Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyberR Zobacz posta
    Zdjęcie cyfrowe bez postprocesingu to jak sex przez szybę
    Nigdzie temu nie zaprzeczyłem, uważam to za istotny element i to nie tylko w portrecie. Ale nie można na tym skupiać całej uwagi i tyle. Zresztą moja wypowiedź nie dotyczy wyłącznie Twojej pracy ale traktuje ogólnie problem.
    Cytat Zamieszczone przez CyberR Zobacz posta
    Grymas twarzy na moim zdjęciu oddaje chrakret i osobowość fotografowanej osoby. charakterystyczne mrużenie oczu itd...
    Trudno się nie zgodzić z kontekstem tego rozumowania, bo w istocie rzeczy każda twarz coś jednak wyraża i pewną ideologie można sobie dopisać. Myśląc o dobrym portrecie nie miałem na myśli jego obróbki, by była atrakcyjna, ale to coś, co stanowi o jego wyjątkowości, sile. Przykładów, które warto polecać jest sporo, jak choćby takie:

- Jean Dieuzaide i jego "Salvador Dali w wodzie"
    - Yousuf Karsh - portrety Churchilla, Shawa
    - Helmut Newton - i jego słynne kobiety
    - Irving Penn - Picasso, Marlena Dietrich
    - Avedon - genialna "Dovima ze słoniami" i inne
    - czy świetna Annie Leibovitz i tak dalej ...
    (Poszukajcie sobie tych przykładów w sieci, bo nie chce mi się tego linkować)

I myślę, że one pokazują, czym w istocie może być portret i jaka jest jego siła oddziaływania. Pisanie w "kółko Macieju" o przesłonie, ekspozycji, przepaleniach, głębi ostrości nie wnosi moim zdaniem wiele do tematu portretu, bo to sprawy czysto techniczne i dotyczą wszystkich dziedzin fotografii. Skoro początkujący chcą robić postępy, to warto im polecić dobre przykłady a nie głównie metody postprocesingu. I to nie jest jakaś moja ideologia. Nikt w tym wątku nie pisze o genialnych portrecistach, a szkoda. To tyle celem uściślenia wcześniejszej wypowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 17-07-2008 o 23:31
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Uprawnienia umieszczania postów