Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1693

Wątek: Canon 40D

Mieszany widok

Domyślnie

Nie. Wykonajcie dwa zdjęcia w RAW mocno prześwietlone przy tych samych parametrach czasu i przysłony ale przy włączonej funkcji priorytetu i przy wyłączonej. U mnie więcej z RAW wyciągnę przy włączonej funkcji priorytetu jasnych obsz. To nie to samo co wywołanie RAW z moinusową nastawą suwaka sprawdźcie to. Ja sprawdzałem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam, że ciemne obszary zdjęcia nie zmieniają naświetlenia przy zmianach funkcji priorytetu, zmianie ulegają tylko te jasne partie zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Mariusz.P ; 09-07-2008 o 16:55 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    Nie. Wykonajcie dwa zdjęcia w RAW mocno prześwietlone przy tych samych parametrach czasu i przysłony ale przy włączonej funkcji priorytetu i przy wyłączonej. U mnie więcej z RAW wyciągnę przy włączonej funkcji priorytetu jasnych obsz. To nie to samo co wywołanie RAW z moinusową nastawą suwaka sprawdźcie to. Ja sprawdzałem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam, że ciemne obszary zdjęcia nie zmieniają naświetlenia przy zmianach funkcji priorytetu, zmianie ulegają tylko te jasne partie zdjęcia.
    A co ja zrobilem pare postow wyzej? Tam masz RAWy wywolane LR. Obserwujac przepaly to sa one dokladnie w tych samych miejscach, zarowno gdy HTP jest wlaczony, jak i wylaczony. Jesli chcesz - sciagnij fotki na dysk i zobacz gdzie przepalenia wystepuja.
    Ostatni RAW jest to to samo zdjecie tylko zrobione przy zmniejszeniu ISO dwukrotnie (czyli -1EV) a nastepnie podbite suwakiem Exposure o +1, wyglada identycznie jak RAWy z ISO800, z tym, ze przepalen mozna swiadomie uniknac stosujac odpowiednia krzywa zamiast prostego +1EV.
    Jezeli widzisz roznice u siebie - zaprezentuj podobne zestawienie tutaj. Bedzie mozna podyskutowac o ewentualnych przyczynach jej wystepowania.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 09-07-2008 o 18:25
    .

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Zaintrygował mnie temat HTP.
    Mam to wyłączone, bo uznałem, że do RAW-a nie ma to zastosowania.
    Jednakże po lekturze zalinkowanego gdzieś tutaj Boba Atkinsa dopadły mnie wątpliwości.

Zrobiłem przed chwilą mały test, ale nie mam na razie gotowych wniosków.
    Prezentuję na razie wyniki - może ktoś mądrzejszy potrafi je lepiej zinterpretować.

Dwa zdjęcia tego samego fragmentu kalendarza podświetlonego lampką, zrobione na Av przy f/4 i ISO 200. Przy włączonym HTP czas "wyszedł" 1/20 sek., przy HTP wyłączonym - 1/15 sek.

Zdjęcia pokazuję jako zrzuty ekranowe RAW-ów wyświetlanych raz w C1, raz w DPP z włączoną sygnalizacją przepałów :

Pozdrawiam,
    Pirx

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przepraszam ze nie na temat, ale czy komus dziala w canonie 40d 16GB karta pamieci? Mam 8ke i chetnie dokupiłbym 16ke, ale nie wiem czy to zadziała
    dziekuję

Uprawnienia umieszczania postów