... w 90%-ch podczas robienia zdjęć na zewnątrz, w zmiennych warunkach, zdaje się na pomiar cało matrycowy uśredniony, w ekstremalnie trudnych warunkach (zdjęcia sportowe: box, surfing, motocross) używam spot'a do pomierzenia światła a później jadę na M,
przy pomiarze cało matrycowym uśrednionym bardzo często kompensuję ekspozycję ręcznie w zależności od sytuacji: przy zdjęciach nocnych na -1 do 1.5 EV bo wbudowany światłomierz po prostu przekłamuje, przy mocnym back-light kompensuje na +1EV, +2EV, negatywy prześwietlam o 1/3 EV, z doświadczenia wiem że lepiej jest je prześwietlić niż nie doświetlić, mniej szumów więcej detali w cieniach, jak trzeba obniżam miejscowo ekspozycje, nakładając warstwę multiply w PSie
...jeżeli mogę coś polecić w kwestii pomiaru ekspozycji w fotografii portretowej (wiem że interesujesz się tym tematem) warto dokonywać pomiarów na na twarz, nie przejmować się ekspozycja reszty, dużo łatwiej jest przyciemnić tło niż wyciągnąć z cieni poprawne kolory i przejścia tonalne na skórze modela, czasami warto prześwietlić twarz od +2/3 do 1EV ( szczególnie w fotografii studyjnej ) a później przyciemnić włosy oczy i usta w programie graficznym niż robić na odwrót... nie doświetlona twarz bardzo traci na swojej atrakcyjności - szczególnie oczy, dodatkowo uwydatnia pory
precyzyjny pomiar światła na twarzy gwarancja sukcesu
pozdrawiam