Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: E420/ZD25mm vs 5D/EF50mm

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To teraz wywal z tego sigmę 8).
    A jak wywalę Sigmę, to niby czego może mi brakować ?

PS
    Poza tym szkiełka Sigmy są w pełni systemowymi szkiełkami systemu 4/3. Sigma nie musi, tak jak w przypadku Canona "hakować" protokołu komunikacyjnego puszka-szkło czego efektem jest czasami pojawiający się komunikat error 99 w puszkach Canona.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Poza tym szkiełka Sigmy są w pełni systemowymi szkiełkami systemu 4/3. Sigma nie musi, tak jak w przypadku Canona "hakować" protokołu komunikacyjnego puszka-szkło czego efektem jest czasami pojawiający się komunikat error 99 w puszkach Canona.
    akurat tego Sigma tez nie musi. sek w tym, ze jej sie nie chce placic Canonowi tantiemow i z oszczednosci idzie na taki patent.

przy czym Err99 to w tym przypadku znany problem i raz, ze mozna bez zajakniecia kupowac wszystkie nowego obiektywy Sigmy (jak rowniez, nawiasem mowiac, takie duzo starsze od wszystkiego co w ogole wyprodukowano do 4/3). a te starsze wystarczy za wczasu sprawdzic w interenecie.
    to nie jest komunikat pojawiajacy sie "czasem", co sugerowaloby, ze nie znasz dnia ani godziny. proponuje przestudiowac dokladniej temat przed pisaniem takich nieprawdziwych wypowiedzi

zreszta, z zupelnie innej beczki - jesli za szklo "systemowe" uwazasz cos z tak go...nym AF (np. http://www.4-3system.com/modules/lenses/lens.php?id=8 ) to naprawde sorry Winnetou...
    www albo tez flickr

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zreszta, z zupelnie innej beczki - jesli za szklo "systemowe" uwazasz cos z tak go...nym AF (np. http://www.4-3system.com/modules/lenses/lens.php?id=8 ) to naprawde sorry Winnetou...
    A C 18-55 to szkło systemowe, czy nie ? :smile:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Niestety, postawa Sigmy w przypadku 4/3 może dawać wiele do myślenia jeśli chodzi o przyszłość tego "standardu". Firma ta nie zrobiła ani jednego szkła dedykowanego do E-systemu. Wszystkie szkła wymienione wyżej to zwykłe adaptacje na zasadzie E-bagnet/protokół dołożony do szkieł zaprojektowanych dla innych systemów. I pasują zwykle do 4/3 jak pięść do nosa ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

A C 18-55 to szkło systemowe, czy nie ? :smile:
    domyslnie pod tym pojeciem kryja sie obiektywy tego samego producenta
    dedykowane do okreslonego aparatu/systemu. wiec Canon 18-55 jest
    obiektywem systemowym.

zreszta, uwierz mi, nawet wersja bez USM ma duzo sprawniejszy i cichszy
    AF niz ww. Sigma. mialem okazje to sprawdzic na wlasne ucho.
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A jak wywalę Sigmę, to niby czego może mi brakować ?
    (....)
    Mnie by sporo brakowało ale nie zaprzeczam, że to rzecz gustu. Canon mnie rozpieścił pod tym względem. Fakt też że Sigma tu wiele nie pomaga - z tym się zgadzam.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-07-2008 o 13:38
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Dwie to tez malo.
    17mm FF f4.0 distance 3m DOF=12.2m
    8.5mm CROP2x distance 3m, aby uzyskac to samo GO potrzeba przyslony.... f1.0

Cztery dzialki w tym przykladzie

Jakbyś używał FF i 17mm F4 to byś wiedział że GO w tym przypadku = nieskończoność Różnica to 2EV dla FF przy tym samym ekwiwalencie ogniskowej i tej samej perspektywie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Jakbyś używał FF i 17mm F4 to byś wiedział że GO w tym przypadku = nieskończoność Różnica to 2EV dla FF przy tym samym ekwiwalencie ogniskowej i tej samej perspektywie.
    z malym sprostowaniem: to nie musi byc FF. GO nie zalezy od tego ile sie klatki wytnie z obrazu rzucanego przez obiektyw
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    z malym sprostowaniem: to nie musi byc FF. GO nie zalezy od tego ile sie klatki wytnie z obrazu rzucanego przez obiektyw
    Tak się akurat sklada, że zależy i to bardzo. Byl już wątek na ten temat. Krótko: od tego ile się wytnie zależy krażek rozproszenia, bo wycięty fragment trzeba bardziej powiększyc niż calą klatkę, a GO zależy bezpośrednio od przyjetego krażka rozproszenia. W sumie crop dziala jak TC o identycznej krotności. Dowód praktyczny w wątku o porównaniu zdjęc 50/1,4 z 5D i Olka z 25/2,8.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Tak się akurat sklada, że zależy i to bardzo. Byl już wątek na ten temat. Krótko: od tego ile się wytnie zależy krażek rozproszenia, bo wycięty fragment trzeba bardziej powiększyc niż calą klatkę, a GO zależy bezpośrednio od przyjetego krażka rozproszenia. W sumie crop dziala jak TC o identycznej krotności. Dowód praktyczny w wątku o porównaniu zdjęc 50/1,4 z 5D i Olka z 25/2,8.
    placzesz w to matryce i rozmiar powiekszenia, a to sa rzeczy niezalezne od optyki. o ktora tylko i wylacznie mi tu chodzilo

zeby prosto zilustrowac zagadnienie:
    wez pelna klatke i wydrukuj ja w 30x20cm
    potem wez cropa z tego zdjecia (50%-50% w srodku kadru) i wydrukuj 15x10cm.
    i bedzie dokladnie to samo. no nie da sie inaczej

EDIT: wplatujac w to zagadnienie matryce mozna szybko dojsc do wniosku, ze z 12Mpix 5D bedzie inna GO niz z 21Mpix 1Ds. poniekad slusznie, tylko to za cholere nie zalezy od samego formatu ani optyki
    www albo tez flickr

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów