Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Pozwolę soie zabrac głos bo tak czytam i czytam i chyba zapominamy w tym wszystkim o jednym. Nie każdy jest już w systemie canona. niektórzy dopiero planowali zakup Canona własnie z pojawieniem sie 5dII a jak wiemy C wystawia ich na wyjątkowo cieżka i długą próbę. Myśłe że w wielu przypadkach na zbyt długą. nikt nie bedzie czekał kolejnych kilka miesiecy az Canon wreszcie może coś wystruga i pokaże jeśłi na połkach bedzie stał dostępny od reki d700. dopoki nie było alternatywy nie było wyjścia. albo czekać albo staruszek 5D.. teraz alternatywa jest.

ot takie moje spostrzeżenia z punktu widzenia niedoszłego Canoniera bo w moim przypadku czekanie kolejnych klika miesiecy na 5DII w rachubę nie wchodzi.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mooooże Canon wypuści coś nowego (np nowej generacji CMOSA ) co narzuci pewne trendy na przyszłość (stąd ta zwłoka)
    lub
    zamierzają dokonać finalnej segmentacji modeli...na lata (może właśnie teraz jest na to odpowiednia chwila)

Nie zapominajmy o firmie SONY ktora ma kase, wielkie zaplecze technologiczne i za kilka lat może okazać się ze bedzie znaczącym graczem w segmencie PROFI

IMHO teraz jest odpowiedni moment aby odświerzyc korpusy i dokonac finalnej segmentacji aby nadal być liderem w segmencie profi
    :: PROFI :: (bez kompromisów)
    1Ds - FF, full multi mega pixels
    1D - crop 1.3 z mega wyj.... dynamiką obrazu i iso
    3D + grip - FF max. 16mln AF jak w 1D
    :: SEMIPROFI ::
    5D mkII + grip - FF, 12mln stara matryca
    40D crop 1,6

a starym 5D niech się cieszą osoby z rynku wtórnego który bedzie nie maly jak wejdzie jego następca

Niech do cholery wyrzucą te śmieszne, nieprzydatne, tandetne LCD - jak wzialem do reki D3 przegladając foty na LCD dostalem ciśnienia jak i wpadlem w kompleksy :/
    Ostatnio edytowane przez Tequil ; 03-07-2008 o 13:13
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil Zobacz posta
    Niech do cholery wyrzucą te śmieszne, nieprzydatne, tandetne LCD - jak wzialem do reki D3 przegladając foty na LCD dostalem ciśnienia jak i wpadlem w kompleksy :/
    Póki co należy założyć, że LCD jest do oglądania histogramu i innych parametrów, a nie zdjęć. W ten sposób unika się niepotrzebnych stresów

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Póki co należy założyć, że LCD jest do oglądania histogramu i innych parametrów, a nie zdjęć. W ten sposób unika się niepotrzebnych stresów
    idac dalej, mozna zalozyc, ze aparat to tylko puszka z czyms swiatloczulym w srodku, i jeden pies co tam jest w opakowaniu.

ale, kurcze, z punktu widzenia klienta, odmawiam wydawania pieniedzy na "poki co". albo Canon wypusci cos porzadnego w FF, albo sobie robi dalej jaja i nie zobaczy ode mnie ani zlotowki krotko i na temat
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Latwo powiedziec histogram, tylko czemu na takich samych ustawieniach z aparatu jak i dpp widze dwa calkiem rozne?
    Wolalbym jednak sugerowac sie tez obrazem z tego lcd, teraz to wlasciwie jeden z nizszych kosztow tego elementu z calej puchy.
    Aparat mam i ja

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    Latwo powiedziec histogram, tylko czemu na takich samych ustawieniach z aparatu jak i dpp widze dwa calkiem rozne?
    Aparat pokazuje histogram jpeg'a spsutego przez soft wewnętrzny, a DPP taki jak ustawisz RAW'a.
    C-F-K - forever

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak to jest bardzo dobre zastosowanie dla tego czegoś co jest przyczepione do pleców 40D. Natomiast nazywanie tej dużej płaskiej powierzchnii wyświetlaczem jest grubym nadużyciem IMHO .

Co do następcy 5D - sensu stricte raczej nie będzie.

Ale "patien, patient my Friends HE will come....soon" .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Kolekcjoner skubany widać już cosik wie
    Pewnie Corwin'a katował na privie

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale "patien, patient my Friends HE will come....soon" .
    Wszystkie plotki mowia ze nie HE a THEY

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Aparat pokazuje histogram jpeg'a spsutego przez soft wewnętrzny, a DPP taki jak ustawisz RAW'a.
    W puszce mam tylko ustawione RAW-y... no ale zalozmy, ze aparat dla swoich potrzeb bierze jak to nazwales parametry "jpg-a spsutego przez soft wewnetrzny".. niemniej ja ustawiam w dpp identyczne te parametry, zatem wydaje mi sie, ze powinno byc tak samo.
    Nie zmienia to tez faktu, ze wolalbym bardziej czytelniejszy ten ekranik... w koncu jest on po cos, bo tak wystarczy rowniez dac zwykly mono gdzie za pomoca cegielek tez bedzie ten histogram
    Ostatnio edytowane przez BelYaal ; 03-07-2008 o 16:02
    Aparat mam i ja

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów