Strona 83 z 84 PierwszyPierwszy ... 337381828384 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 834

Wątek: 5D vs 40D

LBaron
    Guest

Domyślnie

Czyli jednak 5d... Ciężko mówi się o swoich umiejętnościach, ale sądze że już jakieś mam, ale pewnie jeszcze dłuuuga droga dla pełnej satysfakcji ze swoich umiejętności.

Właśnie mam zastrzeżenia do jakości niektórych fotek, szczególnie przyrody i portretów...

Coś już napisał
    Miasto
    Tranemo/Ińsko

Domyślnie

Nie wiem jak z procesorem, pewnie różnica jest, w moim przypadku brałem pod uwagę 40D albo 5D. Wybrałem 5D, bo zależało mi na szerokim kącie, a kupując 40D musiałbym dokupic 10-22 - skalkulowałem i wyszło, że lepiej będzie zostac z 17-40L i kupic 5D, ze względu na jakośc obrazu, rozpiętośc tonalną, no i legendę tej puszki... a i full frame,co do odkurzacza to faktycznie przydałby się, ale nie oznacza to, że nie trzeba będzie kiedyś zajrzec do puszki i posprzątac, tak naprawdę to nie wiadomo- jeden lubi żonę inny teściową... Dla mnie 5D jest ok, dlatego go mam i nie łamię się 450D i nadchodzącym 5DII.
    Udanych zakupów..

Coś już napisał

Domyślnie 40D kontra 5D

Gorąca prośba do użytkownika posiadającego te dwa korpusy. Potrzebuje dwa rawy na IS0 1600 i IS0 800 z tych dwóch korpusów. Scena domowa jakaś bogata w szczegóły ze sporą rozpiętością tonalną i dużą iolścią elementów w czerni. Szkło ( najlepiej jakaś stałka ) te same na tych samych ustawieniach. Kadr identyczny oczywiście bez błysku i aparat na statywie.
    Będę bardzo wdzieczny za dwa rawiki na remikk70@wp.pl
    wielkie dzięksy !
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

wiem, że fajnie jak będą identyczne kadry;
    ale zanim ktoś Ci podeśle, to spróbuj zerknąć tutaj:
    http://raw.fotosite.pl/
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał

Domyślnie

Dzięki, znam te źródełko, ale wiesz zależy mi na tym samym domowym kadrze inne porównania to psu na buty.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie Przejście 40D -> 5D - opinie

Czego Wam brakowało/brakuje po przejściu z 40D na 5D?
    Klatek na sekundę, szybkości AF-a, cropa?
    Zastanawiam się (po raz kolejny) nad zamianą 40-ki na 5-kę i jestem ciekaw Waszych opinii.
    Szczególnie interesuje mnie np. porównanie szybkości AF-a z jakimiś szybkimi szkłami typu 70-200 2.8IS
    Co prawda akurat "akcja" to chyba jeden z najrzadszych tematów moich zdjęć, ale zdarza mi się czasami np. bywać na zawodach jeździeckich czy fotografować inną formę ruchu.
    Ostatnio doszedłem do wniosku, że szybkostrzelność 40D, to dla mnie wada bo mam zwyczajnie za ciężki palec.
    Nie widzę sensu czekać na następce 5D, bo w 5D nie powinno mi brakować ani fpsów, ani kolejnych megapikseli matrycy, ani liveview (które pewnie też trafi do tej puszki).
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Początki nałogu

Domyślnie

No to bierz. Ja miałem przez pewien krótki czas 30D, 5D i 135L. Nie robię sportu prawie w ogóle więc ciężko jednoznacznie określić różnicę, ale jest różnica w jakości zdjęć i w samym komforcie pracy. To są moje subiektywne odczucia. 5D to super sprzęt i moim zdaniem lepszy niż 30/40D. Oczywiście do sportu będzie odwrotnie ale chyba sam sprawdzę na jakimś rajdzie bo opinie na forum sa znacząco różne.
    Mordo Ty moja !

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Szczególnie interesuje mnie np. porównanie szybkości AF-a
    http://canon-board.info/showthread.php?t=27142

Ostatnio doszedłem do wniosku, że szybkostrzelność 40D, to dla mnie wada bo mam zwyczajnie za ciężki palec.
    http://canon-board.info/showthread.php?t=32571

albo po prostu przełącz 40D na 3 fps (instrukcja, str. 81)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Dzięki - jakoś mi się ten wątek nie napatoczył w wyszukiwarkę :-(
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    http://canon-board.info/showthread.php?t=32571

albo po prostu przełącz 40D na 3 fps (instrukcja, str. 81)
    Oczywiście, wyłączyłem tryb hi jakiś czas temu.
    Chodziło mi bardziej o funkcjonalność aparatu (zbyteczną) w kontekście przejścia na 5D.

A tak w ogóle, to chciałem się dopisać do innego wątku, który jest chyba co jakiś czas otwierany, ale po krótkiej wymianie pianobicia ponownie zamykany (aktualnie zamknięty :-)
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Uzależniony

Domyślnie

Dzięki - jakoś mi się ten wątek nie napatoczył w wyszukiwarkę :-(

Oczywiście, wyłączyłem tryb hi jakiś czas temu.
    Chodziło mi bardziej o funkcjonalność aparatu (zbyteczną) w kontekście przejścia na 5D.

A tak w ogóle, to chciałem się dopisać do innego wątku, który jest chyba co jakiś czas otwierany, ale po krótkiej wymianie pianobicia ponownie zamykany (aktualnie zamknięty :-)
    Sal, jesli juz duzo poczytales (a jest o 5D sporo) to powinienes jakos zorganizowac sobie test 5-tki - wowczas sam "organoleptycznie" zobaczysz jak dziala i czy Ci pasuje. Rozumiem iz nie zawsze jest to mozliwe ale warto sie nad tym zastanowic i sprobowac moze sie uda :-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 83 z 84 PierwszyPierwszy ... 337381828384 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów