Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Programik fotograficzny na komórkę

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeśli chodzi o Kr to w paru kwestiach rozumiem Twój tok myślenia, niemniej nie ze wszystkimi Twoimi postulatami sie zgadzam - ale to temat na oddzielny wątek.
    Ale skoro mówisz o rozdzielczości kątowej ludzkiego oka 1' w kontekście Kr, to masz na myśli co będzie widział jako nieostre obserwator patrzący na odbitkę z odległości normalnego widzenia - tu jeszcze pozostaje kwestia dpi i jakiej wielkości ma być ta odbitka - co zresztą sam zauważyłeś w jednym z postów. Chciałbym żebyś spojrzał nie tyle od strony finalnej odbitki, ale np. od strony analizy obrazu przez jakoweś algorytmy.
    Dla przetwarzania obrazu mającego na celu analizę jego treści nie ma znaczenia co będzie ostre na odbitce tylko co jest ostre w kontekście poszczególnych pikseli - wówczas odniesienie się do Kr poprzez rozdzielczość kątową oka nie ma sensu.
    Dalej: Co będzie jeśli korzystam z matryc typu FOVEON! Ja korzystam w pracy z kamery HVDUO (z tego typu matrycą) ale zdaje się że i Sigmy miały swego czasu montowane takowe. Wówczas sytuacja z krążkiem rozproszenia jest zupełnie inna niż w matrycach Bayerowskich i na tym bym temat idei krążka zakończył..przynajmniej w tym wątku.

Wracając do Twojego Programiku mogę wysnuć wniosek, że:
    nie jest bezpiecznym pomysłem uzależnianie Kr tylko od cropa, czyli rozmiaru matrycy ;-) bo można wskazać takie przypadki gdzie trzeba 'ręcznie' określić i rozmiar matrycy (bo nietypowy jak w HVDUO) i krążek rozproszenia.
    Chciałem pokazać, po części na bazie Twoich własnych przemyśleń, na czym polegają moje wątpliwości i właśnie z tych powodów bardzo chętnie widziałbym Kr jako oddzielny parametr w Programiku.

Jeśli zaś chodzi o obliczenia to Kr przyjąłem jak z Twojego programiku 0,0188, poza tym zgadzają się nam odległości hiperfokalne co by znaczyło, że to raczej nie wina Kr.
    Ostatnio edytowane przez kgelec ; 17-06-2008 o 11:57
    C6D, C24-70D f/4L IS, C70-200 mm f/4L IS, C50mm f/1.8 STM, Tamron 90 mm f/2.8 Di Macro; 430EX i inne,

Uprawnienia umieszczania postów