Jako iż jest to mój pierwszy post na tym forum - dzień dobry a raczej dobry wieczór wszystkim.
Będę tutaj sukcesywnie zamieszczał swoje fotki licząc na Wasze opinie.
Na pierwszy ogień - zdjęcie Magdy.
1
Czekam na opinie
Jako iż jest to mój pierwszy post na tym forum - dzień dobry a raczej dobry wieczór wszystkim.
Będę tutaj sukcesywnie zamieszczał swoje fotki licząc na Wasze opinie.
Na pierwszy ogień - zdjęcie Magdy.
1
Czekam na opinie
Fotografując w ten sposób uwypuklasz jej trójkątną twarz
Dodam może tylko iż Magda na tym zdjęciu (1) nie pozowała, po prostu rozmawiała z kolegą w pracy, z tyłu za jej plecami mieści się ogromne okno, które wcale nie ułatwiało mi zadania.
Kolejne (nie pozowane)zdjęcie Magdy
2
Witaj!
Tło na jakim fotografujesz, to bardzo istotna sprawa. Staraj się by w miarę możliwości nie było specjalnie urozmaicone, a już napewno nie zawierało dużej rozpiętości tonalnej tak jak na pokazanych fotkach. Zwróć uwagę, że zatraciłeś wiele detali w jasnościach - elementy głowy, włosy zlewają się w jedno z tłem zatracając kształty.
Namów Magdę na zdjęcia pozowane, zadbaj o tło i by pokazała ci się w z jak najlepszej strony. Fotografowanie kogoś w trakcie rozmowy najczęściej skutkuje dziwnymi grymasami ust, nie wygląda to najlepiej.
C-F-K - forever
foto 2 - Brak ostrości na pierwszym planie twarzy tak bardzo mi nie przeszkadza jak właśnie to okno z tyłu, prawie zlewające się z częścią głowy. To, że Magda nie pozowała w tym momencie to żadne usprawiedliwienie - oglądamy efekt końcowy w postaci fotografii.
Jest jakaś taka autentyczność w tym zdjęciu, ale to chyba bardziej za sprawą B/W
Dziękuje Mellan. Zgadzam się z Tobą w 100%, niestety nie zawsze mamy możliwość ingerencji w tło tak jak byśmy sobie tego życzyli, szczególnie przy zdjęciach niepozowanych.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Masz rację, żadne usprawiedliwienie, napisałem to tylko po to aby przybliżyć Wam "plan zdjęciowy";-)
Ostatnio edytowane przez william4i ; 11-07-2008 o 10:05 Powód: Automerged Doublepost
Kolejne zdjęcia, tym razem z ExtremeMoto 2008 które odbyło się w maju na lotnisku Bemowo w Warszawie.
Po raz pierwszy uczestniczyłem w takiej imprezie, napiszcie co warto by zmienić, nad czym popracować aby w przyszłym roku móc cieszyć się z lepszych zdjęć
3, 4, 5 - podobają mi się. 5 najbardziej, szkoda że przednie koło maszyny nie zamroziło się tak jak na 4