Zdjecia wyslane na prv. Wysylam na prv poniewaz sa ta osoby a nie mam autoryzacji na publiczne pokazanie. Wiem ze to watek o Canonine 14 mm ale ta sigma sie tutaj jakos zakrecila, kilka moich za i przeciw. A wiec. Szklo niesamowite ogolnie. Szeroko - nprawde szeroko - na 5D to potega (na codzien mam 350D ale podczas ostatnieo plenerka podpinalem pod 5D). Szybkie - HSM (sam sie dziwie po co ten HSM poniewaz UWA - ale coz lepiej jak jest niz nie ma), ciche - naprawde przyjemyn dziwek - nie jak standardowe sigmy - silniczek chodzi "nieslyszalnie". Jakosc fotek - jak by to powiedziec - jakosc dorownuje Lkom. Kontrola "zakrzywien" - jak najbardziej - szklo radzi sobie z tym niesamowicie ............ ale - jezeli ktos (twarz czlowieka) znajdzie sie w samym krancu kadru - ale takim naprawde extremalnym to twarz sie "rozciaga" o jakies 30% - mam gdzies takie zdjece ze jak zonka focila cos tam wszedlem w kard (na samym krancu rak ze nawet caly nie jestem) i jestem (wyszedlem) szeroki - waze ze 150kg(normalnie troche mniej). Mam porownanie to EF-S 10-22 ze stajni C. Podobna predkosc. Jakosc porownywalna. na APS-C lepiej jest C poniewaz zawsze 2mm szerzej a jest roznica. Canon bardziej zakrzywia. Potega tego szkla widoczna jest na FF. Nie mialem innych szkiel szerokich podpinanych pod puszki (poza 17-40 czy 16-35 oraz 10-22) narazie moim zdaniem ta sigma "wymiata". Jesli chcecie to mam duzo zdjec z 350D i moge umiescic linki z opisami jak blisko i jak szeroko ale z 350D
PS.
Budowa - SOLIDNA - kawal zelaza i szkla
Zapomnialem o wadach
Szerokosc filtra i sposob mocowania. Mozna nakrecic niby w ta oslone ale na FF nie wiem jakie beda efekty.
Praca pod slonce - troszke flar - ale co sie dziwic - taki kawal "swiata" mozna nia obfociec - niemalze 360 stopni.
Ogolnie polecam
Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 15-06-2008 o 11:35