Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Wątek: Punkty AF

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

werek, to co napisałeś to oczywistość ;-) Ale w praktyce boczne punkty są naprawdę bardzo niepewne. No chyba, że styk ciemnej grzywki z jasnym czołem jest za mało kontrastowy (przy ujęciu od pasa w górę), ale w takim razie, już większych "ułatwiaczy" na twarzy nie widzę (z okiem to samo). Nie ma też problemu potwierdzania ostrości, taka 50-tka zawsze coś ustawia i to dość szybko. Niestety tylko czasem poprawnie.
    BF/FF nie ma. Po kalibracji testowane na centralnym w sytuacjach normalnych + onanistycznie na focustestchart.
    Body, stałki, zoomik

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Jednak widac ze nie wszyscy maja tego swiadomosc, de facto znajomy od 3 dni zmienil system z olympusa na canon'a i dziwil sie takiemu zachowaniu. kiedy mialem 400D wiedza na temat takiego dzialania pomagala

np. nie ustawialem ostrosci skrajnie lewym na swiece przy pionowym kadrze
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Ja tylko centralny, zawsze na oko i przekadrowuję.

Najszybciej i skutecznie a z USM niezawodnie szybko i ostro
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Najszybciej i skutecznie
    zwlaszcza przy f/1.4
    zbieram na lepsza puszke

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Ja tylko centralny, zawsze na oko i przekadrowuję.
    Taaaa... tylko, że to prosta droga do utraty ostrości
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przekadrowanie z centralnego jest ok, ale z paru metrów. I wtedy problem AF praktycznie nie istnieje...
    A zachowania punktów o "normalnej precyzji" nie rozumiem. Dlaczego w tych samych sytuacjach raz jest idealnie, a raz porażka? Ktoś tam specjalnie jakieś +/- random zaimplementował?
    Paradoks całego problemu polega na tym, że tam, gdzie potrzebna jest największa precyzja AF, trzeba korzystać z punktów bocznych, które z założenia są nieprecyzyjne. Co za sadysta to wymyślił???
    Body, stałki, zoomik

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Dlaczego w tych samych sytuacjach raz jest idealnie, a raz porażka? Ktoś tam specjalnie jakieś +/- random zaimplementował?
    Paradoks całego problemu polega na tym, że tam, gdzie potrzebna jest największa precyzja AF, trzeba korzystać z punktów bocznych, które z założenia są nieprecyzyjne. Co za sadysta to wymyślił???
    Ja mogę tylko tyle powiedzieć że zachwycam się od 2 miesięcy moim 28-105 USM. Oczywiście że czasami nie trafi w punkt ale generalnie jest niesamowicie szybki i precyzyjny. Fantastyczny. A puszka to "tylko" 350D. Fantastyczny aparat!!!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Taaaa... tylko, że to prosta droga do utraty ostrości
    Przesadzasz...

W sytuacjach chaosu albo szybkiej zmiany pozycji obiektu fotografowanego (para młoda, która podekscytowana nie wie co robić) to jedyny wybór.
    Kto nie wierzy mogę podesłać parę sampli robionych na centralnym.
    Bez zarzutu..

PS. Niezależnie jaki ustawisz punkt ostrości, przekadrowanie jest często nieodzowne jak chcesz dobrze trafić na źrenicę w portrecie.

Nie bądźmy przewrażliwieni bo wpadniemy w paranoję!!
    Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 09-07-2008 o 23:30 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Bywalec Awatar yarson
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

odkopię...
    Rozumiem że kadrowanie przy waleniu centralnym punktem udaje się np. przy robieniu portretów i innych zdjęć pozowanych, bo jest na to czas.
    A jak łapiąc centralnym udaje Wam się przekadrować w sytuacjach "mało statycznych"
    jak np ślub, czy inna impreza...
    Czy może walicie centralnym w środek szerokiego kadru i kadrowanie na kompie ?

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Na 5d zawsze centralny, nawet przy portretach nie używam bocznych (ale może dały by radę - to tylko przyzwyczajenie). Na 1DS nie przejmuje się niczym - servo na bocznych i wio , choć efekty tez nie są zawsze takie jak bym chciał. Jeśli robisz portrety i przekadrowywujesz to im mniejsza głębia i im szerszy kąt tym większa szansa, że obiekt wyleci poza GO. Na 30D nie powinieneś mieć aż takiego problemu z bocznymi, wydaje mi się, choć 30D nie miałem, tylko 40tkę i tam było spoko.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Domyślnie Odp: Punkty AF

Witam mam problem z moim leciwym canonem eosem 350d. Nie mogę zmienić punktu af na inny niż górno-środkowy. manualne ustawianie ostrości jest mi nie na rękę, bo robię zdjęcia zwierzętom w ruchu. Jak mogę sobie z tym poradzić, żeby zmienić af na centralny?

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów