzą o czym mówią.
    Trzeba było na samym poczatku - miłosiernie napisać w czym rzecz. I by się Ewa Mądralińska nie zapędziła w ślepy róg.
    Ech Czarodzieje!
    Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 18-07-2008 o 14:51 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Edinburgh, Szkotland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Co to sa za smugi (rozowe) na koncach skrzydel w Airbusie? Czym to bylo zrobione (sprzet)?
    to sa jakies stateczniki na skrzydlach ;] nigdy nie latales easyjetem czy czyms takim... duzo samolotow ma takie cos ;]

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KF-ExtremeSpotting Zobacz posta
    I tak jest z nami – niby ktoś może powiedzieć, że fotki nie są doskonałe. Pewnie tak jest.
    Jednak zajmując się tylko takim zdjęciami już kilka lat - prawdziwą krytykę – z dużą pokora i wdzięcznością przyjmuję tylko od tych „którzy robią to przez rurę wydechową” i wiedzą o czym mówią.
    Chyba tutaj niepotrzebnie w tej dyskusji się pojawiły emocje i porównania. To co robicie jest generalnie niezłe (mówie to z pozycji osoby pracującej w prawdziwym przemyśle lotniczym) a zdjęcia ISS to jest czad.
    Ale ja lubię sobie spojrzeć na fotografię w oderwaniu od opisów właściciela, sprzętu itd - po prostu samo zdjęcie. I wtedy one jest dobre albo nie - prosta sprawa.
    Zdaje sobię sprawę że sfotografowanie samolotu na przelotowej nie jest łatwe, a Lumixem jeszcze trudniejsze, ale pomyśl co było jakbyś te zdjęcie powiesił gdzieś bez żadnych opisów i spytał ludzi co o nim sądzą ?
    Powiedzieli by że jest marne jakościowo i przedstawia jakiś tam nieciekawy samolocik którego nawet dobrze nie widać (bo większość A380 by nie rozpoznała), prawda ?

Niestety prawda jest taka że trudność zrobienia danego zdjęcia dość słabo się koreluje z tym jak dobre one jest (wiem że to subiektywne ale załóżmy że w opinii ludzi mających pojęcie o fotografii ale nie interesujących się lotnictwem), tak więc można sobie naprawiać samochód przez rurę, tylko niestety dla szefa zakładu jest to kompletnie bez znaczenia jak to jest zrobione (ciągnąc Twoją analogię)...

Tyle ode mnie, więcej powtarzać się nie zamierzam (bo już z trzeci raz to piszę). To co robicie jest naprawdę niezłe ale przyjmijcie do wiadomości że to jak trudno takie zdjęcie jest zrobić przynajmniej dla niektórych oglądających nie ma znaczenia.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

niemilce
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    ...ale pomyśl co było jakbyś te zdjęcie powiesił gdzieś bez żadnych opisów i spytał ludzi co o nim sądzą ?
    Powiedzieli by że jest marne jakościowo i przedstawia jakiś tam nieciekawy samolocik którego nawet dobrze nie widać (bo większość A380 by nie rozpoznała), prawda ?
    Tak sie sklada ze zdjecia widziało wielu ludzi, nie bede przeliczal na tysiace i to na żywo bez żadnego opisu czym i jak byly zrobione, w jakich warunkach i czy trudno czy nie i czy ktos rozpozna czy nie ze to a380 - to jest nie wazne... To Ci powiem, ze wielu ludzi nie wierzylo że takie zdjecie (mowie o a380) "marne jakościowo na ktorym dobrze samolotu nie widac" mozna zrobic takim aparatem bez zadnych wężyków spustowych i innej automatyki, mowie tu o LUMIXIE... Sproboj choc jedno zdjecie zrobic kiedys to wtedy bedzie widzial sam na własnej skorze jak to jest z ta jakoscia i szumami..

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niemilce Zobacz posta
    To Ci powiem, ze wielu ludzi nie wierzylo że takie zdjecie (mowie o a380) "marne jakościowo na ktorym dobrze samolotu nie widac" mozna zrobic takim aparatem bez zadnych wężyków spustowych i innej automatyki, mowie tu o LUMIXIE... Sproboj choc jedno zdjecie zrobic kiedys to wtedy bedzie widzial sam na własnej skorze jak to jest z ta jakoscia i szumami..
    No właśnie, i ty dalej o tym Lumixie... Jak uważasz że Lumix Cie ogranicza to kup inny aparat a nie narzekaj jaki ten Lumix do ****. EOT z mojej strony bo to jest grochem o ścianę i zaraz znowu będą personalne wycieczki.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

niemilce
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    No właśnie, i ty dalej o tym Lumixie... Jak uważasz że Lumix Cie ogranicza to kup inny aparat a nie narzekaj jaki ten Lumix do ****. EOT z mojej strony bo to jest grochem o ścianę i zaraz znowu będą personalne wycieczki.
    Sam dogodnie zmieniles temat na bardziej wygody... Zacytowalem Twoja wypowiedz wczesniejsza i Ci odpowiedzialem na nia... Gdzie masz tu jakies narzekanie w mojej ostatniej wypowiedzi bo ja nie widze?? Sam sie pytales o A380 to CI odpowiedzialem, a Ty sobie od razu wymysliles ze mnie LUMIX ogranicza...Ze bylo zrobione LUMIXEM to nie ma znaczenia - sam tak mowiles. To pominalem te kwestie juz jak pisalem posta wyzej. A Ty teraz wracasz spowrotem. Wybacz ale ja o rybkach mowie a Ty o akwarium zaczynasz... Dla Twojej wiadomosci mam wiele aparatow nie tylko kompakty miedzy innymi 5D i nic mnie nie nie ogranicza...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    [...]
    Ludzki z Ciebie człowiek, Ewo!

KF - nie wygłupiaj się z tym priva - jest tu parę osób, którzy z chęcią o tej Mekce poczytają, a czy napiszesz o tym w postaci prywatnego e-maila, czy publicznego postu, to z punktu widzenia liczby wciśnięć klawiszy nie robi chyba różnicy, co nie?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niemilce Zobacz posta
    Tak sie sklada ze zdjecia widziało wielu ludzi, nie bede przeliczal na tysiace i to na żywo bez żadnego opisu czym i jak byly zrobione, w jakich warunkach i czy trudno czy nie i czy ktos rozpozna czy nie ze to a380 - to jest nie wazne... To Ci powiem, ze wielu ludzi nie wierzylo że takie zdjecie (mowie o a380) "marne jakościowo na ktorym dobrze samolotu nie widac" mozna zrobic takim aparatem bez zadnych wężyków spustowych i innej automatyki, mowie tu o LUMIXIE... Sproboj choc jedno zdjecie zrobic kiedys to wtedy bedzie widzial sam na własnej skorze jak to jest z ta jakoscia i szumami..
    Zdecydowałbyś się. Chwalisz się zdjęciem czy tym, że umiesz dobrze wykorzystać potencjał kiepskiego aparatu? Bez komentarza o technice ich zrobienia to jedyne co przychodzi na myśl to że zdjęcie jest kiepskie, mało na nim widać, słaby kontrast i kolory, duże szumy itp.

niemilce
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Zdecydowałbyś się. Chwalisz się zdjęciem czy tym, że umiesz dobrze wykorzystać potencjał kiepskiego aparatu? Bez komentarza o technice ich zrobienia to jedyne co przychodzi na myśl to że zdjęcie jest kiepskie, mało na nim widać, słaby kontrast i kolory, duże szumy itp.
    Dwa wyrazy wyrwane z kontekstu nic nie znacza jeszcze.. A mi co przychodzi na mysl to, to ze kto mial zrozumiec to co napisalem wczesniej i teraz ja oraz inni to zrozumial a kto nie zrozumial to nigdy nie zrozumie... Cieszy mnie ze Ci sie nie podobaja zdjecia. Zdjecia robie dla siebie i dla tych, którzy chca ogladać. A jak CI sie nie podobaja przeciez nie karze CI ogladac POZDRAWIAM

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów