Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: zamiana 400D na 450D

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie zamiana 400D na 450D

Witam

Czy waszm zdaniem Warto zmienić aparat 400D na 450D zyskujac:

większy wyświetlacz

pomiar punktowy

wekszy i jaśniejszy celownik

wiecej zdjęć na jednej baterii

Digic III zamiast II

pomijam fakt 12 megapixeli

Sylwek

Cena jest dobra i kuszą mnie te własnie dodatki, tego brakuje mi w 400D
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Coś już napisał Awatar setes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Skoro sa to rzeczy ktorych Ci brakuje, to dluzej sie nie zastanawiaj :-)
    40D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 70-200/4 L

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    większy wyświetlacz
    3,0"LCD u Canona to żenada. Większa liczba cali przy tej samej ilości pikseli to 1,8" i 2,5", powoduje, że zdjęcia na wyświetlaczu 3 calowym wydają się nieostre, niewyraźne i kolory ich też nie są zbyt poprawnie oddane.

wiekszy i jaśniejszy celownik
    Nie wiem czy brałbym większość wizjera jako aż tak atut? Patrzyłeś przez jeden i drugi czy to tylko teoria? Miałem 350D i patrzyłem ostatnio w 450D i w sumie różnicy sporej pewnie bym nie odczuł. Ale jak po przesiadce na 40D z 350D przyłożyłem celownik do oka, to było niebo a ziemia. Kolosalna różnica. W sumie między 40D a ostatnio oglądanym 1D Mark III jest jeszcze większa przepaść

wiecej zdjęć na jednej baterii
    Kup sobie dwa zamienniki. Ja w 40D robię na zamienniku tyle samo zdjęć co na oryginale. W przypadku 350D również tak było. W momencie gdy mam oba akumulatory w battery pack'u to robię około 1000 zdjęć. Tańsze rozwiązanie.

pomijam fakt 12 megapixeli
    Dla mnie osobiście pomiędzy 10, a 12 nie ma jakoś kolosalnej różnicy. Chyba, że robisz odbitki 100x70cm, to faktycznie warto byłoby to brać pod uwagę. Chociaż przy dobrej interpolacji i z 8 milionów wyjdzie dobra odbitka 100x70cm i trochę większa.
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 13-07-2008 o 20:05
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

zmień obiektyw "kitowy" na lepszy a odczujesz większą różnicę-imho
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisv740 Zobacz posta
    zmień obiektyw "kitowy" na lepszy a odczujesz większą różnicę-imho
    Tyle, że atuty nowego korpusu, które wymienia autor tematu, nie mają nic wspólnego z jakością obiektywu posiadanego przez niego.

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A powiedzcie mi, jaką techniką mogę obejść brak punktowego pomariu światła? Kiedy go najcześciej używacie (punktowy pomiar światła)
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Co ma C 450D a czego nie ma C 400D:
    - wyższa rozdzielczość matrycy
    - 14 bitowe przetwarzanie obrazu
    - 3 calowy ekran LCD (wielkość bardzo przydatna przy używaniu
    z podglądem na żywo)
    - Live Wiew
    - pomiar punktowy
    - większy wizjer
    - wydajniejsza bateria
    - karty SDHC
    - USB Hi-Speed
    - kit z stabilizacją
    - lepiej wyprofilowany grip
    - dodany przycisk ISO
    - lepszy AF
    - większe body
    - nowe opcje
    - nowy wygląd menu
    Wg skąpca.pl najtańsze body C 400D kosztuje o 161 zł mniej niż najtańsze body C 450D. Sądzę, że wymienione różnice są warte dołożenia tych pieniędzy. Wiadomo, że zaawansowany fotograf pracujący na xxD znajdzie wiele minusów w tym aparacie. Z kolei amator "pokompaktowy" będzie bardzo zadowolony z tego sprzętu a firmie Canon chyba właśnie chodzi o kupców z tego segmentu klientów. Zresztą każdy z nas ma swoje oczekiwania oraz określone zasoby finansowe i dlatego wprowadzono na rynek modele od xxxxD do xxD - czyli w myśl zasady: każdemu wg potrzeb !
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Tyle, że atuty nowego korpusu, które wymienia autor tematu, nie mają nic wspólnego z jakością obiektywu posiadanego przez niego.
    zgoda!
    ale jak napisałem - imho zmiana obiektywu na lepszy przyniesie więcej korzyści niz wymiana body.
    nie "piję" do argumentów kolegi pytającego dot.specyfikacji aparatu
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    [B][U]
    - kit z stabilizacją
    - lepiej wyprofilowany grip
    Myślę, że to może mieć również 400D. Niezależnie od body. KIT IS można dokupić, niezależnie czy do 400D, 40D czy 300D. Kwestia gripa, jest on faktycznie wyprofilowany lepiej. Inne wymienione funkcje, które podałeś już omówiłem, jak ja osobiście to widzę.

- Live View - zbędny bajer, który wyłączyłem jako pierwszy w moim 40D
    - Karty SDHC - Wole CF. SD były wolniejsze, jak jest z SDHC nie próbowałem. Ale porównując prędkości z CF są wolniejsze.
    SDHC Sandisk Extreme III ma prędkość 20MB/s, CF Sandisk Extreme III ma prędkość 30MB/s (podobno producent je przyspieszył). Lepiej jakby Canon wprowadził tak jak Nikon równoległy zapis danych na dwóch różnych kartach pamięci.

Cytat Zamieszczone przez krisv740 Zobacz posta
    zgoda!
    ale jak napisałem - imho zmiana obiektywu na lepszy przyniesie więcej korzyści niz wymiana body.
    nie "piję" do argumentów kolegi pytającego dot.specyfikacji aparatu
    Wiesz, jeśli komuś KITowy obiektyw wystarcza a pyta o zmianę korpusu, w których dostrzega pewne braki to uważam, że wie o co pyta. Choć faktycznie, co wymieniłem kilka postów wyżej uważam zmianę z 400D na 450D za bezsensowną. Za pieniądze przeznaczone na zakup 450D faktycznie wolałbym kupić jakiś obiektyw klasy L - który po wejściu do strefy Schengen są tanie - oczywiście obiektyw w zależności co autor chciałby fotografować.
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 13-07-2008 o 20:41

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Olszewski; 3,0"LCD u Canona to żenada. Większa liczba cali przy tej samej ilości pikseli to 1,8" i 2,5", powoduje, że zdjęcia na wyświetlaczu 3 calowym wydają się nieostre, niewyraźne i kolory ich też nie są zbyt poprawnie oddane.

Uważam, że wielkość wyświetlacza została powiększona w związku z zastosowaniem trybu LV - 3 cale mają na celu ułatwienie kadrowania i wykonywania zdjęć w tym trybie. To był cel przewodni powiększenia ekraniku a nie podgląd wykonanych fotek. Korzystałem z różnych wyświetlaczy w różnych aparatach - ten w C 450D może nie jest idealny (słabo ogląda się zdjęcia przy dużym słońcu) - żenadą jednak bym go nie nazwał W moim aparacie fotki odwzorywane są w poprawny sposób, tzn nie zauważyłem, aby były one nieostre, niewyraźne lub ze złymi kolorami. A że LV jest zbędnym bajerem, to przyznaję Ci rację. Jednak jak ktoś z niego korzysta, to może wykorzystać zalety więszego wyświetlacza.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 13-07-2008 o 20:48
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów