Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 134 z 393 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144184234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 331 do 1 340 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    Tak ostatnio się zastanawiałem jaki jest sens stosowania IS-a w tak krótkich szkłach skoro 1/20 to spokojnie można z ręki zrobić...
    Dyskutowałbym nad "spokojnie można z ręki zrobić" przy 1/20 przy zastanym-różnym bez lampy, a nerwowy nie jestem. Można owszem, im większa ogniskowa, tym bardziej bywa różnie :-?

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    ...Przeciez problemem nie tyle jest ruch ręki co ruch obiektu przy dłuższych czasach, więc chyba czegoś nie rozumiem.
    IS nie zamraża obiektu, tylko kompensuje ruchy ręki właśnie.
    Albo to ja czegoś nie rozumiem...
    C-F-K - forever

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Ogólnie dostawał po dupie. D70 czy D40 nie były żadnymi kilerami dla tego samego segmentu Canona. Natomiast na półce profi Nikon już wtedy nie istniał (albo cholernie szybko z niej spadał lotem koszącym w dół).

A jeśli już konfabulowałem to tak samo jak ty pisząc o patologii na przykładzie 20D->30D. :-)
    Znaczy zmiana 20D na 30D to była rewolucja .

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Właśnie mnie uprzedziłeś, chciałem o to samo spytać. Na portalach foto cisza, nikdo nic nevi...
    Nic nie było. Po za tym nie spodziewaj się rewolucji .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-07-2008 o 21:36
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Jakiś tam sens jest. Spróbuj pofotografować w ciemnych kościołach czy muzeach, gdzie nie wpuszczą ze statywem lub go nie masz. Ostatnio używałem 18-55 IS masowo w takich sytuacjach przy czasach np. 1/6 na szerokim albo 1/20 na długim końcu.
    To zdjęcie było robione na 70mm pod 5D więc na długim końcu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Dyskutowałbym nad "spokojnie można z ręki zrobić" przy 1/20 przy zastanym-różnym bez lampy, a nerwowy nie jestem. Można owszem, im większa ogniskowa, tym bardziej bywa różnie :-?

IS nie zamraża obiektu, tylko kompensuje ruchy ręki właśnie.
    Albo to ja czegoś nie rozumiem...
    Primo: nie neguję przydatności IS-a na długich szkłach.

Secundo: Chyba nie do końca jasno się wyraziłem , albo Ty nie do końca zrozumiałeś... whatever... Właśnie o tym piszę... Przy długich czasach mamy dwa problemy ruch ręki i ruch obiektu (modelki/modela/pary itd) IS może rozwiązać problem ruchu ręki, ale 1/20 można spokojnie osiągnąć na 70mm (mowa o utrzymaniu bezruchu do zdjęcia) czyli to na co może pomóc IS można spokojnie zrobić z ręki. Problem powstaje w przypadku ruchu obiektów, a na to nie działa IS, więc co nam po nim skoro zdjęcie i tak będzie poruszone, bo modelka, model się poruszy.
    Ktoś napisał o czasie 1/6?? Zdarzyło mi się focić kilka ślubów w życiu, w różnych miejscach i jeszcze nie trafiłem na warunki takie , żeby musieć zejść do 1/6 z czasem. Zresztą stawiam dolary przeciwko bananom że przy konieczności użycia takiego czasu, lepszą jakość zdjęć otrzymamy umiejętnie doświetlając lampą niż na upartego robiąc bez niej.
    Ostatnio edytowane przez andres ; 02-07-2008 o 23:10 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Znaczy zmiana 20D na 30D to była rewolucja .
    Taka sama jak D70 -> D70s czy D40 -> D40x.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Taka sama jak D70 -> D70s czy D40 -> D40x.
    Mała subtelna różnica jest taka, że Nikon nie używał nowego numeru dla odświeżonej puszki, całkiem rozsądnie zresztą, choć różnic było właściwie tyle samo co 20-30d.

W wracając do tematyki wątku - dalej Canonie, rusz d..ę ! Nikon wystrzelił z dwoma świetnymi puszkami w ostatnim półroczu, a cena i możliwości D700 wręcz powalają na kolana...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    W wracając do tematyki wątku - dalej Canonie, rusz d..ę ! Nikon wystrzelił z dwoma świetnymi puszkami w ostatnim półroczu, a cena i możliwości D700 wręcz powalają na kolana...
    AMEN! ;]

mhmm można gdybać jeszcze inaczej... Nikon się wystraszył przecieków z Canona stąd wypuścił naprawdę świetne korpusy - zaskakując modelem D700
    Może idzie era superHiFI-HDR-Supa****Fly- sensorów CMOS by Canon? ;]

BTW
    Po wypuszczeniu np korpusu z oznaczeniem 3D, zostawiając 5D bez liftingu to ta puszka sie nie obroni na rynku bez lepszego LCD i AF

Jak dla mnie taki D700 -wystarczyl by mi na lata + mile widziany 24-70IS L ;]
    Ostatnio edytowane przez Tequil ; 03-07-2008 o 11:01
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil Zobacz posta
    Jak dla mnie taki D700 -wystarczyl by mi na lata + mile widziany 24-70IS L ;]
    i jestes w stanie polaczyc te dwie rzeczy?
    Ostatnio edytowane przez merger ; 03-07-2008 o 11:32
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    i jestes w stanie polaczyc te dwie rzeczy?
    połączyć to bez problemu... pytanie czy by działało?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil Zobacz posta
    BTW
    Po wypuszczeniu np korpusu z oznaczeniem 3D, zostawiając 5D bez liftingu to ta puszka sie nie obroni na rynku bez lepszego LCD i AF
    czort to wie. jakby obecne 5D zeszlo z cena do jakiegos 1200€
    to nie tylko mogloby spokojnie zostac na rynku, ale wrecz Canon
    by siedzial i liczyl brzeczaca kase. bo za ta cene konkurencja nie
    ma absolutnie nic podobnego.

gorzej z dzisiejszymi posiadaczami 5D, bo oni tez by chcieli wydac
    jakies pieniadze, a Canon nie stwarza im mozliwosci.
    niemniej, z mojej perspektywy, czyli czlowieka, ktory chcialby kupic
    dobra puszke z pelnoklatkowym celownikiem i ma w nosie ilosc
    fps-ow czy punktow AF - stare 5D spokojnie moze byc. kwestia
    tylko ceny, ktora przeklada sie odwrotnie proporcjonalnie na parcie
    na zakup
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...
    gorzej z dzisiejszymi posiadaczami 5D, bo oni tez by chcieli wydac jakies pieniadze, a Canon nie stwarza im mozliwosci.
    A to dobre
    Jak obecnemu userowi 5D puszka ta pasuje to w sumie nie musi jej zmieniac, nie ma przeciez przymusu/nakazu ,ale moze jestem w bledzie.:-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 134 z 393 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144184234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów