Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
... co do pomiaru światła tak jak słusznie zauważył kolega Artus, mam prawie zawsze przy sobie światłomierz, ale głównie dla szpanu i żeby robiąc wrażenie profesjonalisty nić tak nie wzbudza zainteresowania gapiów jak pomiar światła dziwnym użądleniem z białą kulką - od razu proszą o wizytówkę
a tak na poważnie to mojego Sekonic używam najczęściej zanim wyjmę aparat z plecaka lub założę film do aparatu - staram się określić warunki dokonując wstępnych pomiarów żeby zadecydować o doborze szkła i ISO, lub czy wyciągać statyw czy nie...
Czyli ten Twój światłomierz nie mierzy tylko światła odbitego?

Cytat Zamieszczone przez VanMurder
... w 90%-ch podczas robienia zdjęć na zewnątrz, w zmiennych warunkach, zdaje się na pomiar cało matrycowy uśredniony, w ekstremalnie trudnych warunkach (zdjęcia sportowe: box, surfing, motocross) używam spot'a do pomierzenia światła a później jadę na M,
przy pomiarze cało matrycowym uśrednionym bardzo często kompensuję ekspozycję ręcznie w zależności od sytuacji: przy zdjęciach nocnych na -1 do 1.5 EV bo wbudowany światłomierz po prostu przekłamuje, przy mocnym back-light kompensuje na +1EV, +2EV, negatywy prześwietlam o 1/3 EV, z doświadczenia wiem że lepiej jest je prześwietlić niż nie doświetlić, mniej szumów więcej detali w cieniach, jak trzeba obniżam miejscowo ekspozycje, nakładając warstwę multiply w PSie

...jeżeli mogę coś polecić w kwestii pomiaru ekspozycji w fotografii portretowej (wiem że interesujesz się tym tematem) warto dokonywać pomiarów na na twarz, nie przejmować się ekspozycja reszty, dużo łatwiej jest przyciemnić tło niż wyciągnąć z cieni poprawne kolory i przejścia tonalne na skórze modela, czasami warto prześwietlić twarz od +2/3 do 1EV ( szczególnie w fotografii studyjnej ) a później przyciemnić włosy oczy i usta w programie graficznym niż robić na odwrót... nie doświetlona twarz bardzo traci na swojej atrakcyjności - szczególnie oczy, dodatkowo uwydatnia pory
precyzyjny pomiar światła na twarzy gwarancja sukcesu

pozdrawiam
Tak dla uściślenia bo różnych już określeń słyszałem ten pomiar matrycowy uśredniony to jest ten drugi? Pierwszy matrycowy, drugi centralnie ważony (uśredniony) a trzeci punktowy (spot).

Pozdrawiam