Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Światłomierz a światłomierz

Bywalec Awatar monii

Domyślnie Światłomierz a światłomierz

Nigdy nie używałam światłomierza w studiu ani w plenerze... i kupiłam w końcu światłomierz Polarisa.
    Przyznam że wygląda dość badziewnie ..plastikowy lekko skrzypiący a kosztował ponad 900zł.

Mogę go wymienić na lepszy dual ...ale nie wiem czy warto. Kosztuje on 1500zł i jest podobno dużo lepszy. Ja się nie znam, nie wiem czy wykorzystam jego funkcje...czy warto dopłacać itd.

Możecie mi powiedzieć czym się różni taki wypasiony światłomierz od zwykłego

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    Nigdy nie używałam światłomierza w studiu ani w plenerze... i kupiłam w końcu światłomierz Polarisa.
    a co Cię pchnęło do zakupu?

Przyznam że wygląda dość badziewnie ..plastikowy lekko skrzypiący...
    czasami pozory mylą :-) Jak z działaniem?

Mogę go wymienić na lepszy dual ...ale nie wiem czy warto. [...] jest podobno dużo lepszy. Ja się nie znam, nie wiem czy wykorzystam jego funkcje...czy warto dopłacać itd.
    myśle, że pora na następny przyjdzie gdy wyczerpiesz możliwości tego, który dopiero co zakupiłaś :-)

Możecie mi powiedzieć czym się różni taki wypasiony światłomierz od zwykłego
    z tego co się na szybko zorientowałem, to przede wszystkim tym, ze oprócz światła zastanego mierzy również błyskowe.
    Poza tym im bardziej wypasiony, tym większy będzie miał zakres pomiarów; większe zakresy ISO, f/stop oraz czasów; więcej mozliwości kalibracji, zapamiętywania pomiarów, przeliczania ich, itd, itp...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

Powiem tak
    moge ten swiatłomierz kupić z czyjejś kasy i moge pozwolić sobie na ten za 1500

ew. zostawić ten co mam i dokupić coś w sklepie za 600zł ..np. klosz do lamp albo cos takiego.

Do zakupu skłoniło mnie zakładanie swojego studia..przestaje się mieścić w domu i szukam pomieszczenia, dużo osób mówiło mi że światłomierz w studio to dobra rzecz więc mając jakąś kaske do wydania poprostu go kupuje.

Jeszcze nie urzywałam więc nie powiem czy mi się przydał bardzo i czy ułatwia prace.. ale jeśli warto dopłącić do lepszego to dopłace tylko wlasnie nie mam pojęcia jak bardzo przydatny jest w pracy studyjnej

pozdr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeszcze nie urzywałam więc nie powiem czy mi się przydał bardzo i czy ułatwia prace.. ale jeśli warto dopłącić do lepszego to dopłace tylko wlasnie nie mam pojęcia jak bardzo przydatny jest w pracy studyjnej
    Sugerowałbym najpierw jednak sprawdzenie czy tobie, w pracy studyjnej, w ogóle przyda sie światłomierz.
    Przy wykorzystaniu możliwości aparatów cyfrowych... światłomierz w studio to zabawka dla perfekcjonistów.

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

właśnie oto jest pytanie.. czy go wykorzystam

do tej pory robiłam fotki bez światłomierza...
    nie przetestuje go niestety bo mam czas na decyzje do poniedziałku a na weekend wyjeżdzam :/

ale tak myśle że może dokupie coś z akcesoriów bowensa...beauty disha mam chińskiego może lepszy będzie jakiś ich orginalny klosz...

no albo jakiś klosz którego nie mam ...może znacie coś fajnego do 600zł?

pozdr

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    (...)
    Przy wykorzystaniu możliwości aparatów cyfrowych... światłomierz w studio to zabawka dla perfekcjonistów.
    Dość śmiałe stwierdzenie i ... błędne. Wg mnie światłomierz do pomiaru światła błyskowego w studio to podstawa. Inna sprawa, że jeśli się nie wie jak go używać, to zakup nie ma sensu.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Dość śmiałe stwierdzenie i ... błędne. Wg mnie światłomierz do pomiaru światła błyskowego w studio to podstawa.
    A wg mnie (i nie tylko mnie) to nie podstawa. I Twoje stwierdzenie uważam za dość śmiałe i... błędne.
    I teraz kłopot... czyja racja jest mojsza niz twojsza?

Niczyja.
    To że ktoś ma inne zdanie, inne podejście, inną technikę, inne doświadczenia, nie znaczy automatycznie że się myli.
    Dlatego ... ostrożniej na przyszłość z tym "błędne" proszę .
    I nie ma sensu wywoływać flejma (bo wiele juz takich czytałem) o światłomierzu w studio, bo to ten sam poziom argumentacji co o sensie używania filtrów UV.
    Moja sugestia jest prosta - zamiast się chwalić "mam do wydania 1500zł, może wydam je na światłomierz" sugeruję najpierw sprawdzić czy światłomierz danej osobie do danych zastosowań rzeczywiście się przyda.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Za Vitezem
    W dobie fotografii cyfrowej wizualna ocena poprawności naświetlenia, jest szybsza i dokładniejsza

Domyślnie

A wg mnie (i nie tylko mnie) to nie podstawa. I Twoje stwierdzenie uważam za dość śmiałe i... błędne.
    I teraz kłopot...
    Oj tam zaraz kłopot. Po prostu na poparcie swojej tezy pokaż nam kilka swoich studyjnych zdjęć. Najlepiej z różnymi proporcjami światła, w wysokim i niskim kluczu. Jakiś przykład glamour, gdzie masz idealnie oświetloną modelkę w białej sukni na białym tle i jedno z drugim się nie zlewa, a wręcz przeciwnie komponuje.

Takie przykłady bardziej przemawiają do wyobraźni i jak powiesz, że uzyskałeś te efekty bez zewnętrznego światłomierza, wykorzystując jedynie wbudowany światłomierz mierzący światło odbite i histogram na LCD to na pewno Ci ktoś uwierzy.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

I teraz kłopot... czyja racja jest mojsza niz twojsza?

Niczyja.
    To że ktoś ma inne zdanie, inne podejście, inną technikę, inne doświadczenia, nie znaczy automatycznie że się myli.
    Dlatego ... ostrożniej na przyszłość z tym "błędne" proszę .
    Przypomnę, że odpowiadałem na Twoje zdanie:
    i w związku z tym, że było ono zdecydowane, postanowiłem też zdecydowanie odpowiedzieć. :smile:
    I nie ma sensu wywoływać flejma (bo wiele juz takich czytałem) o światłomierzu w studio, bo to ten sam poziom argumentacji co o sensie używania filtrów UV.
    Nie wiem o jakiej argumentacji piszesz, bo ja takowej nie przedstawiłem. Chciałem jedynie zwrócić uwagę, że nie wszyscy podzielają opinię, iż światłomierz zewnętrzny to tylko zbędny gadżet.
    Moja sugestia jest prosta - zamiast się chwalić "mam do wydania 1500zł, może wydam je na światłomierz" sugeruję najpierw sprawdzić czy światłomierz danej osobie do danych zastosowań rzeczywiście się przyda.
    A tutaj już się z Tobą zgodzę w 100% :smile:

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów