Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Tamron 28-75, problem z BF/FF

Domyślnie

Jeszcze raz dokladnie sprawdziłem i okazało się że z 50mm 1,8 też ostrzy blizej . Także trzeba będzie jechac do serwisu ...Mam pytanie bo dostałem odpowiedź z serwisu że naprawa potrwa od 5 do 14 dni .... Czy po dostarczeniu sprzętu osobiście można liczyć na załatwienie sprawy od ręki ? Czy może ktoś ma bezpośredni kontakt z osobą zajmującą się taką regulacją AF w tym serwisie ? I ostatnie pytanie : mam zainstalowany rosyjski soft , czy muszę zainstalować orginalny czy nie ma takiej potrzeby ?

Mimizu
    Guest

Domyślnie Tamron 28-75, problem z BF/FF

Witam forumowiczów w moim pierwszym poście.

Na wstępie zaznaczę, iż zdaję sobie sprawę, iż FF/BF jest dość powszechnym problemem, również tutaj, jednak jak dotąd nie znalazłem rozwiązania swojego kłopotu. Jeżeli takowe rzeczywiście się gdzieś pojawiło - uprzejmie proszę o wyrozumiałość i skierowanie mnie w odpowiednie miejsce.

Zdjęcia robię już od jakichś 2 lat, jednak dopiero kilka miesięcy stałem się posiadaczem lustrzanki (wcześniej był kompatkowy Fuji FinePix s7000) - padło na Canona 450D wraz z powszechnie polecanym Tamronem 28-75. Chciałbym napisać "szczęśliwym posiadaczem", lecz radość z nowego nabytku skutecznie psuje mi wiadoma wada. Ma ona dość nietypową postać: zdaję się, że różnica między ostrością "łapaną", a "złapaną" rośnie wraz z odległością od fotografowanego obiektu. Dlatego też zdjęcia macro wychodzą nieźle, ale już od typowego portretu wada robi się widoczna na pierwszy rzut bystrego oka.

Pierwsze podejrzenia padły oczywiście na obiektyw, jednak po sprawdzeniu aparatu z Sigmą 70-300 okazało się, iż problem nie zniknął (zdjęcia poniżej)! Drugi wniosek - aparat ma wadę, należy skorzystać z gwarancji. Nie pośpieszyłem się jednak, tylko skorzystałem ze sprzętowego zasobu kolegi. Rezultaty sesji wprowadziły mnie w irytującą konfuzję, która stała się właśnie przyczyną niniejszego postu. W skrócie przedstawia się to następująco (i to jest esencja mojej przydługiej pisaniny):

- Mój aparat, mój obiektyw: ŹLE
    - Mój aparat, Canonowy kit: DOBRZE
    - Mój aparat, Canon 90-300: DOBRZE
    - Mój aparat, Sigma (coś zbliżonego do mojego Tamrona, nie pamiętam ogniskowej): ŹLE
    - CANON 350D - DOBRZE ze wszystkimi wymienionymi obiektywami poza moim Tamronem.

Jak widać sytuacja jest mało klarowna - i powoli wyczerpuje moje nerwy. Bardzo proszę doświadczonych Canonowców o receptę na ten drażniący kłopot, czy też jakieś wyjaśnienia dotyczące jego dziwnej natury. W końcu FF jest w tym przypadku "zasługą" aparatu czy obiektywu - a może jednego i drugiego?

Oto i przykładowe fotki:

http://www.anetaflorczyk.com/mimizu1/IMG_3091.JPG
    Słynny test (mój aparat i mój Tamron) - tu jeszcze nie wygląda to tak groźnie.

http://www.anetaflorczyk.com/mimizu1/IMG_3136.JPG
    Najbardziej ekstremalny przykład opisywanego defektu. Ostrzyłem na "stateczek", jednak w rzeczywistości ostrość znalazła się na falach bliżej mnie niż jego. Zdjęcie wykonałem poprawnie, było kilka prób - za każdym razem to samo.

Poniżej seria zdjęć tego samego śmietnika wykonana w różnych konfiguracjach aparat-obiektyw (zbliżone nastawy):

http://www.anetaflorczyk.com/mimizu1/IMG_3173.jpg
    450D z Tamronem. Ostrość zamiast na śmietniku znalazła się mniej więcej w połowie drogi ode mnie do niego. Roślinki po prawej również są dobrym dowodem.

http://www.anetaflorczyk.com/mimizu1/IMG_3175.jpg
    450D z Canonowym kitem. Rozmycie śmietnika jest, jak mniemam, spowodowane gównianością kitu. Nic nie jest jednak na tym zdjęciu ostrzejsze od niego. Czyli dobrze.

http://www.anetaflorczyk.com/mimizu1/IMG_3178.jpg
    450D z Canonem 90-300mm. Też jest zadowalająco.

http://www.anetaflorczyk.com/mimizu1/IMG_6367.JPG
    350D z przeklętym Tamronem - Inny aparat, ale problem znów ten sam.

Przypominam, że mój aparat nie ostrzył też z dwiema Sigmami, z którymi jednak 350D radził sobie bardzo dobrze. Na tym właśnie polega cała dziwność owego problemu.

Jeśli szanowni forumowicze polecą mi wizytę w serwisie, przydatna może się okazać informacja, że mieszkam na Pomorzu i interesowałyby mnie trójmiejskie oraz okoliczne lokacje.

Jeśli zatem interesuje Was zdrowie psychiczne nowego nabytku w gronie Canonierów, jeszcze raz zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc. Nie mam nawet pomysłów, gdzie indziej mógłbym jej poszukać (prawie jak w Gwiezdnych Wojnach).

Początki nałogu

Domyślnie

>>mieszkam na Pomorzu i interesowałyby mnie trójmiejskie >>oraz okoliczne lokacje

To z Tamronem masz blisko (przynajmniej do punktu przyjec), a z Canonem gorzej, bo czeka Cie Zytnia (patrz odpowiedni watek).
    Trudne motywy wybierasz sobie do testow. Poza tym lepiej jest wrzucac fotki z zaznaczonymi aktywnymi punktami AF.
    Jak chcesz sprawdzic sam obiektyw, to uzyj LV AF. Potem moze porownac wyniki ze zwyklym AF. Bylo juz o tym na forum.
    Na Tamrona znam tylko jeden sposob - wybierac przy zakupie.

Mimizu
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos Zobacz posta
    >>mieszkam na Pomorzu i interesowałyby mnie trójmiejskie >>oraz okoliczne lokacje

To z Tamronem masz blisko (przynajmniej do punktu przyjec), a z Canonem gorzej, bo czeka Cie Zytnia (patrz odpowiedni watek).
    Ja znalazłem tylko serwis Tamrona w Poznaniu. Gdzie w Trójmieście jest coś podobnego?

Trudne motywy wybierasz sobie do testow. Poza tym lepiej jest wrzucac fotki z zaznaczonymi aktywnymi punktami AF.
    Za każdym razem centralny - ale zaprezentowane zdjęcia to tylko wycinek wielkiej kolekcji testowych fotek, pozostałe dowodziły m. in. że problem występuje także przy innych sensorach.

Jak chcesz sprawdzic sam obiektyw, to uzyj LV AF. Potem moze porownac wyniki ze zwyklym AF. Bylo juz o tym na forum.
    Mógłbyś, proszę napisać na ten temat coś więcej? Szukałem tego na forum, ale nie znalazłem.

Na Tamrona znam tylko jeden sposob - wybierac przy zakupie.
    Szkoda, że nie znalazłem gdzieś podobnej rady nim nabyłem obiektyw przez Allegro...

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mimizu Zobacz posta
    Ja znalazłem tylko serwis Tamrona w Poznaniu. Gdzie w Trójmieście jest coś podobnego?
    A możesz podpowiedzieć, gdzie mieści się ten serwis Tamrona??
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Mimizu
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    A możesz podpowiedzieć, gdzie mieści się ten serwis Tamrona??
    Trafiłem na coś takiego:

Epimus
    ul. Jana Mazurka 25
    62-030 Luboń k/Poznania

Lecz znalazłem też w końcu inną stronę Tamrona, gdzie podawane są takie dane:

Foto - Technika
    ul. Ks. Robaka 63c
    80-119 Gdańsk
    tel. +48 58 320-11-72
    info@foto-technika.pl

To drugie jest zapewne tym, czego szukałem.

Początki nałogu

Domyślnie

>>Foto - Technika

Kto szuka ten znajduje :-) Foto-Technika jest jedynym oficjalnym dystrybutorem i gwarantem Tamrona w Polsce.
    Ale serwisu z tego co wiem tez nie ma ( chyba ze jakis prosty )- tylko wysyla do Niemiec.

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos Zobacz posta
    >>Foto - Technika

Kto szuka ten znajduje :-) Foto-Technika jest jedynym oficjalnym dystrybutorem i gwarantem Tamrona w Polsce.
    Ale serwisu z tego co wiem tez nie ma ( chyba ze jakis prosty )- tylko wysyla do Niemiec.
    Wysyla do Niemiec, czas oczekiwania na obiektyw - ok 4 miesięcy...
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów