Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Zdjęcia z jedną lampą

Bywalec

Domyślnie Zdjęcia z jedną lampą

Hej,
    Wkrótce kupie swoją pierwszą lampę Nissin Di 622 Mark II i chciałem się zapytać czy na początku będzie ona dobra do zdjęć typu glamour lub fashion. Zdjęcia będą wykonywane raczej na zewnątrz bo nie mam miejsca na mini studio.
    Raczej do tego typu zdjęć są wykorzystywane studyjne lampy i to min. 3
    Dlatego nie wiem czy uda mi się wykonać plastyczne zdjęcie jedną lampą z parasolką...
    Wszystkie prace np. w Vogue są wykonywane profesjonalny sprzęt, a mi zależy na takim albo podobnym poziomie. A od czegoś trzeba zacząć. I nie wiem czy jedną lampą ( z blendą) można uzyskać zadowalające efekty...

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

glamour czy fashion raczej będzie ciężko, ale beauty fajnie wychodzą xD nie dawno się bawiłem jedna lampą tutaj akurat ex 430 II z parasolką transparentna i światłem odbitym od blendy a zdjęcia możesz zobaczyć w moim poście
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Bywalec

Domyślnie

właśnie... praktycznie wszystkie zdjęcia fashion czy glamour są wykonywane w studiu więc nie ma problemem ze światłem... Może z czasem dokupię drugą lampę jak będę miał kasę...
    Ale jestem ciekaw jak wychodzą zdjęcie z zewnętrznych lamp... wiadomo że dysponują o wiele mniejszą mocą niż taka amatorska studyjna za 350 zł

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k-9 Zobacz posta
    Hej,
    Wkrótce kupie swoją pierwszą lampę Nissin Di 622 Mark II i chciałem się zapytać czy na początku będzie ona dobra do zdjęć typu glamour lub fashion. Zdjęcia będą wykonywane raczej na zewnątrz bo nie mam miejsca na mini studio.
    Raczej do tego typu zdjęć są wykorzystywane studyjne lampy i to min. 3
    Dlatego nie wiem czy uda mi się wykonać plastyczne zdjęcie jedną lampą z parasolką...
    Wszystkie prace np. w Vogue są wykonywane profesjonalny sprzęt, a mi zależy na takim albo podobnym poziomie. A od czegoś trzeba zacząć. I nie wiem czy jedną lampą ( z blendą) można uzyskać zadowalające efekty...

na początek to jest wszystko dobre co pozwala robić zdjęcia,zobaczysz sam czy Cię efekty zadowolą , wytrzymaj troszke i sam zobacz po co takie pytania. Parasolke sobie raczej odpuść ,lampa za słaba ,moze do portretu da rade ,więcej nie, kup blende bo ona będzie potrzebna teraz i potem jak się rozwiniesz. Poważne sesje zdjeciowe są robione przy świele ciąglym ,ale jest moda chyba ostatnio na kontrastową fotografie modową z ostrym błyskowym oświetleniu ,nie ma jednej recepty na dobre zdjęcia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez YouCan92 Zobacz posta
    glamour czy fashion raczej będzie ciężko, ale beauty fajnie wychodzą xD nie dawno się bawiłem jedna lampą tutaj akurat ex 430 II z parasolką transparentna i światłem odbitym od blendy a zdjęcia możesz zobaczyć w moim poście
    akurat zdjęcia ktore dajesz jako przykład to portrety ,a kolega pyta o fashion .... :-D
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 21-02-2011 o 20:39 Powód: Automerged Doublepost
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Bywalec

Domyślnie

dzięki za odp.
    Blednę mam i to całkiem dobrą od quantuuma jest dość spora ma z 180x120
    hmmm... ale czy aby zdjęcia bez żadnego zmiękczenia nie będą za płaskie??
    Z zwykłą wbudowaną lampą fotki wyglądają fatalnie...

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

dzięki za odp.
    Blednę mam i to całkiem dobrą od quantuuma jest dość spora ma z 180x120
    hmmm... ale czy aby zdjęcia bez żadnego zmiękczenia nie będą za płaskie??
    Z zwykłą wbudowaną lampą fotki wyglądają fatalnie...
    zdjęcia bez zmiękczenia będą kontrastowe , a płaskie jak jest źle ustawione oświetlenie i nie ma nic z kontrastowością ,to są dla mnie dwa rózne pojęcia . :-D ,tylko nie wiem czy mowimy o tym samym

Bywalec

Domyślnie

aa hehe zmieszały mi się terminy. Chciałbym zobaczyć parę kontrastowych fotek, nie wiem czy w tym kierunku będę chciał iść...
    Podobają mi się pastelowe zdjęcia... Jedną lampą nie da rady uzyskać takiego efektu... chyba, żeby robić to w jakimś bardziej słonecznym miejscu o odpowiedniej godzinie oczywiście. Albo jakoś w PS się pobawić...

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

aa hehe zmieszały mi się terminy. Chciałbym zobaczyć parę kontrastowych fotek, nie wiem czy w tym kierunku będę chciał iść...
    Podobają mi się pastelowe zdjęcia... Jedną lampą nie da rady uzyskać takiego efektu... chyba, żeby robić to w jakimś bardziej słonecznym miejscu o odpowiedniej godzinie oczywiście. Albo jakoś w PS się pobawić...

pastelowe zdjęcia to albo fotografia pod światło ,albo niskiej jakości sprzętem na starych negatywach kolorowych :-) albo ps ,jest teraz moda na taką fotografie mi sie to osobiscie nie podoba ,ale o gustach nie dyskutujemy :-D

Bywalec

Domyślnie

nie no ok.
    A myślisz, że to będzie dobra lampa? jak że jestem początkujący to się za za brdzo nie znam... mam max 500 zł na zakup samej lampy...
    Mam 450d jakby co

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Jak chcesz się bawić i fajnie wykorzystać lampę to będziesz ją musiał ustawić pod różnymi kątami wiec przydał by ci się jeszcze jakiś wyzwalacz i statyw. a może bez trybu TTL ale za to tańsza yongnuo 460 II podobno sobie ją chwalą za 226 zł i wyzwalacz rf-602 za 160zl
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów