a może 10-22 EF-Stylko niepamiętam czy żeby zagrało z 5D trzeba upiłować to nieszczęsne "S" czy nie...
a może 10-22 EF-Stylko niepamiętam czy żeby zagrało z 5D trzeba upiłować to nieszczęsne "S" czy nie...
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
Zamieszczone przez Il fuoco
przeciez EF-S da sie podlaczyc tylko do puszek z cropem 1,6... a nawet jak by sie dalo podlaczyc do FF, to trzeba wiedziec ze pole krycia to tylko aps-c wiec poprostu 50% obrazu bedzie czarna... nawet nie nazwal bym tego winieta, bo winieta to przyciemnienie a tu bedzie brak obrazu
Ostatnio edytowane przez Jac ; 02-05-2006 o 11:07
aha. nie wiedziałem. dzięki za wyjaśnienie.
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
to juz lepiej focic przez judasza w drzwiachZamieszczone przez Il fuoco
gdzies widzialem fotke z 10-22 + FF (pewnie spilowany byl) i tak jak mowi Jac 'zabraklo' obrazu.
Przykręciłem Sigmę 18-50 bez piłowania do 5D. Narożniki są naprawdę minimalnie zasłonięte, nie jest tak źleZamieszczone przez Jac
Migawki jednak nie odważyłem się wciskać, podobno można rozwalić tym lustro.
Sigma raczej nie, bo to EF jest i ma sie miescic w wymiarach... Ale pilowanym EF-S'em to bym nie ryzykowal. Tam po spilowaniu soczewka nadal wchodzi glebiej jak plaszczyzna zwyklego mocowania EF, wiec mozna slicznie zalatwic i obiektyw i lustro. A to ze do 10D sie da to tylko dlatego ze bagnet jest co prawda EF, ale lustro male cyfrowe jak w ef-s'ach.
...
A właśnie - jakoś pomijana jest kwestia Sigmy 12-24 - ona jest skonstruowana dla FF i jest to jedyny zoom na świecie (kto nie wierzy niech sobie sprawdzi) o tym zakresie oniskowych (dla FF) który do tego ma minimalne znieksztłacenia (poniżej 0,5% w całym zakresie)... Cena ok. 3K PLN w Polsce to na pewno mniej niż 2K $ ~6000zł...
Miałem do czynienia z tym szkłem (Sigma) i uważam je za wyśmienite. Wiem, że kupując szeroki kąt pewnie na nią się własnie skuszę, rozważając zakup 5D... Zawsze zresztą mogę ją podpiąc do analoga. 12mm < 14mm choć z mniejszą jasnością... Ma ktoś to szkło 'na codzień'? Może ktoś wrzuci fotki? (albo najlepiej porównanie z 14L :P :P :P)
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Tak przy okazji: http://www.pbase.com/rpf/image/56012051
Taaaaaak.... w lewym dolnym rogu jest 'mydło'![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Ale nie byle jakie bo FF
Kiedyś tu była stopka:-)
Niezly hardkor ...koles sobie nawet stope sfotografowalZamieszczone przez Calliactis
![]()