Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: [william4i] Zdjęcia do oceny

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

w 5 pozycja kierowcy bardzo mi się podoba - przez jego prawą nogę fajnie poruszoną kojarzy się z taką 'potężną' hulajnogą
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Toffic Zobacz posta
    w 5 pozycja kierowcy bardzo mi się podoba - przez jego prawą nogę fajnie poruszoną kojarzy się z taką 'potężną' hulajnogą
    he he, fajne skojarzenie, mnie to nie przyszłoby do głowy.

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

1,2 - zbyt duży kontrasty tło/ modelka , z takimi matryca cyfrowa sobie nie poradzi, tak więc dominują przepalenia z utratą większości szczegółów, a szkoda. Modelka warta niejednej sesji8). Z drugiej serii świetne 5 - piękne dynamiczne ujęcie, oddanie ruchu jeszcze lepsze niż w 4 (też mi się podoba) przez dynamiczne rozmazanie tła . W 5 - dłuższa ogniskowa potęguje ten efekt. Nie przeszkadza poruszona noga. Jak dla mnie zbyt mocne zamrożenie kadru odbiera dynamikę ujęciu np tu -6- obiekt jak wklejony w tło, trochę jak montaż, zdjęcie ogólnie mi się podoba , ładne ujęcie samego "jeźdźca", 7 -lepiej oddaje ruch, obciąłbym trochę dołu. 8 - tu mi nie widzi się kompozycja kadru i balans bieli.
    5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...

Domyślnie

Witam

Czy twoja puszka ma skłonność do prześwietleń, czy świadomie podbijasz ekspozycję ? Osobiście skorygował bym troszkę na minus w większości zdjęć. Portrety jakoś do mnie nie trafiają, za to motory rewelacja. Fajne panoramki i świetnie trafione momenty, jedynie mógłbyś przyciemnić tło (winetą lub na maskach) bo trochę rozprasza.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qNick Zobacz posta
    Witam

Czy twoja puszka ma skłonność do prześwietleń, czy świadomie podbijasz ekspozycję ? Osobiście skorygował bym troszkę na minus w większości zdjęć. Portrety jakoś do mnie nie trafiają, za to motory rewelacja. Fajne panoramki i świetnie trafione momenty, jedynie mógłbyś przyciemnić tło (winetą lub na maskach) bo trochę rozprasza.

Pozdrawiam.
    Jeśli chodzi o ekspozycje w 3,4 i 5 bo tam chyba najbardziej widać prześwietlenie (nie licząc 1), to z tego co pamiętam + z informacji z pliku wychodzi że ekspozycja była ustawiona na +0,33 EV.
    Było wtedy bardzo słonecznie + słońce odbijało się od betonu, więc myślałem że zdjęcia, jeśli będę się sugerował ustawieniami aparatu, wyjdą niedoświetlone (tak na chłopski rozum), dlatego specjalnie podbijałem o 1/3 EV, jak widać nie potrzebnie (ale na LCD wszystko wyglądało OK).
    Używałem wtedy pomiaru "ewaluacyjny-segmentowy (powiązany z 35 segmentami AF)" tak to się chyba nazywa i to był chyba mój błąd, bo trzeba było użyć "częściowego, 9% kadru" lub "centralnie ważonego" (chociaż sam nie wiem czym on się różni od tego ewaluacyjno-segmentowego)

Zdjęcia "skoczków" były robione z +2/3 EV

Gdzie popełniłem błąd? Jakiego pomiaru powinienem był użyć?

Jak przyciemnić tło na maskach? Rozumiem że mówisz o fotoszopie, ale dalej nie wiem o co chodzi
    Ostatnio edytowane przez william4i ; 13-07-2008 o 02:06
    EOS 50D; 350D; Tokina 12-24, EF 18-55; EF 85/1.8; EF 50/1.8; Sigma 30 1.4, 580 EX II i kilka szkieł m42

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

5 świetnie uchwycona
    11 bardzo dobre kolory
    co do reszty motorów tych na niebie, podrasowałbym niebo, kolory bledną.
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Gdzie Wy widzicie te rażące prześwietlenia w 3, 4, 5 ?
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Toffic Zobacz posta
    Gdzie Wy widzicie te rażące prześwietlenia w 3, 4, 5 ?
    No może nie rażące, ale na 3, 4 i 5 tło moim zdaniem jest prześwietlone tak o jakieś 2/3 EV (to sporo) a na 3 i 5 motocykliści o 1/3 EV (da się przeżyć)

Kolejne zdjęcia.

12

13 - Pechowiec

14

15 (mimo że ucięte, bardzo lubie to zdjęcie)

16
    EOS 50D; 350D; Tokina 12-24, EF 18-55; EF 85/1.8; EF 50/1.8; Sigma 30 1.4, 580 EX II i kilka szkieł m42

Domyślnie

Super...w 16 to naturalny zoom effect czy zabawa w PS ?

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

16 - wjechało mi do mieszkania aż strach w oczach i teraz nie wiem - świetne, robi wrażenie jakby cały czas jechał
    pozdrawiam
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów