Jeszcze jedna uwaga moi panowie z wlasnego skromnego doswiadczenia
Filtry UV koniecznie sciagnac z obiektywow
moga one dac (mi dawaly) dziwne efekty przy zrodlach swiatla - flary, bliki itp.
Jeszcze jedna uwaga moi panowie z wlasnego skromnego doswiadczenia
Filtry UV koniecznie sciagnac z obiektywow
moga one dac (mi dawaly) dziwne efekty przy zrodlach swiatla - flary, bliki itp.
Ostatnio edytowane przez axk ; 01-07-2008 o 09:53
EOS + Speedlite
Ja używam Hoyi i to nie najprostszej a i tak czasem przy zdjęciach nocnych nie udaje się uniknąć odblasków. Lepiej zdjąć. Poza tym - statyw to podstawa, ale i pilot do zdalnego wyzwalania. Można ewentualnie ustawić wyzwolenie czasowe, ale masz wtedy dodatkowe sekundy przy robieniu zdjęcia.
Tu miał być mądry tekst ale się skasował.
Dokładnie. Zresztą zdjęcia nocne to piękne efekty, ale dużo pracy. Bardzo dużo pracy. I każdy kto próbuje musi być cierpliwy. Jednak efekty są czasem fantastyczne. Warto próbować![]()
Tu miał być mądry tekst ale się skasował.
Ustaw aparat na statywie. Tylko nie kieruj obiektywu w latarnie lub inne jasne miejsca. W ustawieniach aparatu na "P". Włącz samowyzwalacz, naciśnij spust. Jest na 80% pewne że zdjęcie dobre. Jak wyjdzie za ciemne to zobacz na parametry ile ustawił aparat. Dołóż śmiało cztery razy (czasem migawki, przysłony szkoda na ostrość). Musi być dobre.
Rozświetlona ulica i gwiazdy to wykluczone. Tego oko prawie nie widzi, więc nie wymagaj od aparatu. Po prostu HDR lub gwiazdy dołóż w programie.
Ostatnio edytowane przez Kuleczka ; 11-07-2008 o 22:47
Kurcze ostatnio nadużywam tego tekstu, ale fajnie by było, gdyby w dziale Szkoła pojawił sie jakiś tutorial nt fotografii nocnej, od ustawienia aparatu na statywie po przycisk Save w PSie... Osobiście zmagam się z tym tematem od jakiegoś czasu z marnym rezultatem...![]()
Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?
Ja swoje zdjęcia nocne wykonuję bez PS.
Osobiście wykonuję je tak:
1. Rozstawiam statyw
2. Ustawiam aparat w tryb M
3. Ustawiam czas (zależy od sytuacji, od 1"-15")
4. Przesłona na 5.6-8
5. Wężyk
6. Najniższe ISO
7. Obiektyw w trybie AF - łapię ostrość gdzieś na np. budynku/latarni oświetlonej, później w MF i już nie ruszam
8. Robię zdjęcie
9. Dodaję ewentualne korekty w czasie (skracam/wydłużam).
10. Jak focę w JPEG - WB na żarowe (żarówka).
U mnie działa...
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
& C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)
:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody