Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 128

Wątek: Zdjęcia nocne

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Jeszcze jedna uwaga moi panowie z wlasnego skromnego doswiadczenia

Filtry UV koniecznie sciagnac z obiektywow
    moga one dac (mi dawaly) dziwne efekty przy zrodlach swiatla - flary, bliki itp.

Coś już napisał Awatar emilus100
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    Jeszcze jedna uwaga moi panowie z wlasnego skromnego doswiadczenia

moga one dac (mi dawaly) dziwne efekty przy zrodlach swiatla - flary, bliki itp.
    A jakiej klasy były to filterki? Bo te najtańsze tak mają:neutral:
    EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    Niekoniecznie ściągać. Wyżesz modele filtrów takich marek jak np. Heliopan lub B&W posiadają liczne powłoki (w niektórych modelach ich liczba dochodzi do kilkunastu) które bardzo skutecznie niwelują w/w "artefakty". Bardzo dużo zależy od tego z jakim filtrem się pracuje.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 01-07-2008 o 09:53
    EOS + Speedlite

Coś już napisał Awatar CezaryM

Domyślnie

Ja używam Hoyi i to nie najprostszej a i tak czasem przy zdjęciach nocnych nie udaje się uniknąć odblasków. Lepiej zdjąć. Poza tym - statyw to podstawa, ale i pilot do zdalnego wyzwalania. Można ewentualnie ustawić wyzwolenie czasowe, ale masz wtedy dodatkowe sekundy przy robieniu zdjęcia.
    Tu miał być mądry tekst ale się skasował.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CezaryM Zobacz posta
    Ja używam Hoyi i to nie najprostszej a i tak czasem przy zdjęciach nocnych nie udaje się uniknąć odblasków.
    Powłoki filtra mogą w/w efekty w znaczący sposób ograniczyć, jednakże z pewnością nie wyeliminują ich w całości. Niestety nie ma rzeczy idealnych. Jedni zdejmują, inni nie - kwestia indywidualnych preferencji.
    EOS + Speedlite

Coś już napisał Awatar CezaryM

Domyślnie

Dokładnie. Zresztą zdjęcia nocne to piękne efekty, ale dużo pracy. Bardzo dużo pracy. I każdy kto próbuje musi być cierpliwy. Jednak efekty są czasem fantastyczne. Warto próbować
    Tu miał być mądry tekst ale się skasował.

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emilus100 Zobacz posta
    A jakiej klasy były to filterki? Bo te najtańsze tak mają:neutral:
    Tiffen UV robil mi takie cyrki

zreszta jesli robisz zdjecie ze statywu masz czas na sciagniecie filtra zamocowanie aparatu na statywie
    czas nie gra az takiej roli

lepiej wiec usunac filtr zawsze to jedna warstwa szkla

Kuleczka
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j Zobacz posta
    Cholercia sen mi już to spędza z oczu.Niech mi ktoś pomoże wyjaśnić technikę robienia zdjęć nocnych.Piszecie-ostrość na nieskończoność-wychodzą rozmazane ( może żle ją ustawiam?niech ktoś mie też wytłumaczy jak ustawić na nieskończoność ) inne rady też nic nie dają albo ciemne albo wyglądają jak w dzień.W górach zrobiłem zdjęcia - wyszły żółte,beznadziejne bez wyrazu.Jak zrobić zdjęcie by wyglądało tak jak widzę je oczami?By światło było naturalnego koloru itd.Jak zrobić zdjęcie nieba by gwiazdy były widoczne idealnie ( mi wychodzi prawie białe zdjęcie).Czekam na wasze podpowiedzi.A może w Warszawie gdzieś ktoś z was kiedyś może się umówić na jakieś fotki?
    Ustaw aparat na statywie. Tylko nie kieruj obiektywu w latarnie lub inne jasne miejsca. W ustawieniach aparatu na "P". Włącz samowyzwalacz, naciśnij spust. Jest na 80% pewne że zdjęcie dobre. Jak wyjdzie za ciemne to zobacz na parametry ile ustawił aparat. Dołóż śmiało cztery razy (czasem migawki, przysłony szkoda na ostrość). Musi być dobre.
    Rozświetlona ulica i gwiazdy to wykluczone. Tego oko prawie nie widzi, więc nie wymagaj od aparatu. Po prostu HDR lub gwiazdy dołóż w programie.
    Ostatnio edytowane przez Kuleczka ; 11-07-2008 o 22:47

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Kurcze ostatnio nadużywam tego tekstu, ale fajnie by było, gdyby w dziale Szkoła pojawił sie jakiś tutorial nt fotografii nocnej, od ustawienia aparatu na statywie po przycisk Save w PSie... Osobiście zmagam się z tym tematem od jakiegoś czasu z marnym rezultatem...
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja swoje zdjęcia nocne wykonuję bez PS.
    Osobiście wykonuję je tak:
    1. Rozstawiam statyw
    2. Ustawiam aparat w tryb M
    3. Ustawiam czas (zależy od sytuacji, od 1"-15")
    4. Przesłona na 5.6-8
    5. Wężyk
    6. Najniższe ISO
    7. Obiektyw w trybie AF - łapię ostrość gdzieś na np. budynku/latarni oświetlonej, później w MF i już nie ruszam
    8. Robię zdjęcie
    9. Dodaję ewentualne korekty w czasie (skracam/wydłużam).
    10. Jak focę w JPEG - WB na żarowe (żarówka).

U mnie działa...
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów